Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) – Μηχανικοί

Κωδικός Μηχανογραφικού: 816
επιστημονικό πεδίο
2ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
17723
Βάση 2017
Εισακτέοι
6
Θέσεις εισακτέων
Ψυχοτεχνική δοκιμασία Υγειονομικές εξετάσεις Δρόμος 100μ. (16") Δρόμος 1000μ. (4' και 20") Άλμα σε ύψος (1,05μ.) Άλμα σε μήκος (3,60μ.) Ρίψη σφαίρας 7,275χλγ (4,50μ.) Ελεύθερη Κολύμβηση 50μ. (2')

Τι αφορά η σχολή;

Ως σπουδαστής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων θα αποκτήσεις Ακαδημαϊκή και Ναυτική Εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου, ώστε να καταστείς μελλοντικά ικανός Αξιωματικός με ηγετικά προσόντα, ναυτική συνείδηση και άρτια επαγγελματική κατάρτιση.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων τοποθετείσαι σε πλοία του Στόλου, όπου υπηρετείς ως μηχανικός Αξιωματικός. Στη συνέχεια τοποθετείσαι σε επιτελικές, διοικητικές, και διευθυντικές θέσεις τόσο στο πολεμικό Ναυτικό όσο και στο ΓΕΕΘΑ, ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

8 εξάμηνα

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Η προπτυχιακή εκπαίδευση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων διαχωρίζεται σε τρία είδη εκπαίδευσης:

 1. Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση: Η ακαδημαϊκή σου εκπαίδευση καλύπτει ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Συγκεκριμένα αποσκοπεί στην επιστημονική γνώση των αντικειμένων των θετικών, εφαρμοσμένων, τεχνολογικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και θεωρητικών επιστημών τα οποία υποστηρίζουν τη θεωρητική και πρακτική ναυτική εκπαίδευση.
 2. Ναυτική Εκπαίδευση: Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται Χειμερινοί Εκπαιδευτικοί Πλόες (ΧΕΠ) με πλοία του Στόλου (Φρεγάτες (Φ/Γ), Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Υποβρύχια (Υ/Β), Κανονιοφόρους (Κ/Φ) και Αρματαγωγά (Α/Γ)). Σκοπός των ΧΕΠ είναι η απόκτηση ναυτικών-επιχειρησιακών γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η εξοικείωση με το πλοίο. Εκπαιδευτικοί πλόες εκτελούνται επίσης με τα τρία Ιστιοφόρα (Ι/Φ), ένα εκπαιδευτικό πλοίο (ΚΥΚΝΟΣ Ι) και αριθμό μικρών ιστιοπλοϊκών σκαφών που διαθέτει η Σχολή στην περιοχή του Σαρωνικού και έχουν σκοπό την εξοικείωση των Δοκίμων με το θαλάσσιο στοιχείο, την εκμάθηση ιστιοπλοΐας και την ψυχαγωγία.            Ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ) της Σχολής διεξάγεται κάθε καλοκαίρι από μέσα Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου και είναι διάρκειας 45-50 ημερών. Οι μισές μέρες είναι εν πλω και οι άλλες μισές εν όρμω σε λιμάνια του εξωτερικού, επί το πλείστον Ευρωπαϊκά.                                                      Επίσης, υπάρχουν δύο προσομοιωτές ναυτιλίας (προσομοιάζουν τις γέφυρες των πλοίων, με όλες τις συσκευές που υπάρχουν μέσα σε αυτή), ένας στη Σχολή και ένας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας (Περιοχή Σκαραμαγκά), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση όλων των τάξεων των Δοκίμων.                                                                                                                  Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια από τα διδασκόμενα μαθήματα του προγράμματος με ειδικότητα Μηχανικών: Ναυτική Τέχνη, Συστήματα Πρώοσης και Ενέργειας, Αρχές Ελέγχου Βλαβών, κ.α.
 3. Στρατιωτική Εκπαίδευση: Η Στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινάει από την βασική εκπαίδευση όπου προσαρμόζεσαι στο στρατιωτικό περιβάλλον, μαθαίνεις τη χρήση των όπλων και των κανόνων πειθαρχίας.

Παράλληλα με την Ακαδημαϊκή και τη Ναυτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των σπουδών στην Σ.Ν.Δ. εκτελλούνται σεμινάρια και μαθήματα περί Ηγεσίας ώστε να εξοικειωθείς επί θεμάτων Διοίκησης και Ελέγχου του προσωπικού. Η εκπαίδευση συντελείται με ασκήσεις ακριβείας χειρισμού των όπλων καθώς και με εκτέλεση πυρών με διάφορους τύπους όπλων Φορητού Οπλισμού και Πυροβόλων Όπλων κατά τη διάρκεια των Χειμερινών και Θερινών Εκπαιδευτικών Πλόων.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποφοιτάς ως Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, και φέρεις το βαθμό του Σημαιοφόρου. Η παραμονή σου είναι υποχρεωτική στο στράτευμα για τουλάχιστον 12 έτη. Η βαθμολογική εξέλιξή σου ως Αξιωματικού ακολουθεί την εξής χρονολογική πορεία:

 • Σημαιοφόρος : 3 έτη
 • Ανθυποπλοίαρχος: 4 έτη
 • Υποπλοίαρχος: 5 έτη
 • Πλωτάρχης: 4 έτη
 • Αντιπλοίαρχος: 5 έτη
 • Πλοίαρχος: 3 έτη
 • Αρχιπλοίαρχος: 2 έτη
 • Υποναύαρχος: Ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας
 • Ναύαρχος: Ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Μεταπτυχιακά

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σου στο Πολεμικό Ναυτικό, η εκπαίδευση είναι συνεχής. Στους βαθμούς του Ανθυποπλοίαρχου, του Υποπλοίαρχου και του Πλωτάρχη έχεις τη δυνατότητα να φοιτήσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Naval Postgraduate School (NPS) στην Καλιφόρνια ΗΠΑ, το Cranfield University στη Μ. Βρετανία, το Harvard University και το Massachusetts Institute of Technolology (MIT) στη Βοστώνη ΗΠΑ, καθώς και της Ελλάδας, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους τομείς της Μηχανολογίας Όπλων,των Ηλεκτρονικών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Ναυπηγίας, της Εφαρμοσμένης Φυσικής, της Επιχειρησιακής Έρευνας, της Διοικητικής – Management, κ.τ.λ.

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

8672
41