Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού

Κωδικός Μηχανογραφικού: 400
επιστημονικό πεδίο
5ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
9431
Βάση 2017
Εισακτέοι
121
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής αυτού του Τμήματος θα γνωρίσεις τους τομείς της επιστήμης του αθλητισμού και της οργάνωσης και διοίκησης των θεσμών του αθλητισμού. Αποστολή του Τμήματός αποτελεί η καλλιέργεια και προαγωγή της γνώσης σχετικά με τη διοίκηση των αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, παρέχοντας στους φοιτητές την κατάλληλη τεχνογνωσία που θα τους εξασφαλίσει την άρτια επαγγελματική και επιστημονική σταδιοδρομία τους.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού μπορείς να εργασθείς σε:

 • Οργανισμούς Νεολαίας και Άθλησης των Δήμων και Νομαρχιών της χώρας, καθώς επίσης και να τεθείς επικεφαλής της οργάνωσης όλων των προγραμμάτων που έχουν σχέση με την άθληση και την ψυχαγωγία των Δημοτών. Μπορείς να προγραμματίζεις και να οργανώνει τη λειτουργία των κλειστών αιθουσών γυμναστικής, να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά και να οργανώνεις εξορμήσεις με συμμετοχή των Δημοτών σε αθλητικές δραστηριότητες έξω από τα όρια του Δήμου.
 • Ιδιωτικούς Αθλητικούς Συλλόγους-Σωματεία, που λειτουργούν με συνδρομές των μελών τους, δωρεές και κρατικές επιχορηγήσεις (αντισφαίριση, ενόργανη γυμναστική, τάε κβο ντο, επιτραπέζια, πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, κ.α.).
 • Ιδιωτικά κλειστά γυμναστήρια. Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συμβάλλει από την αρχή στην οργάνωση ενός Γυμναστηρίου, αλλά να οργανώνει όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες προς όφελος των ασκουμένων, να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί τα οικονομικά και να προτείνει τρόπους βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών.
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις και αντίστοιχα γήπεδα, που είναι κληρονομιά μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων ή γεγονότων (π.χ. Ολυμπιακοί αγώνες). Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού είναι αυτός που θα προγραμματίσει και θα οργανώσει αθλητικές συναντήσεις, συνέδρια, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες με στόχο να καταστήσει το διοικούμενο αθλητικό κέντρο μία επικερδή αθλητική επιχείρηση.
 • Αθλητικές Ανώνυμες εταιρείες (Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε.). Οι επαγγελματικοί σύλλογοι στα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση, πετοσφαίριση), έχουν εξελιχθεί σε επιχειρήσεις με υψηλούς προϋπολογισμούς. Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού είναι ο ειδικός επιστήμονας, που έχοντας τη θεωρητική και πρακτική γνώση από όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, είναι το κατάλληλο άτομο το οποίο θα οργανώσει, θα καθοδηγήσει, θα διοικήσει, θα διαχειρισθεί και θα υλοποιήσει προγράμματα ανάπτυξης του επαγγελματικού αθλητισμού και κυρίως προγράμματα μάρκετινγκ και χορηγιών.
 • Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις-Ξενοδοχεία. Στους χώρους αυτούς γίνεται συνδυασμός παραμονής και εκμετάλλευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος (ήλιος, νερό, βουνό, χιόνι). Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στις επιχειρήσεις αυτές διαχειρίζεται και οργανώνει αθλητικές δραστηριότητες, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα (ιππασία, κανό καγιάκ, σκι), όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (σκι, ιστιοπλοΐα κ.λ.π.).
 • Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Φυσική Αγωγή Υπουργείου Παιδείας.
 • Λιανική πώληση αθλητικών ειδών (καταστήματα αθλητικών ειδών, online Εταιρείες πώλησης αθλητικών ειδών). Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού προγραμματίζει, διαχειρίζεται και χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ για την προώθηση και πώληση των παραγομένων αθλητικών ειδών.
 • Αθλητικές Ομοσπονδίες και Αθλητικές Ενώσεις. Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού θα είναι εκείνος που θα έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό, τη διαχείριση, 14 τη διαφήμιση, την οργάνωση, την καλλιέργεια, την προβολή και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αθλήματος, που εκπροσωπεί η ομοσπονδία.
 • Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς συναφείς με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες. Γενικότερα, ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει, θα μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση, του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, ως οικονομολόγος.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις μπορεί να διακριθεί όμως σε δύο κατηγορίες:

 1. Μαθήματα Επιστήμης Διοίκησης Αθλητισμού ,όπου καλύπτεται το γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης του αθλητισμού σε όλες τις διαστάσεις του.
 2. Μαθήματα Οικονομικής/ Διοικητικής Επιστήμης, όπου μαθαίνεις να ερμηνεύεις και να χρησιμοποιείς οικονομικούς δείκτες, να μελετάς τις οικονομικές τάσεις της αγοράς και να διεξάγεις έρευνα.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος έχουν κατοχυρωθεί στο Π.Δ. 177 ( ΦΕΚ 208 τ.Α΄/02.10.2009). Ενώ επίσης αναγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και δικαιούνται να συμμετέχουν σε εξετάσεις στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά μεταπτυχιακά που προσφέρει το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μπορείς να επιλέξεις αναφέρονται παρακάτω:

 1. Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων
 2. Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων
 3. Και αναμένεται να λειτουργήσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Οργάνωση/Διαχείριση του Αθλητισμού για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α.).

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

1627
15