Βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Αναπάντεχα ένιωσα ότι μου δόθηκε εισιτήριο μετ’ επιστροφής με προορισμό το παρελθόν. Με προορισμό τον 18χρονο εαυτό μου λίγο πριν τις επικείμενες εξετάσεις. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ήθελα να του πω να μην κάνει και άλλα τόσα, αυτά τα οποία θα ήθελα να πραγματοποιήσει. Όμως, συνοπτικά αυτές είναι οι 4 συμβουλές που θα έδινα στο 18χρονο εαυτό μου για τις πανελλήνιες:
Περιεχόμενα
1) «Η διατροφή είναι πάνω από όλα.»
Βρίσκεσαι σε μία περίοδο αρκετά απαιτητική, η οποία απαιτεί το 100% του εαυτού. Για να δώσεις όμως, το 100% πρέπει να το έχεις κιόλας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες στη διατροφή σε περίοδο εξετάσεων.
· Το πρωινό είναι απαραίτητο!
Καθώς αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για την πνευματική απόδοση. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν τρώνε καθόλου πρωινό, παρουσιάζουν χαμηλή ενεργητικότητα και συγκέντρωση, νιώθουν κουρασμένοι, πιο νευρικοί και δεν μπορούν να αποδώσουν σωστά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: καλό είναι να μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών, γιατί προκαλούν νωθρότητα και υπνηλία.
· Αύξησε την κατανάλωση υγρών!
Είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρχει επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Το πρώτο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι η κούραση. Μικρές ποσότητες νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθούν στη θερμορύθμιση του οργανισμού, καθυστερούν την εμφάνιση της κόπωσης και βοηθούν στη γενικότερα καλή λειτουργία του οργανισμού. Χυμοί χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα, φρούτα και σαλάτες λαχανικών συμπληρώνουν τις απαιτήσεις σε υγρά. Κρατώντας λοιπόν τον οργανισμό σου ενυδατωμένο, διασφαλίζεις ότι δεν θα χρειαστείς να καταβάλλεις υπερπροσπάθεια προκειμένου να αντεπεξέλθεις στο βαρύ πρόγραμμα των εξετάσεων.
· Προσοχή στους καφέδες!
Η υπερκατανάλωση καφεΐνης επιτείνει την νευρικότητα και βλάπτει σοβαρά την πνευματική απόδοση. Αν έχεις συνηθίσει όμως να πίνεις καθημερινά καφέ, είναι λάθος να το σταματήσεις αυτή την περίοδο, διότι μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στέρησης. Απλά προσπάθησε αν γίνεται να το περιορίσεις σε 1-2 καφέδες το πολύ και να προτιμάς ελληνικό ή φίλτρου αντί του στιγμιαίου. Υπόψη ότι καφεΐνη υπάρχει επίσης σε αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, τσάι (τεΐνη), κακάο, σοκολάτα, σοκολατούχα γάλατα και σε προϊόντα που περιέχουν πραγματική σοκολάτα, όπως γλυκά, μπισκότα, επιδόρπια και ορισμένα δημητριακά πρωινού.
· Απαγορεύεται “δια ροπάλου” η δίαιτα!
Ο περιορισμός θερμίδων ή οι μεγάλες αλλαγές στο συνήθη τρόπο διατροφής μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες, αυξημένη κόπωση, μείωση της συγκέντρωσης. Καθώς επίσης, δυσκολία απομνημόνευσης και αύξηση του άγχους. Με αποτέλεσμα τον περιορισμό στην απόδοση.
· Συνιστάται ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ διατροφή!
Αυτό άμεσα σημαίνει ότι η διατροφή σου πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, στις κατάλληλες ποσότητες. Το ιδανικό είναι να κάνεις μία μίξη υγιεινών γευμάτων και σνακ, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με παρεμβολές, γλυκών, όπως η σοκολάτα. Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης.
2) «Ο ύπνος είναι ο συνέταιρος σου σε αυτό το “έγκλημα”.»
Ειδικά αυτές τις ημέρες πρέπει να κοιμάσαι καλά (7-8 ώρες)! Καθώς, την ώρα του ύπνου θα αφομοιωθούν οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις. Ο ύπνος αναζωογονεί τον εγκέφαλο, ενώ η έλλειψή του μπλοκάρει τη μνήμη και προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3) «Τα διαλείμματα, οι περίπατοι και η άθληση μπορούν να σε επαναφέρουν στη πραγματικότητα.»
Είμαι σίγουρη ότι πλέον σε αυτό το στάδιο έχεις διαπιστώσει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος μέχρι και μία ώρα. Έπειτα σταδιακά κουράζεται και στη μία ώρα και ένα τέταρτο θα κάνει διάλλειμα, δηλαδή στην ουσία θα αφαιρεθείς εσύ από το διάβασμά σου. Για αυτό είναι απαραίτητο να γίνονται διαλείμματα και να μην παίρνεις το διάβασμα μονότερμα. Προτίμησε μία βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή ένα γρήγορο jogging.Αυτό το χαλαρό είδος άσκησης έχει αποδειχθεί βασικός καταλύτης του άγχους. Διαφορετικά μπορείς να κάνεις ελάχιστα μεγαλύτερα διαλείμματα, όπως μία βόλτα με την παρέα σου στα στέκια σας. Επιπλέον, μπορείς για παράδειγμα να πας στο σινεμά, σε κάποιο θέατρο καθώς και σε κάποια συναυλία, εφόσον νιώσεις ότι έχει “βγάλει” την ύλη της ημέρας.
4) «Οργάνωσε τον εναπομείναντα χρόνο.. σοφά.»
Είναι σημαντικό το να ξέρεις το πώς να διαχειριστείς τις τελευταίες εβδομάδες του διαβάσματος σου. Κάνε ένα πλάνο με όσους περισσότερους κύκλους επαναλήψεων μπορείς. Καλό θα ήταν, μάλλον ιδανικό, να έχεις “περάσει” την ύλη του κάθε μαθήματος τουλάχιστον δύο φορές. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αγχώνεσαι τελευταία στιγμή για το αν θα νιώθεις σίγουρος/η για όλη την ύλη.
*Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να ρωτήσεις κάτω στα σχόλια. 🙂