Σπουδές χωρίς Πανελλήνιες

Δημοσιέυτηκε στις

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε αν μπορούμε να σπουδάσουμε χωρίς να περάσουμε σε κάποια σχολή μέσω των πανελληνιών εξετάσεων.

Πανελλήνιες και Οικογένεια

Στις μέρες η υπόθεση ”πανελλήνιες” έχει καταντήσει υπόθεση όλης της οικογένειας. Παρατηρώ συνεχώς τους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους υπό της επίρροια του άγχους και να ονειρεύονται μια θέση στο δημόσιο εν έτει 2023. Ναι, ναι, ναι καλά ακούσατε θέση στο δημόσιο. Πόσο κακό να βλέπεις ακόμα και στις μέρες μας να επιβιώνει μια τέτοια νοοτροπία , που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή και εγκλωβίζει τα παιδιά σε μια φυλακή, χωρίς να τους δίνει την δυνατότητα να καλλιεργηθούν και να εξελιχθούν περισσότερο.  

 

Μέσα σε όλο αυτό το καταπιεστικό  κλίμα τόσο οι γονείς όσο και το σχολείο αποφεύγουν να ενημερώσουν τους μελλοντικούς υποψήφιους οτι υπάρχουν και κάποιες εναλλακτικές λύσεις πέρα των Πανελληνίων. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει αφενός κατάλληλη ενημέρωση τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά και αφετέρου όλες αυτές τις εναλλακτικές λύσεις τις κοιτάνε υποτιμητικά, γιατί κανείς  δεν θα ήθελε να δει το παιδί του σε μια τέτοια σχολή αλλά όλοι τους ονειρεύονται γιατρούς ή μεγαλοδικηγόρους

Στη συνέχεια παρουσιάζεται μια στατιστική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017 στην χώρα μας και ρωτήθηκαν απόφοιτοι πτυχιούχοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Έδωσαν συγκεκριμένες  απαντήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα έξης:

  1. ήταν λάθος η πρώτη επιλογή σε αντίθεση με τις πραγματικές επιθυμίες (50%)
  2. δεν ήταν δική τους επιλογή αλλά των γονιών τους (20%)
  3. από αυτή την σχολή δεν θα βρουν εργασία (15%)
  4. άλλοι παράγοντες

 

Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν σε εναλλακτικούς δρόμους , όπου θα ανοίξουν τους ορίζοντές μας και όχι να μας εγκλωβίσουν σε μια δουλειά, που θα έχει ως σκοπό μόνο την αποκατάσταση. Αγαπημένοι μου μελλοντικοί φοιτητές θα ήθελα να σας συμβουλεύσω να ανοίξετε τους ορίζοντές σας και να μην εγκλωβίζεστε σε κορεσμένα επαγγέλματα χωρίς μέλλον.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Ελληνικό πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) είναι το πρώτο ανοιχτό πανεπιστήμιο  στην Ελλάδα που παρέχει αναγνωρισμένα πτυχία από το ελληνικό κράτος σε διάφορες επιστήμες , όπως ανθρωπιστικές και θετικές. Για την συμμετοχή  στο ΕΑΠ οι φοιτητές πληρώνουν  550 ευρώ ανά θεματική ενότητα  και η εισαγωγή των φοιτητών  γίνεται έπειτα από κλήρωση.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ  ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ

Όσοι ονειρεύονται σπουδές σε έναν τομέα, που  δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή επιθυμούν λιγότερα έτη σπουδών και άμεση άσκηση του επαγγέλματος μπορούν να αναζητήσουν πολλές ευκαιρίες στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

΄Ενα πτυχίο από τα ΙΕΚ είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο και παρέχει όλα εκείνα τα εφόδια για την άσκηση του επαγγέλματοςΟι ειδικότητες που προσφέρονται καλύπτουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες.

 

ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ

Εναλλακτικές μορφές σπουδών μπορούν να θεωρηθούν και οι σχολές ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ. Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια και δεν υπάρχουν δίδακτρα. Το πτυχίο από το ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος και δίνει άμεσα την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε νέα παιδιά.