Αστυφυλάκων

Κωδικός Μηχανογραφικού: 870
επιστημονικό πεδίο
1ο, 2ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
14830
Βάση 2022
Εισακτέοι
520
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής της σχολής Αστυφυλάκων θα αποκτήσεις όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και σε προετοιμάζει κατάλληλα ώστε από δόκιμος αστυφύλακας να γίνεις αστυνομικός και ανακριτικός υπάλληλος. Η σχολή είναι Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου σπουδών και εδρεύει στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κομοτηνής- Ξάνθης. Η Σχολή Αστυφυλάκων είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι υποψήφιοι πριν την επιλογή τους από το Υπουργείο Παιδείας, υποβάλλονται σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής για τη Σχολή Αστυφυλάκων. Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας. Για την εξακρίβωση των ψυχικών ικανοτήτων οι υποψήφιοι υποβάλλονται στη δοκιμασία του ΤΕΣΤ προσωπικότητας και καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον των αρμόδιων Επιτροπών.

Για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης οι υποψήφιοι (άνδρες – γυναίκες) υποβάλλονται σε δοκιμασία ενώπιον Επιτροπής στα εξής αγωνίσματα: Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16” (μία προσπάθεια). Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4′ και 20 ‘ ‘ (μία προσπάθεια). Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες). Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες). Ρίψη σφαίρας (7,275 χλμ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι). Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες, χωρίς υποδήματα.

 

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων μπορείς, αμέσως μετά την αποφοίτησή σου, να ενταχθείς και να εργαστείς στα αστυνομικά τμήματα, ως υπεύθυνος για την διασφάλιση της τάξης σε τομείς της αρμοδιότητάς σου. Στην αστυνομία υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες στις οποίες μπορείς να εργαστείς ανάλογα με την επιθυμία σου και τον βαθμό σου στην σχολή. Ενδεικτικά μπορείς να εργαστείς:

  • Στα αστυνομικά τμήματα, όπου θα ασχολείσαι με απλές υποθέσεις όπως, καβγάδες, οικοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις, επιδόσεις εγγράφων κ.α.
  • Στην τροχαία, όπου θα ασχολείσαι με θέματα οδικής τάξης
  • Στην ασφάλεια όπου θα ασχολείσαι με κάθε είδους έγκλημα όπως οι κλοπές, οι ληστείες, οι εκβιασμοί και οι απειλές κ.α. καθώς και με την δίωξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος.

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

6 εξάμηνα
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Η εκπαίδευση στη σχολή Αστυφυλάκων διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική και αποσκοπεί στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, στη γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στη γνώση της νομικής επιστήμης, στο χειρισμό των όπλων και χρήση αυτών και στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας.

Οι δόκιμοι αστυφύλακες της πρώτης εκπαιδευτικής περιόδου υφίστανται βασική αστυνομική εκπαίδευση, όπως και οι δόκιμοι υπαστυνόμοι. Μετά την ολοκλήρωσή της δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η παρακολούθηση του τακτικού εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαίδευσης.

Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκπαιδεύονται επίσης σε θέματα Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής για την ορθή χρήση των όπλων. Η εκπαίδευση στη χρήση των όπλων γίνεται τόσο υπό συνθήκες πραγματικών καταστάσεων, όσο και υπό συνθήκες προσομοίωσης με ειδικά μηχανήματα.

Για την ευρύτερη μόρφωση των δοκίμων προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και μουσεία, πολεμικές εγκαταστάσεις και άλλους χώρους επαγγελματικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος, ενώ για την ψυχαγωγία τους οργανώνονται θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικοί αγώνες και διαλέξεις εντός ή εκτός της Σχολής. χορευτικές συγκεντρώσεις, χοροεσπερίδες.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων ( Δόκιμος Αστυφύλακας) εντάσσεσαι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την αποφοίτησή σου, μπορείς να στελεχώσεις τα αστυνομικά τμήματα και να συμβάλλεις στην διασφάλιση της τάξης σε τομείς της αρμοδιότητάς σου. Επιπλέον, ως απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων, μπορείς να συμμετάσχεις ξανά στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μπορείς να ενταχθείς στην Σχολή Αξιωματικών σε ποσοστό 20% επί των συνολικών εισακτέων ( «Αστυνομικές Σχολές, Μόνο για Αστυνομικούς») . Οι 5 πρώτοι απόφοιτοι , μπαίνουν απευθείας στο 2ο έτος της Σχολής Αξιωματικών. Τέλος, εφόσον συμπληρώσεις 3 χρόνια από την έξοδό σου από την σχολή, μπορείς να διαγωνιστείς για τον βαθμό του αρχιφύλακα, με προαγωγικές εξετάσεις που διενεργούνται ενδοϋπηρεσιακά.

Μεταπτυχιακά

Οι απόφοιτοι μπορούν να εκπαιδευτούν σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε όλα τα θέματα που αφορούν τη στρατηγική και την πολιτική ασφάλειας στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση College

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Αστυνομική Ακαδημία