Αστυφυλάκων

Κωδικός Μηχανογραφικού: 870
επιστημονικό πεδίο
1ο, 2ο, 5ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
16301
Βάση 2017
Εισακτέοι
179
Θέσεις εισακτέων
Ψυχοτεχνική δοκιμασία Υγειονομικές εξετάσεις Δρόμος 100μ. (16") Δρόμος 1000μ. (4' και 20") Άλμα σε ύψος (1,05μ.) Άλμα σε μήκος (3,60μ.) Ρίψη σφαίρας 7,275χλγ (4,50μ.)

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής της σχολής Αστυφυλάκων θα αποκτήσεις όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο ώστε από δόκιμος αστυφύλακας να γίνεις αστυνομικός και ανακριτικός υπάλληλος. Η εκπαίδευσή αποσκοπεί στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, στη γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στη γνώση της νομικής επιστήμης, στο χειρισμό των όπλων και χρήση αυτών και στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας.

Οι Σχολές των Αστυφυλάκων έχουν ένα κωδικό μηχανογραφικού ωστόσο η φοίτηση σου μπορεί να γίνει σε ένα από τα ακόλουθα τμήματα:

 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών
 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου
 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας
 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής
 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας
 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης
 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου
 • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων μπορείς, αμέσως μετά την αποφοίτησή σου, να ενταχθείς και να εργαστείς στα αστυνομικά τμήματα, ως υπεύθυνος για την διασφάλιση της τάξης σε τομείς της αρμοδιότητάς σου. Στην αστυνομία υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες στις οποίες μπορείς να εργαστείς ανάλογα με την επιθυμία σου και τον βαθμό σου στην σχολή. Ενδεικτικά μπορείς να εργαστείς:

 • Στα αστυνομικά τμήματα, όπου θα ασχολείσαι με απλές υποθέσεις όπως, καβγάδες, οικοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις, επιδόσεις εγγράφων κ.α.
 • Στην τροχαία, όπου θα ασχολείσαι με θέματα οδικής τάξης
 • Στην ασφάλεια όπου θα ασχολείσαι με κάθε είδους έγκλημα όπως οι κλοπές, οι ληστείες, οι εκβιασμοί και οι απειλές κ.α. καθώς και με την δίωξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος.

5 εξάμηνα
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Οι δόκιμοι αστυφύλακες της πρώτης εκπαιδευτικής περιόδου υφίστανται βασική αστυνομική εκπαίδευση, όπως και οι δόκιμοι υπαστυνόμοι. Μετά την ολοκλήρωσή της δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η παρακολούθηση του τακτικού εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαίδευσης. Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκπαιδεύονται επίσης σε θέματα Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής για την ορθή χρήση των όπλων. Η εκπαίδευση στη χρήση των όπλων γίνεται τόσο υπό συνθήκες πραγματικών καταστάσεων, όσο και υπό συνθήκες προσομοίωσης με ειδικά μηχανήματα. Για την ευρύτερη μόρφωση των δοκίμων προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και μουσεία, πολεμικές εγκαταστάσεις και άλλους χώρους επαγγελματικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος. Τέλος, για την ψυχαγωγία τους οργανώνονται θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικοί αγώνες και διαλέξεις εντός ή εκτός της Σχολής. χορευτικές συγκεντρώσεις, χοροεσπερίδες.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

 • Ως απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων ( Δόκιμος Αστυφύλακας) εντάσσεσαι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Μετά την αποφοίτησή σου, μπορείς να στελεχώσεις τα αστυνομικά τμήματα και να συμβάλλεις στην διασφάλιση της τάξεις σε τομείς της αρμοδιότητάς σου.
 • Επιπλέον, ως απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων, μπορείς να συμμετάσχεις ξανά στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μπορείς να ενταχθείς στην Σχολή Αξιωματικών σε ποσοστό 20% επι των συνολικών εισακτέων ( «Αστυνομικές Σχολές, Μόνο για Αστυνομικούς») . Οι 5 πρώτοι απόφοιτοι , μπαίνουν απευθείας στο 2ο έτος της Σχολής Αξιωματικών.
 • Τέλος, εφόσον συμπληρώσεις 3 χρόνια από την έξοδό σου από την σχολή, μπορείς να διαγωνιστείς για τον βαθμό του αρχιφύλακα, με προαγωγικές εξετάσεις που διενεργούνται ενδοϋπηρεσιακά.

Αστυνομική Ακαδημία