Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Κωδικός Μηχανογραφικού: 147
επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
16831
Βάση 2017
Εισακτέοι
112
Θέσεις εισακτέων
Αγγλικά Γαλλικά Γερμανικά Ιταλικά

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος θα ασχοληθείς θεωρητικά και πρακτικά με θέματα που αφορούν τη δημοσιογραφία, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας καθώς και με το δημοσιογραφικό επάγγελμα. 

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος θα έχεις το δικαίωμα να εργαστείς ως

  • δημοσιογράφος
  • διαφημιστής
  • επικοινωνιολόγος
  • κριτικός
  • στέλεχος δημοσίων σχέσεων.

Θα μπορείς να εργαστείς στα Μ.Μ.Ε., στο υπουργείο Τύπου, σε διαφημιστικές επιχειρήσεις, σε νομαρχίες, ΟΤΑ, πολιτιστικούς οργανισμούς κλπ.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Κατευθύνσεις

Το πρώτο έτος σπουδών είναι κοινό για όλους. Από το δεύτερο έτος και μετά ασχολείσαι με τη δημιουργία δημοσιογραφικών κειμένων, με διαφορετικά μέσα ενημέρωσης (έντυπα, οπτικο-ακουστικά, διαδικτυακά), με τη συλλογή, ανάλυση και σύνθεση στοιχείων που έχουν να κάνουν με τη δημοσιογραφική έρευνα. Θα μάθεις για τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επίσης, θα μάθεις να σέβονται και να προάγεις τις αρχές της ελευθερίας της γνώμης, της σκέψης και της ελευθεροτυπίας.

Το πρώτο έτος σπουδών είναι κοινό για όλους. Από το δεύτερο έτος και μετά ασχολείσαι με βασικούς τομείς της επικοινωνίας, με ποσοτική και ποιοτική έρευνα στο χώρο της επικοινωνίας. Μαθαίνεις για τους θεσμούς της μαζικής επικοινωνίας , να χρησιμοποιείς τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας και να σέβεσαι και να προάγεις τις αρχές δημοκρατίας. Θα έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνείς σε δεύτερη γλώσσα, να αναζητάς, αναλύεις και συνθέτεις δεδομένα.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Δημοσιογράφου προβλέπονται από τον Κώδικα και τις Αρχές Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπως επίσης και από τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Για την άσκηση του επαγγέλματος δημοσιογραφίας δεν απαιτείται άδεια άσκησης.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

  • Δημοσιογραφία και νέα μέσα επικοινωνίας
  • Επικοινωνία και πολιτισμός
  • Προηγμένα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών
  • ΜΑ in digital media, communications and journalism.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

237
1