επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
12870
Βάση 2022
Εισακτέοι
99
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  ΔΙ.ΠΑ.Ε. προσφέρει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε ευρύ φάσμα του γνωστικού πεδίου των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της παραγωγής, επεξεργασίας, ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας, μικροβιολογίας, τοξικολογίας, χημείας, ανάλυσης, τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας τροφίμων για την εξασφάλιση μιας επιτυχούς επαγγελματικής πορείας στον τομέα των τροφίμων.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων θα είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όλους τους τομείς των Επιστημών Τροφίμων. Ειδικότερα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως στελέχη επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, θα έχουν τη δυνατότητα:

Α) Να επανδρώνουν, ως υψηλόβαθμα στελέχη, θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων σε επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης, αποθήκευσης, διανομής και εμπορίας τροφίμων, δραστηριοποιούμενοι στον προγραμματισμό και την οργάνωση της παραγωγής, στην εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τον έλεγχο προϊόντων.

Β) Να απασχολούνται ως τεχνικοί σύμβουλοι σε επιχειρήσεις παροχής μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη βιομηχανία τροφίμων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις σύγχρονες εξελίξεις στον κλάδο.

Γ) Να στελεχώνουν δημόσιους οργανισμούς και κρατικούς φορείς ελέγχου και πιστοποίησης τροφίμων, ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δ) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο Μεταπτυχιακών Σπουδών και απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος στο οικείο Τμήμα ή άλλα Ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙ.ΠΑ.Ε.  διακρίνονται σε μαθήματα: Γενικού Υποβάθρου, Ειδικού Υποβάθρου, Ειδίκευσης.

Τα μαθήματα Γενικού Υποβάθρου αποτελούν προέκταση και εμβάθυνση των λυκειακών γνώσεων και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική, Βιολογία και Μικροβιολογία.

Τα μαθήματα Ειδικού Υποβάθρου και Ειδίκευσης καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθημάτων του ΠΣ και είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την ειδικότητα του Επιστήμονα και Τεχνολόγου Τροφίμων. Κάποια από τα μαθήματα του ΠΣ είναι Γενικών Γνώσεων συμπληρώνοντας τις επιστημονικές γνώσεις των φοιτητών σε τομείς που εφάπτονται των γνωστικών αντικειμένων του Επιστήμονα και Τεχνολόγου Τροφίμων χωρίς όμως να αποτελούν τον κορμό του ΠΣ.

Τέλος, με την βοήθεια των μαθημάτων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων οι φοιτητές και φοιτήτριες αποκτούν τις γενικές αλλά απαραίτητες δεξιότητες (σύνταξη τεχνικών εκθέσεων, οικονομοτεχνικών μελετών κλπ.) που είναι απαραίτητες τόσο για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους όσο και στην μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ως προς το περιεχόμενό τους, τα μαθήματα καλύπτουν τις ακόλουθες επιστημονικές περιοχές: Χημεία, Βιολογία και Επιστήμες Ζωής, Μαθηματικά και Ανάλυση, Μηχανική και ΔΟΝΑ (Διοίκηση-Οικονομία-Νομοθεσία-Ανθρωπιστικές Σπουδές). Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία στην αίθουσα, εργαστηριακές ασκήσεις, φροντιστήρια, σεμινάρια, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και εκπόνηση εργασιών με έμφαση στη μελέτη περιπτώσεων και τη συμμετοχική εργασία.

Οι τρεις τομείς του Τμήματος διαρθρώθηκαν με βάση τα γνωστικά αντικείμενα και τα αντίστοιχα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα και πεδία εφαρμογής και είναι: Επιστήμη Τροφίμων

Μηχανική Διεργασιών και Τεχνολογιών Τροφίμων

Βιομηχανικές Εφαρμογές

Ο πρώτος τομέας περιλαμβάνει μαθήματα από τους κλάδους της Χημείας, Βιολογίας και Επιστημών Ζωής με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας στα τρόφιμα. Ο δεύτερος τομέας συγκεντρώνει μαθήματα φυσικών επιστημών και μηχανικής που ενσωματώνουν τις (γενικές ή εξειδικευμένες ανά κατηγορία) τεχνολογίες επεξεργασίας των τροφίμων. Ο τρίτος τομέας περιλαμβάνει μαθήματα που επεκτείνουν τις γνώσεις επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων σε θέματα που άπτονται της πρακτικής εφαρμογής και τις εμπλουτίζει με αντικείμενα που προκύπτουν από την εφαρμογή στην βιομηχανική κλίμακα.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τα επαγγελµατικά δικαιώµατα αποφοίτων του προπτυχιακού προγράµµατος σπουδών «Τεχνολογίας Τροφίµων» είναι θεσµοθετηµένα µε το Π∆ 78, Άρθρο 1, ΦΕΚ 36/07-02- 1989, Τεύχος Πρώτο.

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙ.ΠΑ.Ε. προσφέρει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο “Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Οργάνωσης Παραγωγής στη Βιομηχανία Τροφίμων”.

 

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ Θεσ/νίκης, Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

2722
11