Γεωπονίας ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το Τμήμα Γεωπονίας ΔΙ.ΠΑ.Ε. συμβάλλει στην καλλιέργεια και μετάδοση γνώσεων στον ευρύτερο πεδίο των γεωπονικών σπουδών μέσω της διδασκαλίας και της εφαρμοσμένης έρευνας. Το περιεχόμενο σπουδών καλύπτει βασικά αντικείμενα των γεωπονικών επιστημών και των εφαρμογών τους σε όλες τις δραστηριότητες του φυτικού και του ζωικού τομέα παραγωγής, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, καθώς και στις εμπορικές επιχειρήσεις της γεωργίας και των τροφίμων (φυτικής και ζωικής προέλευσης) που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό, αστικό και περιαστικό χώρο.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και την εγγραφή τους στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας μπορούν να απασχοληθούν:
ως σύμβουλοι στην παραγωγική διαδικασία ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, ως μελετητές σχεδίων βελτίωσης & δράσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ως εργολήπτες δημοσίων έργων (έργα πρασίνου, υδραυλικά έργα κ.α.), ως στελέχη σε εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων, γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμών, ως ιδιοκτήτες ή στελέχη σε καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού, κ.ά.), ως ιδιοκτήτες ή στελέχη σε εταιρίες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια δενδροκομικών ειδών, καλλωπιστικών και εταιρίες σποροπαραγωγής), ως στελέχη σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων – οργάνωση παραγωγής), ως στελέχη σε εταιρίες εμπορίας γεωργικών προϊόντων (συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, γεωργικές βιομηχανίες), ως στελέχη σε εταιρίες της εφοδιαστικής αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων (αποθήκες γεωργικών προϊόντων, εταιρίες logistics), ως σύμβουλοι σε ομάδες παραγωγών, σε εταιρείες εκτέλεσης πειραμάτων αξιολόγησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πολλαπλασιαστικού υλικού (GEP- Good Efficacy Practices), σε οργανισμούς πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων (Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Βιολογική Γεωργία) και σε ερευνητικά ιδρύματα.
Επίσης μπορούν να εργασθούν σε δημόσιους φορείς:
Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων),
Σε ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.ά.),
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας,
Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους, Περιφέρειες, Αναπτυξιακές Εταιρείες, κα),
Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων,
Τραπεζικά Ιδρύματα,
Εκπαίδευση (Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης).
Κατευθύνσεις
Η κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας καλύπτει το γνωστικό πεδίο που σχετίζεται με την οικονομικότητα των γεωργικών δραστηριοτήτων φυτικής και ζωικής παραγωγής, την οργάνωση και διοίκηση των γεωργικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα. Καλύπτει επίσης την αειφορική αξιοποίηση φυσικών και άλλων πόρων της υπαίθρου, καθώς και κάθε δραστηριότητα που συνεισφέρει, άμεσα ή έμμεσα, στη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την εξωστρεφή ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού τομέα αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η κατεύθυνση Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής καλύπτει το γνωστικό πεδίο της Επιστήμης των Ζώων και συναφών επιστημονικών κλάδων, με έμφαση στην εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων στην εκτροφή, διατροφή, βελτίωση, αναπαραγωγή και υγεία κυρίως των αγροτικών ζώων, καθώς και των ζώων συντροφιάς. Ακόμη, καλύπτει τις μεθόδους παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ζωικής προέλευσης, ζωοτροφών και γενικότερα την παραγωγή εισροών.
Η κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής καλύπτει το πεδίο των γνώσεων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία του φυτικού κεφαλαίου, την παραγωγή προϊόντων φυτικής προέλευσης, την εκμετάλλευση, τυποποίηση, συντήρηση και διάθεση των προϊόντων, την παραγωγή και διάθεση γεωργικών εισροών, καθώς και δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής του αγροτικού και αστικού νοικοκυριού. Ασχολείται επίσης με τη διαχείριση, ανάπλαση και προστασία του αστικού, περιαστικού και αγροτικού φυσικού περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας ΔΙ.ΠΑ.Ε. αποκτούν κατά τα πρώτα εξάμηνα φοίτησής τους μια ευρεία κοινή γνωστική γεωπονική υποδομή, ενώ στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευθούν στον τομέα της επιλογής τους στο πλαίσιο της φοίτησής τους από το πέμπτο εξάμηνο και εξής σε μία από τις τρεις προσφερόμενες Κατεύθυνσης: 1) Κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, 2) Κατεύθυνση Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, 3) Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.
Το ευρύ φάσμα γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που οικοδομούνται στην αρχή, σε συνδυασμό με την μετέπειτα εξειδίκευση, καθώς και με την εξάμηνη πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται κατά το δέκατο εξάμηνο, και τη διπλωματική εργασία που οι φοιτητές εκπονούν στο τέλος των σπουδών τους, καθιστούν τους απόφοιτους ικανούς να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο σύνολο των γεωπονικών εφαρμογών και των διαφοροποιημένων επαγγελματικών ενασχολήσεων.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωπόνων καθορίζονται από το Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 / 29.12.2000).
Μεταπτυχιακά
Το Τμήμα Γεωπονίας ΔΙ.ΠΑ.Ε. υλοποιεί δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:
1. Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου Αγροτικής Παραγωγής
2. Διαχείριση Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση