επιστημονικό πεδίο
2ο, 5ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
12968
Βάση 2017
Εισακτέοι
63
Θέσεις εισακτέων
Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής στο τμήμα Γραφιστικής θα αποκτήσεις θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, που αναπτύσσουν την οπτική αντίληψη, την αισθητική καλλιέργεια, την ικανότητα σχεδιασμού και έκφρασης, την ικανότητα χρήσης υλικών και μέσων, στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία γραφιστικού έργου, σε όλα τα επίπεδα έρευνας και εφαρμογής, που αφορούν τον επικοινωνιακό τομέα στη διευρυμένη αγορά εργασίας και την εκπαίδευση. Στόχος του Τμήματος είναι να καλλιεργήσει στους μελλοντικούς Γραφίστες ένα υψηλό πνευματικό και αισθητικό επίπεδο, που θα τους κάνει ικανούς να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ευθύνες, που πρόκειται να επωμιστούν.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Γραφιστικής μπορείς να ασχοληθείς:
Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα ως γραφίστας δημιουργός, είτε σε συνεργασία με άλλους ειδικούς ή καλλιτέχνες ή τεχνικούς με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της γραφιστικής δημιουργίας.
Έχεις το δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στέλεχος μονάδων είτε ως αυτοαπασχολούμενος σε όλο το φάσμα της γραφιστικής δημιουργίας και ειδικότερα στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

 • Εκδόσεις: Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες (εξώφυλλα, εικονογράφηση, σελιδοποίηση).
 • Διαφήμισης: Αφίσα εμπορική, πολιτική, πολιτιστική, Καταχώρηση περιοδικού και εφημερίδας, Διαφημιστικά προσπέκτους και έντυπα, Διακριτικά σήματα επιχειρήσεων και οργανισμών, επιστολόχαρτα, φάκελλα κ.λπ., Σχεδιασμό γραμμάτων για οποιαδήποτε χρήση.
 • Επικοινωνία: Όλα τα πρότυπα εντύπων επικοινωνίας και συναλλαγής, μηχανογραφικά έντυπα επιχειρήσεων, λογιστικά σήματα οδικής κυκλοφορίας, σήματα σταθμών συγκοινωνιακών μέσων.
  Συσκευασία: Μελέτη και γραφιστικό σχεδιασμό όλων των βιομηχανικών προϊόντων (κουτιά, ετικέτες, σακούλες, χαρτιά περιτυλίγματος, κουβερτούρες και συσκευασία δίσκων).
 • Τηλεόραση και κινηματογράφο: Σχεδίαση των τίτλων των ταινιών, Κινούμενο σχέδιο στις διαφημιστικές ταινίες, για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, Δημιουργία γραφιστικών έργων με τη χρήση Η/Υ (Ηλεκτρονικών Υπολογιστών)
  Σχεδίαση και επιμέλεια τίτλων και στατιστικών πινάκων ως και όλων των γραφιστικών έργων, που βοηθούν στην καλύτερη παρουσίαση των ειδήσεων και των εκπομπών.
 • Κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητας τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φοράς ισχύσουσας νομoθεσίας.
 • Τέλος μπορείς να απασχοληθείς στην εκπαίδευση με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, μπορείς να ασχοληθείς ως μέλος ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητας σου.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δεν διακρίνεται σε κατευθύνσεις, ωστόσο οργανώνονται με βάση τρεις κύριους Τομείς Μαθημάτων:

 • Γραφιστικής με μαθήματα όπως: Βασικές έννοιες Γραφιστικής – Γραμματογραφία, Αρχές Γραφιστικής Γλώσσας, Γράμματα – Τυπογραφία , Γραφιστική Απεικόνιση Μηνυμάτων, Γραφιστική με Η/Υ, Σημειολογία Οπτική Επικοινωνία στη Γραφιστική, Πολυμέσα, Ιστορία Γραφιστικής , Εικονογράφιση στη Γραφιστική Επικοινωνία, Ανατομία – Δομή της Συσκευασίας, Προωθητική Καμπάνια, Σχεδιασμός Λογοτεχνικού Βιβλίου – Πολυμέσα, Διαχείριση – Δεοντολογία Σχεδιασμού
 • Εικαστικής παιδείας με μαθήματα όπως: Βασικό Σχέδιο , Χρώμα – Ελεύθερο Σχέδιο, Χρώμα – Σύνθεση , Χρώμα – Σκίτσο Κίνηση, Ελεύθερο Σχέδιο – Σύνθεση – Μορφικά Στοιχεία, Ελεύθερο Σχέδιο – Τεχνικές, Κόμικς, Κόμικς – Ψηφιακή Επεξεργασία
 • Παραστατικής τεχνολογίας και επικοινωνίας με μαθήματα όπως: Γραμμικό Σχέδιο, Ψηφιακή Φωτογραφία, Εικονογραφημένο Σενάριο, Γραφιστική στο περιβάλλον, Τρισδιάστατο Περιβάλλον, Κινούμενο Σχέδιο, Βιομηχανικός Σχεδιασμός Προϊόντος, Διαφημιστική Φωτογραφία, Εμψύχωση (animation), Τρισδιάστατη Κίνηση.

Το πρόγραμμα σπουδών αποσκοπεί στη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία των βασικών καλλιτεχνικών, τεχνολογικών και επιστημονικών αρχών σε τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Γραφιστικής, για την κατάρτιση στελεχών που θα απασχοληθούν επαγγελματικά:

 • Στο σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας
 • Στο σχεδιασμό, οργάνωση και επιμέλεια εντύπου
 • Στο σχεδιασμό, εικονογράφηση και επιμέλεια βιβλίου
 • Στη γραφιστική πολυμέσων
 • Στη γραφιστική προώθησης προϊόντων και ιδεών.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής τα επαγγελματικά σου δικαιώματα κατοχυρώνονται στο Π.Δ. 357 άρθρο 3, (Φ.Ε.Κ. 165 τ.Α΄/16.06.1989).

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορεί να επιλέξεις μπορεί να είναι στις παρακάτω εξειδικεύσεις:

 1. Μεταπτυχιακό στην εσωτερική διακόσμηση
 2. Μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ και τις επικοινωνίες
 3. Στο χώρο του κινηματογράφου
 4. Στο βιομηχανικό σχέδιο
 5. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με δημιουργική διαφήμιση
 6. Στην τέχνη και οπτικό σχεδιασμό για τα βιντεοπαιχνίδια.

ΤΕΙ Αθήνας

1730
18