Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Κωδικός Μηχανογραφικού: 818
επιστημονικό πεδίο
2ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
8375
Βάση 2022
Εισακτέοι
117
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού θα αποκτήσεις τεχνογνωσία και ικανότητες μηχανικού πλοίων ώστε να μπορείς ανταποκρίνεσαι στη συντήρηση και τη σωστή λειτουργία των μηχανικών τμημάτων ενός πλοίου καθώς και για όλες τις υποχρεώσεις που εμπίπτουν από αυτά όπως η κατανάλωση καυσίμων, λιπαντικών και τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Οι σχολές Μηχανικών λειτουργούν στις περιοχές του Ασπρόπυργου, των Χανιών, της Νέας Μηχανιώνας και της Χίου.

Στο μηχανογραφικό όλα τα τμήματα έχουν τον ίδιο κωδικό και η κατανομή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή καθορίζεται με βάση τη δήλωση προτίμησης που καταθέτει ο ενδιαφερόμενος στο Υπουργείο Ναυτιλίας εφόσον έχει επιτύχει στις Πανελλαδικές. Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1. Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.

3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01.01.1993 και μεταγενέστερα).

4. Να είναι κατά γνωμοδότηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5. Να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του/της δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος η σταδιοδρομία σου στη Ναυτιλία δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία. Γύρω απ’ αυτή δραστηριοποιούνται και πολλοί άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας. Μπορείς να εργαστείς σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εφοδιασμούς, οι πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις και επισκευές με τις παραπάνω επαγγελματικές αρμοδιότητες:

  • Mηχανοτεχνίτης
  • Τεχνίτης συστήματος πέδησης
  • Τεχνίτης αναρτήσεων
  • Τεχνίτης αντλιών πετρελαιοκινητήρων
  • Τεχνίτης εξαερωτήρων – αναμικτήρων
  • Ηλεκτροτεχνίτης
  • Τεχνίτης οργάνων
  • Τεχνίτης συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων
  • Τεχνίτης ψυγείων
  • Τεχνίτης τροχών
  • Τεχνίτης μοτοσυκλετών & μοτοποδηλάτων
  • Τεχνίτης αμαξωμάτων
  • Τεχνίτης συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων

8 εξάμηνα
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Οι σπουδές στις Α.Ε.Ν. περιλαμβάνουν 6 εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης και 2 εξάμηνα θαλάσσιας πρακτικής εκπαίδευσης και προσφέρουν σύγχρονες και εξειδικευμένες γνώσεις, υψηλής ποιοτικής στάθμης με το σύστημα της Εναλλασσόμενης Εκπαίδευσης (Sandwich Courses) σύμφωνα με το οποίο η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σχολής και πλοίου. Τα αναγκαία εκπαιδευτικά ταξίδια πραγματοποιούνται ως εξής: μετά το Α’ Εξάμηνο το πρώτο και έχει κατώτατη διάρκεια τους 4 μήνες και μετά το Γ’ εξάμηνο με κατώτατη διάρκεια 9 μήνες κι 10 μέρες. Η συνολική διάρκεια των δύο εκπαιδευτικών ταξιδιών δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 12 μηνών. Τα γενικά μαθήματα της σχολής είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία και η Πληροφορική ενώ στα μαθήματα ειδικότητας περιλαμβάνονται η Θερμοδυναμική, οι Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, η Αντοχή Υλικών, οι Ναυτικές και Ηλεκτρικές Μηχανές, τα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου κ.α.

οδηγός σπουδών 2022 >>

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος της σχολής Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αποκτάς δίπλωμα Αξιωματικού Μηχανικού Γ΄ τάξης και έχεις το δικαίωμα να ανεβείς βαθμίδα και να εξελιχθείς σε Β’ Μηχανοδηγός και Α’ Μηχανοδηγός λαμβάνοντας τη κατάλληλα επιμόρφωση και αποκτώντας την απαραίτητη θαλάσσια προϋπηρεσία. Π.Δ. 243/98 (ΦΕΚ 181/Α΄/98), όπως έχει τροποποιηθεί με το Π.Δ. 295/99 (ΦΕΚ 266/Α΄/99) & το Π.Δ. 19/01 (ΦΕΚ 14/Α΄/01).

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις μπορεί να σχετίζονται με οποιαδήποτε επιστήμη έχοντας ως κοινό παρανομαστή τη χρήση τους στο αντικείμενο της Ναυτιλίας. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά: -Μηχανικών & θαλάσσιας ενέργειας -υδροδυναμική και μηχανικής των ωκεανών -ναυπηγική -ναυτική αρχιτεκτονική και μηχανική των ωκεανών. Στις Α.Ε.Ν. δεν υλοποιείται κάποιο Μ.Π.Σ. Οι απόφοιτοι όμως επειδή αποκτούν τίτλο σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να παρακολουθήσουν Μεταπτυχιακά Προγράμματα άλλων Α.Ε.Ι.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)