επιστημονικό πεδίο
2ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
13880
Βάση 2022
Εισακτέοι
161
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων ΔΙ.ΠΑ.Ε. εξυπηρετεί τις σύγχρονες, ραγδαία εξελισσόμενες τάσεις στις ευρύτερες επιστημονικές περιοχές της Πληροφορικής και της Ηλεκτρονικής Μηχανικής. Στοχεύει στην ενσωμάτωση της επιστήμης και της τεχνολογίας που αφορούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή, τη διαχείριση, τη συντήρηση και την επέκταση/βελτίωση συστημάτων υλικού (hardware) και λογισμικού (software), είτε πρόκειται για αυτοτελή ηλεκτρονικά και υπολογιστικά συστήματα, είτε πρόκειται για επιμέρους δομικά στοιχεία ευρύτερων ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων ή/και ηλεκτρονικά και υπολογιστικά συστήματα ελεγχόμενου εξοπλισμού.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων μπορείς να απασχοληθείς επαγγελματικά ενδεικτικά στους παρακάτω τομείς:

Τη μελέτη, τη σχεδίαση, την ανάλυση, την κατασκευή, την επίβλεψη κατασκευής και λειτουργίας, την αξιολόγηση, τη συντήρηση, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και την πιστοποίηση τήρησης προτύπων στις εγκαταστάσεις τους και στις πάσης φύσεως εφαρμογές τους στους επιστημονικούς τομείς: των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των τηλεπικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων, της πληροφορικής και των πληροφοριακών συστημάτων και των συστημάτων αυτοματισμού, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και ήχου, επεξεργασίας ομιλίας, γραφικών, κ.λπ.

Μπορείς ακόμη να εργασθείς μεταξύ άλλων ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης, και τεχνικών υπηρεσιών υπουργείων, δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό ασφαλιστικό ιατρικό τομέα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρίες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

Επίσης, διαθέτοντας γνώσεις πάνω σε θέματα διοίκησης, επιχειρηματικότητας και οικονομικής διαχείρισης έχεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να οργανώσεις τις δικές σου επιχειρηματικές δραστηριότητες/ιδέες ή να στελεχώσεις επιχειρήσεις/εταιρίες σε διοικητικό επίπεδο.

 

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Η διάρκεια του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος έχει οριστεί σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να παρέχει γνώσεις σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Ηλεκτρονικής επιστήμης, δίνοντας παράλληλα, στους φοιτητές την δυνατότητα να επιλέξουν με ευελιξία Γνωστικές Περιοχές (ΓΠ) στις οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξειδίκευση. Οι Γνωστικές Περιοχές που καλύπτει το Τμήμα είναι:

  • Γενικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων (ΓΓΔ)
  • Προγραμματισμός και Αλγόριθμοι (ΠΑ)
  • Ηλεκτρονική (ΗΛ)
  • Επικοινωνίες και Δίκτυα (ΕΔ)
  • Ενσωματωμένα – Υπολογιστικά Συστήματα (ΕΥΣ)
  • Διαχείριση Δεδομένων – Τεχνητή Νοημοσύνη (ΔΔΤΝ)                                                                         
  • Όλοι οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα 32 Υποχρεωτικά μαθήματα (ΥΠ) του ΠΠΣ που παρέχουν τις απαραίτητες βασικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Στο έκτο εξάμηνο οι φοιτητές επιλέγουν μία από τις δύο παρακάτω ομάδες μαθημάτων:                                                                                                                                 
  • Ηλεκτρονικών και Ενσωματωμένων Συστημάτων              
  • Προγραμματισμού, Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Το τελευταίο εξάμηνο σπουδών είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της υποχρεωτικής Διπλωματικής Εργασίας η οποία μπορεί να γίνει σε συνεργασία με εταιρείες  του χώρου, μετά από συνεννόηση με τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο Διπλωματικών Εργασιών.
  • Επιπρόσθετα, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση, η οποία αντιστοιχεί δύο μαθήματα Επιλογής.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τα επαγγελματικά Δικαιώματα δεν είναι ακόμη καθορισμένα. Σε σχέση με την εκπαίδευση οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων ανήκουν στον κλάδο ΠΕ91 Πληροφορικής.

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων ΔΙ.ΠΑ.Ε. παρέχει τα δύο παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

  • Ευφυείς Τεχνολογίες Διαδικτύου
  • Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά Συστήματα

και συνεργάζεται με το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Διατμηματικό ΠΜΣ – Ψηφιακές και Ήπιες δεξιότητες στις Επιστήμες της Αγωγής.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ Θεσ/νίκης, Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

2722
11