Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Ως φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου, θα έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις γνώσεις για την ολοκληρωμένη Σχεδίαση Προϊόντων και Συστημάτων με την δημιουργική χρήση γνώσης και ιδεών από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών και των επιστημών, με έμφαση στην χρήση νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, θα μπορείς μελλοντικά να χρησιμοποιήσεις δημιουργικά τις νέες τεχνολογίες, την επιστήμη και την τέχνη και να σχεδιάσεις λύσεις με την μορφή εύχρηστων και λειτουργικών προϊόντων και συστημάτων σε διάφορους χώρους και πλαίσια.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Ως απόφοιτος του Τμήματος μπορείς να απασχοληθείς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως Σχεδιαστής Συστημάτων ή Προϊόντων. Δηλαδή καθήκον σου είναι να κατανοήσεις το πρόβλημα, να σχεδιάσεις το Σύστημα ή το Προϊόν για το πρόβλημα και να εξασφαλίσεις σχεδιαστικά την αισθητική και την ευχρηστία του.
Στη Σχεδίαση Διαδραστικών Συστημάτων για απόφοιτους της 1ης κατεύθυνσης σπουδών σε εργασίες με τίτλους όπως:
- Web Designer
- User Experience Design
- Interaction Designer
- FrontEnd Developer
- Σχεδίαση Πολυμέσων
- Γραφιστική
- Νέα Μέσα
Στη Σχεδίαση Βιομηχανικών Προϊόντων για απόφοιτους της 2ης κατεύθυνσης σπουδών, σε εργασίες με τίτλους όπως:
- Σχεδίαση Προϊόντων Επίπλων και Φωτισμού
- Σχεδίαση/Διοίκηση Παραγωγής
- Ποιοτικός Έλεγχος
- CAD/CAE Design Engineer
Στη Σχεδίαση Υπηρεσιών για απόφοιτους της 3ης κατεύθυνσης σπουδών, σε εργασίες με τίτλους όπως:
- Brand Designer/Manager
- Social Media Specialist
- Senior Operations Management
- Interior Designer
- Space Planner
Κατευθύνσεις
Σε αυτήν την κατεύθυνση στόχος είναι να εκπαιδευτείς στη σχεδίαση εύχρηστων προϊόντων τα οποία να είναι προσβάσιμα και από όλα τα άτομα. Δηλαδή να μπορείς να δημιουργήσεις φιλικά, εύχρηστα και ασφαλή προϊόντα και συστήματα με άυλα / ψηφιακά μέρη, όπως πχ. το κινητό τηλέφωνο ή τα πληροφοριακά συστήματα των αυτοκινήτων τελευταίας τεχνολογίας, που θα επικοινωνούν με τον χρήστη και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του.
Ενδεικτικά, μερικά μαθήματα είναι: Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, Διαδραστική Σχεδίαση, Ανάλυση και Σχεδίαση Πληροφ. Συστημάτων, Γνωστική επιστήμη και Ψηφιακές Μορφές Αφήγησης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εκπαιδευτείς κατάλληλα για να μπορείς να δημιουργείς την τρισδιάστατη εικόνα του υπό σχεδίαση προϊόντος, δηλαδή να δημιουργείς με χρήση ειδικού εξοπλισμού ένα φυσικό πρωτότυπο αυτού σε πλαστικό ή άλλο υλικό. Θα εκπαιδευτείς στη χρήση αυτών των εργαλείων και θα αποκτήσεις την απαραίτητη κριτική σκέψη για να επιλέξεις το κατάλληλο περιβάλλον για τη σχεδίαση.
Ενδεικτικά μαθήματα είναι: η Εισαγωγή στη Σχεδίαση με Η/Υ (CAD), η Σχεδίαση με Η/Υ, Τεχνική Μηχανική, η Ανάλυση & Κατασκευή Προϊόντων με Η/Υ (CAE/CAM) και Μηχανική & Υλικά στο Σχεδιασμό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα καλλιεργήσεις την απαραίτητη γνώση που απαιτείται για τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος , τη σχεδίαση και τη δημιουργία του. Θα λάβεις γνώσεις από διάφορες θεωρίες, μεθοδολογίες, πρακτικές ασκήσεις, διαδικασίες σχεδίασης.
Ενδεικτικά μερικά μαθήματα: Θεωρία Οργανώσεων, Επιχειρηματικότητα, Σχεδίαση Υπηρεσιών, Θεωρία Μεθοδολογία Σχεδίασης – Διαχείριση Σχεδίασης , Επιχειρησιακή Έρευνα και Marketing, Διαχείριση Παραγωγής .
Επαγγελματικά δικαιώματα
Ως απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων δεν μπορείς να εγγραφείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Το τμήμα έχει εισηγηθεί στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο) την αποδοχή εγγραφής των αποφοίτων του σε σχετικό κλάδο Μηχανικών. Επίσης, έχει καταθέσει πρόταση νόμου προς το υπουργείο παιδείας για την περιγραφή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του.
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (άρθρο 75, Ν.4485/2017). Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 29 του Ν. 4439/2016 (ΦΕΚ 222 Α΄) και το άρθρο 1 του Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ 187 τ.Α’): « […]
Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Διπλωματούχου Μηχανικού, κατά ειδικότητα, επιτρέπεται μόνο: α. στους κατόχους διπλώματος Μηχανικού αντίστοιχου της ειδικότητάς τους, των πολυτεχνικών σχολών ή τμημάτων πολυτεχνικών σχολών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής κατόπιν τήρησης της διαδικασίας που προβλέπεται από το ν.3328/2005 (80 Α’) […]».
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν επίσης να εργαστούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε θέσεις κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού βάσει του άρθρου 4 του ΠΔ 50/2001 (ΦΕΚ 39 τ. Α’), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του ΠΔ 347/2003 (ΦΕΚ 315 τ.Α’).
Μεταπτυχιακά
Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ κλάδο του Σχεδιασμού Προϊόντων και Συστημάτων.
Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι τα εξής: α) Master of International Marketing (MIM) β) Master in Marketing Intelligence γ) Master in Applied Information Technology δ) MicroMasters Program in Artificial Intelligence (Columbia University) ε) MSc in Computer Science and Information Systems στ) MSc in Data Sciences & Business Analytics ESSEC – CentraleSupélec.
Δια Βίου Μάθησηη
Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.