Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Δυτικής Μακεδονίας
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Δυτικής Μακεδονίας έχει ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη σχεδίαση σύγχρονων και αναδυόμενων προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών ακολουθώντας τις νέες προσεγγίσεις στον διεπιστημονικό χώρο της σχεδίασης, συνδυάζοντας δημιουργικά γνώσεις και μεθοδολογίες από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών. Αναγνωρίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Σχεδίασης καθώς και τον ρόλο των τεχνών σε αυτήν, ενώ δίνει σημαντική έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Ο Μηχανικός Σχεδίασης (design engineer), έχοντας το προσόν μιας διεπιστημονικής άποψης για τη Σχεδίαση (design), μπορεί να παρεμβαίνει δημιουργικά σε όλες τις φάσεις του «κύκλου ζωής» ενός προϊόντος ή συστήματος, ξεκινώντας από την αναγκαιότητα ύπαρξής του, τη μορφή του, την κατασκευή πρωτοτύπων, μέχρι και τη σχεδίαση της παραγωγής του.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Οι Μηχανικοί Σχεδίασης δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ακόλουθους, ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς:
• Στην εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενα διδασκαλίας που εντάσσονται στη Σχεδίαση Προϊόντων και Συστημάτων.
• Στην έρευνα, σε κάθε γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα της Σχεδίασης (Design). Η έρευνα είτε έχει αμιγώς θεωρητική – επιστημονική κατεύθυνση, μη συνδεόμενη με εμπορικούς σκοπούς, είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή και διεξάγεται με χρηματοδότηση δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο δημόσιο, ιδιώτες ή εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς.
• Στο δημόσιο τομέα, ως σύμβουλοι ή δημιουργοί προϊόντων και συστημάτων προς τους πολίτες που να χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ευχρηστίας και προσβασιμότητας, με ενδεικτικούς τομείς απασχόλησης τη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό και την πιστοποίηση της ποιότητας δημόσιων προϊόντων και συστημάτων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (δικτυακοί τόποι, φορητές εφαρμογές, κ.α.), τα σημεία εξυπηρέτησης πολιτών πέραν της διακυβέρνησης όπως αναψυχή (πάρκα, παιδικές χαρές, κ.α.), πολιτισμό (αρχαιολογικοί τόποι, μουσεία, κ.α.) και εκπαίδευση (σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα, μη-τυπική εκπαίδευση).
• Στον ιδιωτικό τομέα, ως επαγγελματίες Μηχανικοί Σχεδίασης (Design Engineers) ή Σχεδιαστές (Designers), ιδρύοντας Σχεδιαστικά Στούντιο (Design Studios) και παρέχοντας υπηρεσίες ολοκληρωμένης και καινοτομικής σχεδίασης απτών και ψηφιακών προϊόντων και συστημάτων, εργαζόμενοι αυτόνομα ή σε συνεργασία με επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων ή σε ιδιωτικές εταιρίες με ενδεικτικούς τομείς τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες και τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και κάθε εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες προς τρίτους ή/και έχει παρουσία και προσφέρει υπηρεσίες στο διαδίκτυο.
Κατευθύνσεις
Σύντομα δεν θα νοείται ‘προϊόν’ ή υπηρεσία χωρίς τη συνύπαρξη Η/Υ στη δομή τους. Επίσης οι Η/Υ δεν χρησιμοποιούνται μόνον από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς, αλλά από όλους, όπως παιδιά, ενήλικες, υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί τις ανάγκες σχεδίασης εύχρηστων προϊόντων τα οποία να είναι προσβάσιμα σε όλους. Η δυνατότητα σχεδίασης και δημιουργίας φιλικών, εύχρηστων, και ασφαλών προϊόντων και συστημάτων με άυλα / ψηφιακά μέρη, απαιτούν γνώση σχεδίασης τέτοιων διαδραστικών προϊόντων και συστημάτων με σκοπό την επικοινωνία τους με τον χρήστη αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η γνώση αυτή δεν προσφερόταν ως τώρα ολοκληρωμένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η συγκεκριμένη κατεύθυνση σπουδών έχει σκοπό να καλύψει αυτό το κενό.
Η χρήση των νέων τεχνολογιών (Σχεδιασμός με χρήση Η/Υ, Παραγωγή με χρήση Η/Υ, Ανάλυση με Η/Υ) για την ολοκληρωμένη παραγωγή προϊόντων συμβάλει σε όλους τους τομείς του Κύκλου Ζωής των αντικειμένων που μελετώνται, σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από τους Μηχανικούς Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.
Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η Κατεύθυνση «Σχεδιασμού και Κατασκευαστικής Προϊόντων» με σκοπό τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας στους φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος είναι: σχεδιασμός και παρουσίαση του προϊόντος στον πελάτη με χρήση τεχνικών φωτορεαλισμού, προγραμματισμός των παραγωγικών διαδικασιών, ανάλυση και βελτιστοποίηση μορφής και λειτουργίας, ταχεία παραγωγή πρωτοτύπου και παραγωγή προϊόντος, ανάλυση και αξιολόγηση της λειτουργικότητας του πρωτοτύπου, ανάλυση και αξιολόγηση της μεθόδου παραγωγής.
Επίσης, το τμήμα μέσα από την κατεύθυνση αυτή προσδίδει την απαραίτητη γνώση στους φοιτητές/φοιτήτριες για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τα νέα αυτά εργαλεία, αλλά ταυτόχρονα να κατέχουν την απαραίτητη επιστημονική και επιστημολογική γνώση έτσι ώστε με κριτικό νου να γνωρίζουν και το ‘γιατί’ και με ποια μαθηματικά, φυσική, μηχανολογία, κ.λπ., θα μπορέσουν να επιλέξουν και να παρέμβουν στον τρόπο χρήσης του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη σχεδίαση.
Ο ολιστικός σχεδιασμός προϊόντων, που ξεκινάει με τη σύλληψη της ιδέας και καταλήγει στην ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη μεθοδική, πολυεπιστημονική προσέγγιση για το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την τεχνική διαχείριση και τη λειτουργία του παραγωγικού συστήματος των προϊόντων.
O σωστός σχεδιασμός των παραγωγικών συστημάτων που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωσή τους. Αλλά και για τα συστήματα που δεν υπόκεινται στην άμεση δοκιμασία της αγοράς, όπως είναι τα συστήματα κρατικής ή κοινωνικής ιδιοκτησίας, οι απαιτήσεις σωστού σχεδιασμού δεν είναι λιγότερο ζωτικές, αφού από την ικανότητά τους να λειτουργούν με υψηλούς βαθμούς απόδοσης εξαρτάται η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα στο σύγχρονο διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Στην Ελλάδα, το πρόβλημα του σωστού σχεδιασμού συστημάτων που παράγουν είτε προϊόντα είτε υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Το ενδιαφέρον για τη λειτουργία της παραγωγής, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος και την ποιότητα των προϊόντων μιας επιχείρησης, καθώς και την αξιοπιστία της, άρα και την ανταγωνιστικότητά της, υπήρξε μέχρι πρόσφατα μάλλον υποδεέστερο σε σχέση με τη σημασία της λειτουργίας αυτής. Όλο και περισσότερο, όμως, συνειδητοποιείται ότι ο σχεδιασμός συστημάτων μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τις προσπάθειες ανάπτυξης μιας υγιούς παραγωγικής δομής.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Δυτικής Μακεδονίας είναι πενταετές. Το Τμήμα θεωρεί τα μαθήματα των πρώτων τριών ετών ως υποχρεωτικά μαθήματα κορμού. Επίσης, προσφέρονται μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής Κατεύθυνσης και προαιρετικά μαθήματα, τα οποία ονομάζονται Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής.
Τα μαθήματα κορμού προσφέρουν το υπόβαθρο στο οποίο χτίζονται και οι τρεις γνωστικές κατευθύνσεις του Τμήματος και κατά συνέπεια προσφέρονται στα πρώτα τρία έτη του προγράμματος σπουδών (υποχρεωτικά).
Από το 7ο εξάμηνο των σπουδών τους οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε μια από τις τρεις γνωστικές κατευθύνσεις:
• Σχεδιασμός διαδραστικών συστημάτων
• Σχεδιασμός και κατασκευαστική προϊόντων
• Σχεδιασμός συστημάτων
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 5 Μηχανικών, σύμφωνα με το άρθρο 5, ΦΕΚ 39.03.03.2001/τΑ’ (ΠΔ 50/2001) ‘Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα’, όπου προβλέπεται ότι η κατηγορία ΠΕ Μηχανικών περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών.
Μεταπτυχιακά
Τo Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Συστήματα CAD/CAM και Σχεδιασμός Προϊόντων” με δύο (2) ειδικεύσεις:
α) Συστήματα CAD/CAM και
β) Σχεδιασμός προϊόντων