Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΠΑ.Δ.Α.

Κωδικός Μηχανογραφικού: 668
επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
10070
Βάση 2022
Εισακτέοι
80
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΠΑ.Δ.Α. θα αποκτήσεις ειδικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται με την πληροφορία και το σύνολο πληροφοριών, καθώς και γνώσεις γενικής παιδείας και γενικές γνώσεις πληροφορικής. Συγκεκριμένα, θα εξοικειωθείς σε τομείς που σχετίζονται με τη θεωρία του βιβλίου, των αρχειακών τεκμηρίων και των αντικειμένων μουσειακής αξίας σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή. Θα ασχοληθείς με την δημιουργία, οργάνωση, ταξινόμηση, διαχείριση και αξιοποίηση υλικού και πληροφοριών σε διαφόρων μορφών. Επίσης, θα καλλιεργήσεις τα προσόντα σου στον εφοδιασμό οργάνωσης δημόσιων και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, αρχειακών υπηρεσιών, μουσείων, κέντρων τεκμηρίωσης και υπηρεσιών πληροφόρησης.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος θα μπορείς να απασχοληθείς εκεί που είναι αναγκαία η εξειδίκευση στην διαχείριση και αξιοποίηση υλικού και πληροφορίας, η οργάνωση, ταξινόμηση, αναζήτηση και παρουσίαση κάθε είδους συλλογής τεκμηρίων. Θα έχεις τη δυνατότητα να απασχοληθείς σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναλύονται ως εξής: σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία της χώρας, σε κέντρα αρχειοθέτησης, σε αρχειακές υπηρεσίες, σε όλα τα είδη βιβλιοθηκών, σε κέντρα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης, σε μουσεία καθώς επίσης και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Στην ουσία θα μπορείς να εργαστείς στη θέση του • Αρχειονόμου • Βιβλιοθηκονόμου/ Βιβλιοθηκάριος • Πολιτιστικός υπάλληλος & Διαχειριστής της Πολιτιστικής κληρονομιάς • Τεκμηριωτής • Ελεύθερος επαγγελματίας • Σύμβουλος σε θέματα οργάνωσης βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πληροφόρησης

8 εξάμηνα
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά και κατ’ επιλογής μαθήματα. Δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις , ωστόσο τα βασικά γνωστικά αντικείμενα που θα αναλυθούν μέσω των μαθημάτων είναι τα εξής: Α) Αρχειονομία, Β) Βιβλιοθηκονομία, Γ) Μουσειολογία και γενικά Επιστήμη της πληροφορίας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι στο τμήμα λειτουργούν τρία εργαστήρια: Α)Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής & Ιστορικής Κληρονομιάς, Β) Τεχνολογιών της Πληροφορίας, Γ) Ψηφιακών Βιβλιοθηκών & Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά και κατ’ επιλογής μαθήματα. Δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις , ωστόσο τα βασικά γνωστικά αντικείμενα που θα αναλυθούν μέσω των μαθημάτων είναι τα εξής: Α) Αρχειονομία, Β) Βιβλιοθηκονομία, Γ) Μουσειολογία και γενικά Επιστήμη της πληροφορίας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι στο τμήμα λειτουργούν τρία εργαστήρια: Α)Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής & Ιστορικής Κληρονομιάς, Β) Τεχνολογιών της Πληροφορίας, Γ) Ψηφιακών Βιβλιοθηκών & Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις ακολουθούν τις παρακάτω κατευθύνσεις: Α) Αρχειονομίας, Β) Βιβλιοθηκονομίας, Γ) Μουσειολογίας, Δ) Ψηφιακής Διαχείρισης Πολιτισμικής Πληροφορίας. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν: Α) Διαχείριση Τεκμηρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Νέες Τεχνολογίες, Β) Τεκμηρίωση Κτιριοδομίας Πόλης μετά τον 16ο αιώνα και Μεθοδολογίες Επεμβάσεων, Γ) ΜΑ στην τέχνη, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού τουρισμού, Δ) ΜΑ στην Ιστορία της Τέχνης και Μουσειολογίας, Ε)ΜΑ σε μελέτες μουσείου.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά)

2149
19