Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ΠΑ.Δ.Α

Κωδικός Μηχανογραφικού: 685
επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
11460
Βάση 2022
Εισακτέοι
64
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Σκοπός του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ΠΑ.Δ.Α είναι η παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών για την εκπαίδευση επιστημόνων, οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ούτως ώστε να απασχολούνται με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της επιστήμης και της βιοτεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της οινολογίας, της αμπελουργίας και της τεχνολογίας ποτών καθώς και τη διαδικασία της συντήρησης, επεξεργασίας και ποιοτικού τους ελέγχου, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων τους και το βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται ως Οινολόγοι και Τεχνολόγοι Ποτών, ιδίως στους ακόλουθους τομείς:

1. Παραγωγή, επεξεργασία, διασφάλιση της ποιότητες, της υγιεινής, πιστοποίησης της ποιότητες και καταλληλότητας και ποιοτικός έλεγχος των αμπελοοινικών προϊόντων, των ποτών και των υδάτων. Είτε ως υπεύθυνοι παραγωγής των μονάδων αυτών είτε ως υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου, είτε ως υπεύθυνοι τμημάτων τους ή και ως τεχνικοί ασφαλείας.
Συσκευασία, αποθήκευση, συντήρηση, διακίνηση και εμπορία οίνων, ζύθων, ποτών και υδάτων, εκοπλισμού και πρόσθετων υλών.

2. Οργάνωση αμπελοοινικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων ζυθοποιίας και ποτοποιίας.

3. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων γευσιγνωσίας οινών και ποτών, εργαστηρίων ανάλυσης ποτών καιώς και εργαστηρίων ελέγχου αποβλήτων και υδάτων.

4. Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών στους τομείς της οινολογίας, της τεχνολογίας ποτών και υδάτων.
Τεχνική υποστήρικη θεμάτων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές και νομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οίνων και ποτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Εκπόνηση και επίβλεψη μελετών και σχεδιασμός βιομηχανιών οίνου, ζύθου και ποτών.
Ασκούν καθήκοντα εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των οίνων και ποτών.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Οι σπουδές αποτελούνται από οκτώ (8) εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένης και της εκπόνησης υποχρεωτικής Πτυχιακής Εργασίας, όπως και εποπτευόμενη και καθοδηγούμενη Πρακτική Άσκηση, η οποία διεξάγεται σε εργασιακούς χώρους αμπελοοινικών εφαρμογών και ποτών (οινοβιομηχανίες, αμπελώνες, οξοποιίες, ζυθοποιίες, ποτοποιίες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εργαστήρια αναλύσεων, επιχειρήσεις παροχής εξοπλισμού και υπηρεσιών, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια ΑΕΙ, φορείς δημοσίου, κλπ.).

Οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και εκπόνηση εργασιών με έμφαση στη μελέτη περιπτώσεων και τη συμμετοχική εργασία. Το Τμήμα αποτελείται από τρεις τομείς: 1) Βιολογίας Φυτών και Αμπελουργίας 2) Χημείας και Τεχνολογίας Οίνου, Ζύθου και Ποτών 3) Μάνατζμεντ – Μάρκετινγκ.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιούντα επαγγελματικά ως Οινολόγοι και Τεχνολόγοι ποτών. Ο ορισμός του Οινολόγου και η κατοχύρωση του επαγγέλματος καθορίζεται στην Ελλάδα από το
νόμο υπ’ αριθμό 1967/1987 (ΦΕΚ 57, τεύχος Α’).

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα προσφέρει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Επιστήμη Οίνου και Ζύθου – Master οf Science in Wine and Beer Science» με δύο κατευθύνσεις: Οίνος (Wine) και Ζύθος (Beer).

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά)

2149
19