Γεωπονίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Κωδικός Μηχανογραφικού: 1657
επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
9000
Βάση 2022
Εισακτέοι
85
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με τις προσφερόμενες προς επιλογή Κατευθύνσεις του στοχεύει στην ποιοτική εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών σε καίριους κλάδους της Γεωπονικής Επιστήμης ώστε οι απόφοιτοί του να διαθέτουν τα κατάλληλα ανταγωνιστικά προσόντα και να διευρύνονται οι ορίζοντες και οι δυνατότητες της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο έρευνας και παροχής γνώσης που αναφέρεται στη μελέτη των εδαφικών πόρων και υδάτινων πόρων και τη διαχείριση αποβλήτων, τη σχέση τους με τη γεωργική παραγωγή και την προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον παρέχονται ειδικές γνώσεις σχετικά με τις δενδροκομικές, αμπελουργικές , κηπευτικές και ανθοκομικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε περιβάλλον θερμοκηπίου και την ύπαιθρο, καθώς και στην Αρχιτεκτονική Τοπίου με έμφαση στις σχεδιαστικές αρχές και το βιοκλιματικό σχεδιασμό. Τέλος παρέχονται γνώσεις σχετικά με τη φυτοπαθολογία, την εντομολογία και ζωολογία και τη γεωργική φαρμακολογία, καθώς επίσης και γνώσεις, που αφορούν την αξιοποίηση των βιοτεχνολογικών εφαρμογών στην άσκηση της σύγχρονης γεωργίας.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και την εγγραφή τους στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας μπορούν να απασχοληθούν: 

ως σύμβουλοι στην παραγωγική διαδικασία ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, ως μελετητές σχεδίων βελτίωσης & δράσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ως εργολήπτες δημοσίων έργων (έργα πρασίνου, υδραυλικά έργα κ.α.), ως στελέχη σε εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων, γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμών, ως ιδιοκτήτες ή στελέχη σε καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού, κ.ά.), ως ιδιοκτήτες ή στελέχη σε εταιρίες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια δενδροκομικών ειδών, καλλωπιστικών και εταιρίες σποροπαραγωγής), ως στελέχη σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων – οργάνωση παραγωγής), ως στελέχη σε εταιρίες εμπορίας γεωργικών προϊόντων (συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, γεωργικές βιομηχανίες), ως στελέχη σε εταιρίες της εφοδιαστικής αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων (αποθήκες γεωργικών προϊόντων, εταιρίες logistics), ως σύμβουλοι σε ομάδες παραγωγών, σε εταιρείες εκτέλεσης πειραμάτων αξιολόγησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πολλαπλασιαστικού υλικού (GEP- Good Efficacy Practices), σε οργανισμούς πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων (Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Βιολογική Γεωργία) και σε ερευνητικά ιδρύματα.

Επίσης μπορούν να εργασθούν σε δημόσιους φορείς:

Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων),

Σε ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.ά.),

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας,

Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους, Περιφέρειες, Αναπτυξιακές Εταιρείες, κα),

Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων,

Τραπεζικά Ιδρύματα,

Εκπαίδευση (Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης).

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Κατευθύνσεις

Στην Κατεύθυνση παρέχονται γνώσεις σχετικά με τη φυτοπαθολογία, την εντομολογία τη ζωολογία και τη γεωργική φαρμακολογία, καθώς επίσης και γνώσεις που αφορούν την αξιοποίηση των βιοτεχνολογικών εφαρμογών στην άσκηση της σύγχρονης γεωργίας. Περιγράφονται αναλυτικά οι ασθένειες των φυτών, τα έντομα και οι άλλοι ζωικοί εχθροί των φυτών αλλά και των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων, τα προβλήματα που δημιουργούν και η αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο της συμβατικής, ολοκληρωμένης και βιολογικής διαχείρισης. Διδάσκονται ακόμα οι παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται στον αγρό, με στόχο τη βελτίωση των φυτών και της καλλιέργειας και τη δημιουργία νέων ανθεκτικών και πιο αποδοτικών ποικιλιών και υβριδίων. Η χρήση των βιοτεχνολογικών εφαρμογών προσεγγίζεται από την πλευρά της υποβοήθησης και βελτίωσης των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων.

Η Κατεύθυνση καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο έρευνας και παροχής γνώσης που αναφέρεται στη μελέτη των εδαφικών και υδάτινων πόρων και τη διαχείριση αποβλήτων, τη σχέση τους με τη γεωργική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο οι απόφοιτοι εφοδιάζονται με τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την αξιοποίηση, το σχεδιασμό και την αειφορία των εδαφικών και υδατικών πόρων με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης καλύπτει τις εφαρμογές γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπισκόπισης στη γεωργία και παρέχει γνώσεις και τεχνογνωσία στο σχεδιασμό, τη λειτουργία, την οργάνωση και τη βελτιστοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τεχνικών έργων αγροτικής υποδομής.

Στην Κατεύθυνση παρέχονται ειδικές γνώσεις σχετικά με την ελαία και τα λοιπά δενδροκομικά είδη, την άμπελο, τις κηπευτικές και ανθοκομικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε περιβάλλον θερμοκηπίου και την ύπαιθρο. Η βιολογία και βιοοικολογία τους, οι καλλιεργητικές φροντίδες, οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής και τα διάφορα προβλήματά τους, αποτελούν μερικά μόνο από τα πολλά επιστημονικά πεδία, τα οποία καλύπτονται στην Κατεύθυνση αυτή. Επίσης παρέχονται γνώσεις για τη διατήρηση των φυτογενετικών πόρων ιθαγενών και ενδημικών φυτών, την αξιοποίησή τους στην επιχειρηματική Ανθοκομία και Λαχανοκομία, και την προσαρμογή των καλλιεργειών αυτών στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στην Κατεύθυνση παρέχονται και ειδικές γνώσεις για τομείς αιχμής όπως είναι η Αρχιτεκτονική και η Αποκατάσταση του Τοπίου, το αστικό πράσινο, τα φυτεμένα δώματα, οι κάθετοι κήποι και η διαχείριση αθλητικών χλοοταπήτων.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. περιλαμβάνει 43 μαθήματα Γενικής Υποδομής και Γεωπονικού Υποβάθρου κοινά σε όλους τους φοιτητές και 12 μαθήματα Κατεύθυνσης – Ειδίκευσης, για κάθε μία από τις τρεις Κατευθύνσεις. Οι φοιτητές με την ολοκλήρωση του 6ου εξαμήνου επιλέγουν μία από τις τρεις προσφερόμενες Κατευθύνσεις Σπουδών, οι οποίες είναι: α) Φυτοπροστασίας και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών, β) Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και γ) Οπωροκηπευτικών. Το πρόγραμμα σπουδών ολοκληρώνεται με την εκπόνηση της εξάμηνης Πτυχιακής Διατριβής στο 10ο εξάμηνο σπουδών και την τετράμηνη υποχρεωτική πρακτική άσκηση.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωπόνων καθορίζονται από το Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 / 29.12.2000).

 

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου λειτουργεί αυτόνομα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία» και συμμετέχει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος».

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης)

2947
18