επιστημονικό πεδίο
1ο, 2ο, 3ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
13350
Βάση 2022
Εισακτέοι
72
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ θα ασχοληθείς με την τέχνη του Κινηματογράφου και τις Καλές Τέχνες. Θα σε βοηθήσει στην καλλιτεχνική, επαγγελματική και επιστημονική σου κατάρτιση. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, ενώ το πενταετές πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζει εξίσου οχτώ καλλιτεχνικά γνωστικά αντικείμενα – ειδικότητες (σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, ήχος-μουσική, σκηνογραφία, ενδυματολογία, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, επαυξημένη-εικονική-πραγματικότητα), καθώς και το γνωστικό αντικείμενο της θεωρίας και ιστορίας κινηματογράφου.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

 Ως απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ μπορείς να εργαστείς σε τομείς που σχετίζονται με το χώρο του Κινηματογράφου και του Θεάτρου. Ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξεις θα έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς ως Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Σεναριογράφος, Ενδυματολόγος, Σκηνογράφος, Διευθυντής Φωτογραφίας, Ηχολήπτης, Κριτικός Κινηματογράφου, Μοντέρ.

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ένα από τους παραπάνω τομείς χορηγείται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Επιπλέον, ως απόφοιτος του τμήματος θα μπορείς να απασχοληθείς στη βασική και στη μέση εκπαίδευση για τη διδασκαλία του κινηματογράφου και στα καλλιτεχνικά σχολεία.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εντάσσεσαι στον Προσωρινό Αξιολογικό Πίνακα που αφορά την πρόσληψή σου στους τομείς Θεάτρου, Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, για καλλιτεχνικά σχολεία. Θα μπορείς να διδάξεις το μάθημα του Θεάτρου. 

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κινηματογράφου είναι πενταετές και οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. 57783/Ζ1/18-05-2020 (ΦΕΚ 2177/τ.Β΄/05-06-2020). Στα δύο πρώτα έτη τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και προσφέρουν μία εισαγωγή σε όλες τις βασικές θεματικές περιοχές των κινηματογραφικών σπουδών. Από το τρίτο έτος, οι φοιτητές/τριες καλούνται να επιλέξουν μια από τις εννέα θεματικές περιοχές στην οποία επιθυμούν να εστιάσουν ιδιαίτερα και η οποία θα καθορίσει τη συνέχεια των σπουδών τους και θα αναγράφεται στο παράρτημα πτυχίου τους. Τα προσφερόμενα πεδία είναι: Διεύθυνση Φωτογραφίας, Ήχος και Μουσική, Θεωρία-Ιστορία κινηματογράφου, Μοντάζ, Παραγωγή, Σενάριο, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, Σκηνοθεσία, Επαυξημένη – Εικονική – Μεικτή Πραγματικότητα. Στο 5ο έτος εκπονείται μία μεγάλη εργασία, η διπλωματική εργασία.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος της σχολής Κινηματογράφου Α.Π.Θ μπορείς να απασχοληθείς επαγγελματικά σε τομείς που σχετίζονται με το χώρο του Κινηματογράφου και του Θεάτρου. Δεν έχει εκδοθεί ακόμα Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τα επαγγελματικά σου δικαιώματα. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ένα από τους τομείς που σου παρέχει η Σχολή χορηγείται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι: 1. Master Sound Design for Film and TV 2. MA Film: Practice by Research 3. Master Sound Design for Film and TV Στο Τμήμα Κινηματογράφου λειτουργεί το αγγλόφωνο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “MA in Film and Television Studies. Το Τμήμα Κινηματογράφου συμμετέχει στο Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

262
4