επιστημονικό πεδίο
1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
14660
Βάση 2017
Εισακτέοι
72
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος θα ασχοληθείς με την τέχνη του Κινηματογράφου και τις Καλές Τέχνες. Θα σε βοηθήσει στην καλλιτεχνική, επαγγελματική και επιστημονική σου κατάρτιση.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

 Ως απόφοιτος του Τμήματος μπορείς να εργαστείς σε τομείς που σχετίζονται με το χώρο του Κινηματογράφου και του Θεάτρου. Ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξεις θα έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς ως Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Σεναριογράφος, Ενδυματολόγος, Σκηνογράφος, Διευθυντής Φωτογραφίας, Ηχολήπτης, Κριτικός Κινηματογράφου, Μοντέρ.

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ένα από τους παραπάνω τομείς χορηγείται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Επιπλέον, ως απόφοιτος του τμήματος θα μπορείς να απασχοληθείς στη βασική και στη μέση εκπαίδευση για τη διδασκαλία του κινηματογράφου και στα καλλιτεχνικά σχολεία.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εντάσσεσαι στον Προσωρινό Αξιολογικό Πίνακα που αφορά την πρόσληψή σου στους τομείς Θεάτρου, Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, για καλλιτεχνικά σχολεία. Θα μπορείς να διδάξεις το μάθημα του Θεάτρου. 

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει μαθήματα επιλογής και υποχρεωτικά. Στα δύο πρώτα έτη τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και προσφέρουν μία εισαγωγή σε όλες τις βασικές θεματικές περιοχές/κατευθύνσεις των κινηματογραφικών σπουδών. Στη συνέχεια, σου δίνετε η δυνατότητα να επιλέξεις μαθήματα ώστε να εστιάσεις σε μια από τις 8 κατευθύνσεις, η οποία θα καθορίσει τη συνέχεια των σπουδών σου και η οποία θα αναγράφεται στο πτυχίο σου.

Οι προσφερόμενες κατευθύνσεις είναι:

  1. Διεύθυνση φωτογραφίας,
  2. Ήχος και μουσική,
  3. Θεωρία-Ιστορία κινηματογράφου,
  4. Μοντάζ, Παραγωγή,
  5. Σενάριο,
  6. Σκηνογραφία-Ενδυματολογία,
  7. Σκηνοθεσία.

Τέλος, στο 5ο έτος εκπονούνται δύο μεγάλες εργασίες, η ερευνητική εργασία και η πτυχιακή εργασία.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος της σχολής μπορείς να απασχοληθείς επαγγελματικά σε τομείς που σχετίζονται με το χώρο του Κινηματογράφου και του Θεάτρου. Δεν έχει εκδοθεί ακόμα Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τα επαγγελματικά σου δικαιώματα. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ένα από τους τομείς που σου παρέχει η Σχολή χορηγείται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά, μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι:

  • Master Sound Design for Film and TV
  • MA Film: Practice by Research
  • Master Sound Design for Film and TV

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

237
1