Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών Αιγαίου

Κωδικός Μηχανογραφικού: 1391
επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
9460
Βάση 2022
Εισακτέοι
38
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Αιγαίου προσφέρει προπτυχιακούς τίτλους σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της Ωκεανογραφίας και τις Θαλάσσιες Επιστήμες. Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα προσφέρουν κατάρτιση σε θέματα διεργασιών θαλάσσιου περιβάλλοντος (φυσική, χημική, γεωλογική και βιολογική ωκεανογραφία), σε θέματα θαλάσσιας οικολογίας και βιοποικιλότητας, σε θέματα ποιότητας θαλασσίου περιβάλλοντος και αλιευμάτων, σε θέματα διαχείρισης οικοσυστημάτων και βιολογικών πόρων και σε θέματα  υδατοκαλλιεργειών και περιβαλλοντικών μελετών.

 Στη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη χρήση σύγχρονων τεχνικών και εργαλείων (π.χ. επεξεργασία δορυφορικών και γεωφυσικών δεδομένων, GIS, ανάλυση χρονοσειρών περιβαλλοντικών δεδομένων, επεξεργασία εικόνας για ανάλυση θαλάσσιων βιοκοινοτήτων και παρακολούθηση ακτών, υδροακουστική τεχνολογία, μορφοδυναμικά και υδρολογικά μοντέλα).

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

 Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών:

  • εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και λαμβάνουν τη σχετική άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ιχθυολόγου που είναι υποχρεωτική σε μονάδες Ιχθυοκαλλιεργειών (Π.Δ. 344/2000, ΦΕΚ 297/Α), σε Επιχειρήσεις παραγωγής ιχθυογενετικού υλικού, σε Μονάδες μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων, σε Βιομηχανίες παρασκευής ιχθυοτροφών, σε Ιχθυόσκαλες, καθώς επίσης και για τη σύνταξη Μελετών επενδυτικών σχεδίων Υδατοκαλλιεργειών, βάσει όσων προβλέπονται από το Π.Δ. «’Ασκησης επαγγέλματος Γεωτεχνικού».
  • μπορούν να διορίζονται ως πτυχιούχοι του κλάδου ΠΕ Περιβάλλοντος (ΠΔ 50/2001, ΦΕΚ 39/Α) σε θέσεις Φορέων του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμίδας, όπως Δήμους και Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων – ΤΕΔΚ, Οργανισμούς εποπτευόμενους από ΟΤΑ). Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ένταξη των αποφοίτων του Τ.Ω.Θ.Β.Ε. στις διαδικασίες πρόσληψης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για διδασκαλία περιβαλλοντικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση.
  • μπορούν να απασχοληθούν ως Ωκεανογράφοι και Θαλάσσιοι Βιοεπιστήμονες στην Υδρογραφική Υπηρεσία, σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια, καθώς και στον Ιδιωτικό Τομέα, σε Επιχειρήσεις και Μονάδες Υδατοκαλλιέργειας (Ιχθυοκαλλιέργειες και Οστρακοκαλλιέργειες), σε Εταιρείες Περιβαλλοντικών Μελετών, Θαλάσσιων και Παράκτιων Κατασκευών, Εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων Ορυκτών πόρων, Εφαρμογών Τηλεπισκόπησης και ΓΣΠ και σε Εργαστήρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας (Εργαστήρια ελέγχου Ποιότητας νερών ΟΤΑ, Ιδιωτικά Εργαστήρια, κ.λπ.).

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών Αιγαίου προσφέρει ένα πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης το οποίο περιλαμβάνει:

Δύο κύκλους πανεπιστημιακών μαθημάτων: Στον πρώτο κύκλο δίδεται προτεραιότητα σε μαθήματα, που παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις γενικού και ειδικού υποβάθρου και στο σύνολό τους δομούν τα τέσσερα πρώτα εξάμηνα. Το δεύτερο κύκλο συγκροτούν μαθήματα ειδίκευσης γενικών γνώσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω των προσφερόμενων μαθημάτων επιλογής. Κατά συνέπεια ο φοιτητής επιλέγει τα μαθήματα που ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα επιστημονικά-επαγγελματικά του ενδιαφέροντα.

Την διεξαγωγή σεμιναρίων και διαλέξεων από προσκεκλημένα διακεκριμένα στελέχη του χώρου, την θερινή πρακτική άσκηση των φοιτητών, εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις και τις διεθνείς εκπαιδευτικές ανταλλαγές.

Την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας ο φοιτητής καλείται, υπό την επίβλεψη ενός διδάσκοντος, να εφαρμόσει τις θεωρητικές του γνώσεις στη μελέτη ενός συγκεκριμένου προβλήματος, να αποκτήσει εργαστηριακή εμπειρία και δεξιότητες, να αναπτύξει την αναλυτική και συνθετική του ικανότητα και να ολοκληρώσει τη συγγραφή μιας επιστημονικής πραγματείας.

Στα δύο πρώτα έτη σπουδών προσφέρονται μαθήματα υποβάθρου με έμφαση στα μαθηματικά, τη στατιστική, την πληροφορική, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία. Τα μαθήματα κατανέμονται σε 4 ομάδες ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο: Μάθημα Υποβάθρου, Θαλάσσιες Διεργασίες, Θαλάσσιοι Πόροι, Επιχειρησιακή Ωκεανογραφία.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και λαμβάνουν τη σχετική άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ιχθυολόγου. Μπορούν επιπλέον να διορίζονται ως πτυχιούχοι του κλάδου ΠΕ Περιβάλλοντος (ΠΔ 50/2001, ΦΕΚ 39/Α) σε θέσεις Φορέων του Δημοσίου Τομέα.

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών Αιγαίου προσφέρει δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:

  • ΠΜΣ Ολοκληρωμένη Διαχείριση παράκτιων περιοχών
  • ΠΜΣ Έρευνα στις Θαλάσσιες Επιστήμες (Research MSc)

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

1082
8