Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Κωδικός Μηχανογραφικού: 176
επιστημονικό πεδίο
5ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
15401
Βάση 2017
Εισακτέοι
162
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος της σχολής θα γνωρίσεις τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό των βαλκανικών, σλαβικών και ανατολικών χωρών. Επίσης, θα ασχοληθείς με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση αυτών των χωρών και τη αλληλεπίδρασή τους με την Ελλάδα. Στην ουσία θα έχεις τη δυνατότητα να μελετήσεις την οικονομία αυτών των χωρών, να διδαχθείς τις γλώσσες τους, να γνωρίσεις τον πολιτισμό και την ιστορική τους εξέλιξη καθώς επίσης και να εξειδικευτείς σε οικονομικές, χρηματοοικονομικές και τραπεζικές γνώσεις.

Το τμήμα σου έχει δύο ειδικεύσεις:

 1. Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις και
 2. Πολιτικές Κοινωνικές και Πολιτισμικές Σπουδές

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

8 εξάμηνα

Κατευθύνσεις

Για να ακολουθήσεις την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επιλέξεις την Βουλγάρική ή τη Ρουμάνικη ή τη Σερβοκροατική γλώσσα. Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών σου μαθαίνεις τη γλώσσα που επέλεξες έτσι ώστε ως απόφοιτος να μπορείς όχι απλά να συννενοηθείς αλλά και να μπορείς να γράφεις άριστα, να διαβάζεις επιστημονικά και λογοτεχνικά έργα και να αναλύεις στη γλώσσα αυτή τις γνώσεις τις ειδίκευσης που επελεξες.

Για να ακολουθήσεις την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επιλέξεις την Ρωσική ή τη Σερβοκροατική γλώσσα.  Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών σου μαθαίνεις τη γλώσσα που επέλεξες έτσι ώστε ως απόφοιτος να μπορείς όχι απλά να συννενοηθείς αλλά και να μπορείς να γράφεις άριστα, να διαβάζεις επιστημονικά και λογοτεχνικά έργα και να αναλύεις στη γλώσσα αυτή τις γνώσεις τις ειδίκευσης που επελεξες.

Για να ακολουθήσεις την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επιλέξεις την Τουρκική γλώσσα.  Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών σου μαθαίνεις τη γλώσσα που επέλεξες έτσι ώστε ως απόφοιτος να μπορείς όχι απλά να συννενοηθείς αλλά και να μπορείς να γράφεις άριστα, να διαβάζεις επιστημονικά και λογοτεχνικά έργα και να αναλύεις στη γλώσσα αυτή τις γνώσεις τις ειδίκευσης που επελεξες.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος εξαρτώνται από τον εργασιακό τους χώρο. Περισσότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά σου δικαιώματα θα βρεις στο ΦΕΚ Α’ 235/1996 ΠΔ 363/1996.

Ως απόφοιτος της κατεύθυνσης Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις εγγράφεσαι στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Αναλυτικότερα θα βρει πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http:/www.oe-e.gr

Για το οικονομικό επάγγελμα από τις παρακάτω νομοθεσίες:

 • Π.Δ. 475 1991 ΦΕΚ Α’’176: Περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησης του
 • Ν 2515/1997: Άδεια λογιστή φοροτεχνικού – Φορολογικές κλπ διατάξεις
 • Π.Δ. 3401998: Περί επαγγέλματος λογιστή – φοροτεχνικού – άδειας ασκήσεως
 • Ν 2873/2000 :Τάξεις λογιστών – φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών
 • Άρθρο 46 του Νόμου 4177 (ΦΕΚ 173/08.08.2013 τ.Α’’) Ρυθμίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων λογιστών – φοροτεχνικών

 

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις περιλαμβάνουν έναν ευρύ κλάδο της οικονομίας, της πολιτικής, της ιστορίας κλπ. Ενδεικτικά μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι:

 • Politics and economics contemporary eastern & south-eastern Europe
 • Ιστορία, ανθρωπολογία & πολιτισμός στην ανατολική & νοτιοανατολική Ευρώπη
 • Educational leadership and administration
 • Μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις
 • Μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και τη διακυβέρνηση

 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

1152
12