Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Θεσσαλίας

Κωδικός Μηχανογραφικού: 1424
επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
9305
Βάση 2022
Εισακτέοι
184
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Οι Προπτυχιακές Σπουδές στο  Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Θεσσαλίας προσφέρουν την ευκαιρία να αποκτήσει ο φοιτητής επιστημονικές γνώσεις, πολύτιμες δεξιότητες και ολοκληρωμένη σκέψη σε νέα και καινοτόμα επιστημονικά αντικείμενα που αφορούν την αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των κύριων προϊόντων του -με έμφαση στο ξύλο και τις χρήσεις του-, αλλά και τον σχεδιασμό προϊόντων.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού μπορούν να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν:

α) Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, προστασία, αξιοποίηση και ανάπτυξη των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων, καθώς και των λοιπών εκτάσεων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία.

β) Στη θήρα, θηραματική οικονομία, ζωολογικούς κήπους και πάρκα, καταφύγια άγριων ζώων, βελτίωση βιοτόπων, ιχθυοκαλλιέργεια και αλιεία στα ορεινά και ημιορεινά ύδατα, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών των άγριων ζώων και ιχθύων.

γ) Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ορεινών και ημιορεινών βοσκοτόπων και λιβαδικών εκτάσεων.

δ) Στις δασικές μεταφορικές εγκαταστάσεις, στη διακίνηση, επεξεργασία και έλεγχο της ποιότητας και εμπορίας των δασικών και δασογενών γενικά προϊόντων.

ε) Σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την προστασία, αξιοποίηση και διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται σ’ αυτό.

στ) Σε κάθε φύσης εδαφολογικές και εγγειοβελτιωτικές εργασίες δασικού ενδιαφέροντος και στη διευθέτηση των ορεινών λεκανών των χειμάρρων και χειμαρρωδών ρευμάτων.

ζ) Στην ίδρυση και λειτουργία φυτωρίων παραγωγής κάθε φύσης φυτικού υλικού που έχει δασική ή καλλωπιστική αξία, στην εν γένει εμπορία του υλικού αυτού, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία σπόρων και φυτευτικού υλικού δασικών και καλλωπιστικών ειδών.

η) Στην κατασκευή έργων εξυπηρέτησης γεωργοκτηνοτροφικών-δασικών σκοπών, σε φυτοτεχνικά έργα διαχείρισης, ανάπτυξης και αισθητικής αναβάθμισης πρασίνου εντός και εκτός των πόλεων, καθώς και στη φυτοτεχνική αποκατάσταση πρανών, φυσικών σχηματισμών και αρδευτικών δικτύων αυτών.

θ) Σε δασικές εκμεταλλεύσεις, βιομηχανίες παραγωγής, κατεργασίας και αξιοποίησης προϊόντων του δάσους, εταιρίες, τράπεζες, προγράμματα, καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με το δάσος και τα προϊόντα αυτού ή το φυσικό περιβάλλον.

ι) Στην παραγωγή, τυποποίηση, υποσυσκευασία, άσκηση εμπορίας και διάθεσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, δασικών μηχανημάτων, εργαλείων και σκευών, δασικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη χρήση φυτοφαρμάκων για καταπολέμηση εντόμων σε δασικά είδη δέντρων και θάμνων.

ια) Στη δημιουργία, ανάπτυξη, διαχείριση και συντήρηση αλσών, πάρκων, δεντροστοιχιών, γηπέδων, παιδικών χαρών και γενικότερα υπαίθριων χώρων αναψυχής και φυτοτεχνικής διαμόρφωσης εντός και εκτός των πόλεων.

ιβ) Στην εγκατάσταση και διαχείριση δασοσυστάδων και τεχνητών φυτειών από δασικά είδη.

ιγ) Στη διαχείριση και προστασία των εθνικών δρυμών, των υγροβιότοπων και κάθε άλλου προστατευόμενου χερσαίου φυσικού οικοσυστήματος, καθώς και στην τουριστική ή άλλη αξιοποίηση των περιαστικών και αισθητικών δασών.

ιδ) Στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία αρωματικών φυτών και των προϊόντων αυτών, καθώς και καρπών του δάσους.

ιε) Στην κατάρτιση, εφαρμογή και έλεγχο αναπτυξιακών μελετών και προγραμμάτων νομών, περιοχών και αξιόλογων εκτάσεων δασών ή δασικών εκτάσεων, στην κατάρτιση μελετών για επενδύσεις δασικής φύσης, καθώς και στον έλεγχο και αξιολόγηση αυτών.

ιστ) Στη σύνταξη των δασικών χαρτών, σύνταξη μελετών φωτοερμηνείας και τηλεπισκόπησης, καθώς και στη χρησιμοποίηση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) για το χαρακτηρισμό, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων δασικού ενδιαφέροντος για επιστημονικούς, διοικητικούς, δικαστικούς, κτηματολογικούς ή άλλους σκοπούς.

ιζ) Στην εκπαίδευση (δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια), σε οργανισμούς έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, ποιοτικού ελέγχου και τυποποίησης που έχουν σχέση με χερσαία φυσικά οικοσυστήματα και προϊόντα που παράγονται από τα δάση, σε εταιρίες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, σε οργανισμούς και εταιρίες κτηματογράφησης, καθώς και σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) όλων των βαθμίδων.

ιη) Στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις και φορείς ως τεχνολόγοι ξύλου και επίπλου, καθώς και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

ιθ) Στον ιδιωτικό τομέα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον σχεδιασμό προϊόντων, με έμφαση στα έπιπλα, τις ξυλοκατασκευές και τα προϊόντα ξύλου.

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Κατευθύνσεις

Η κατεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντο καλύπτει το γνωστικό πεδίο που σχετίζεται με τις Διευθετήσεις Ορεινών Υδάτων, τη Δασική Φυτοκοινωνιολογία, την Τηλεπισκόπηση & Τηλεμετρία, την Κλιματική Αλλαγή, τη Δασική Οδοποιία, τη Διαχείριση Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων, τα Δασικά Φυτώρια – Αναδασώσεις, τη Δημογραφία & Φυσικούς Πόρους, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών στο Φυσικό Περιβάλλον, τη Δασική & Περιβαλλοντική Νομοθεσία κ.α.

Η κατεύθυνση Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Προϊόντων καλύπτει το γνωστικό πεδίο που σχετίζεται με την Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου, την Οργάνωση Συστημάτων Παραγωγής & Υπηρεσιών, τα Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου, την Κατεργασία Ξύλου με Μηχανές CNC 2 1 6 , τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό Προϊόντων , την Τέχνη & Ρυθμολογία Επίπλου, την Εργονομία & Αισθητική Ξύλινων Κατασκευών , την 4η Βιομηχανική Επανάσταση στη Βιομηχανία Επίπλου, τις Δομικές Κατασκευές Ξύλου, τα Συστήματα Ψηφιακής Κατασκευής, την Κοστολόγηση Παραγωγής Προϊόντων Ξύλου & Υπηρεσιών, τη Χημική Τεχνολογία Ξύλου κ.α.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Η φοίτηση στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Θεσσαλίας είναι πενταετής. Οι φοιτητές παρακολουθούν ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών τα 3 πρώτα έτη (6 εξάμηνα) και στο 7ο εξάμηνο επιλέγουν μία εκ των 2 κατευθύνσεων του Τμήματος, είτε την Κατεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος είτε αυτή των Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Προϊόντων.

Στα πρώτα 6 εξάμηνα περιλαμβάνονται 6 υποχρεωτικά μαθήματα ανά εξάμηνο, κοινά για όλους τους φοιτητές. Σε κάθε μία από τις 2 κατευθύνσεις περιλαμβάνονται 4 υποχρεωτικά μαθήματα για τα εξάμηνα: 7ο , 8ο και 3 για το 9ο εξάμηνο, ενώ το 10ο εξάμηνο οι φοιτητές πραγματοποιούν την πτυχιακή τους εργασία και την πρακτική τους άσκηση (υποχρεωτικά). Σε κάθε μία από τις 2 κατευθύνσεις περιλαμβάνονται 5 μαθήματα επιλογής για τα εξάμηνα: 7 ο , 8ο & 9ο . Ο φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει στα εξάμηνα της κατεύθυνσής του συνολικά 5 μαθήματα στο 7ο και 9ο εξάμηνο σπουδών και έξι (6) στο 8 ο εξάμηνο σπουδών. Έχει τη δυνατότητα τα μαθήματα επιλογής του να προέρχονται είτε από την κατεύθυνση που έχει δηλώσει, είτε από την άλλη κατεύθυνση.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Έχουν ξεκινήσει από τη Διοίκηση του Τμήματος οι απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος.

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Θεσσαλίας προσφέρει δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το ένα με τίτλο «Προηγμένες Μέθοδοι Σχεδιασμού, Τεχνολογίας & Μάνατζμεντ Προϊόντων από Ξύλο» και το άλλο με τίτλο «Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων και Βιοοικονομίας».

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας)

886
15