Κοινωνικής Εργασίας

ΤΕΙ Αθήνας Αθήνα
Κωδικός Μηχανογραφικού: 661
επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
15307
Βάση 2017
Εισακτέοι
73
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος θα ασχοληθείς με το γνωστικό πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας, ως εφαρμοσμένης Κοινωνικής Επιστήμης. Θα μάθεις να εφαρμόζεις και να αξιολογείς προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, θα λάβεις θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση για την πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων, την εφαρμοσμένη κοινωνική έρευνα και τον σχεδιασμό.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος μπορείς να εργαστείς ως κοινωνικός λειτουργός.

Μπορείς να απασχοληθείς:

 1. Στο Δημόσιο Τομέα, σε υπηρεσίες των Υπουργείων, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Παιδείας ως Κοινωνικοί Λειτουργοί. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν σε υπηρεσίες επιμέλειας και ιδρύματα ανηλίκων, σωφρονιστικά καταστήματα, νοσηλευτικά ιδρύματα, θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, κέντρα κοινοτικής ψυχικής υγιεινής, κέντρα νεότητας, σε τμήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
 2. Στον Ιδιωτικό Τομέα, σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες ως ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο. Οι τομείς που μπορείς να απασχοληθείς είναι: Α) Κοινωνικής Πρόνοιας Β) Υγείας – Ψυχικής Υγείας Γ) Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Δ) Κοινωνικής Ασφάλισης Ε) Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Απασχόλησης Στ) Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εγκληματικότητας Η) Κοινοτικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης Θ) Κοινωνικών Υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως
 • Για την άσκηση του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού είναι απαραίτητη η άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 • Μπορείς να εργαστείς και ως διευθυντής σε βρεφονηπιακό σταθμό σε παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 4. 

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις ωστόσο αποτελείται από τρεις τομείς:

 1. Γενικών Μαθημάτων,
 2. Κλινικής και Ομαδικής Κοινωνικής Εργασίας,
 3. Κοινοτικής Εργασίας και Κοινοτικής Πολιτικής.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε θεωρητικά και σε εργαστηριακά. Διδάσκονται μαθήματα κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και ειδικότερα η μεθοδολογία της κοινωνικής εργασίας σαν εφαρμοσμένης κοινωνικής επιστήμης. Διδάσκονται τόσο μαθήματα γενικής υποδομής όσο και μαθήματα ειδικής υποδομής. Στα προχωρημένα εξάμηνα σπουδών διδάσκονται αντικείμενα ειδικότητας. Ιδιαίτερη κατηγορία μαθημάτων αποτελούν τα γνωστικά αντικείμενα Οικονομίας, Νομοθεσίας, Πληροφορικής και Δημόσιας Διοίκησης.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος θα μπορείς να εργαστείς ως κοινωνικός λειτουργός.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 50/1989 (Φ.Ε.Κ. τ.Α. παρ. 23/6/1-9-1989) και το Π.Δ. 891/1978 (Φ.Ε.Κ. 213/7-12-1978), οι τομείς που μπορείς να απασχοληθείς είναι:

 

 • Κοινωνικής Πρόνοιας
 • Υγείας – Ψυχικής Υγείας
 • Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής
 • Κοινωνικής Ασφάλισης
 • Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Απασχόλησης
 • Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εγκληματικότητας
 • Κοινοτικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης
 • Κοινωνικών Υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως

 

Για την άσκηση του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού είναι απαραίτητη η άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 3518/2006 (Φ.Ε.Κ. 272/2006, τ.Α’) μπορείς να εργαστείς και ως διευθυντής σε βρεφονηπιακό σταθμό σε παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 4.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά, μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι:

 • MA Social Work,
 • MA Advanced Social Work Practice

ΤΕΙ Αθήνας

1730
18