επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
14320
Βάση 2022
Εισακτέοι
127
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου  θα ασχοληθείς με τις κοινωνικές επιστήμες, θα εξοικειωθείς με μεθόδους και τεχνικές των κοινωνιολογικών ερευνών και θα μάθεις να αναλύεις και να ερμηνεύεις τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα και προβλήματα.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος μπορείς να εργαστείς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 • Μπορείς να εργαστείς  στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής κοινωνιολογίας αλλά και συναφών μαθημάτων.
 • Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μέλος του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.  

Επίσης, σε υπηρεσίες Υπουργείων, σε κέντρα ερευνών και μελετών κ.ά. Μπορείς να εργαστείς σε Εταιρείες Ερευνών, Βιομηχανίες, μεγάλες Επιχειρήσεις, Ιδιωτικά Ινστιτούτα, στις Κεντρικές Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Περιφέρειες και στις Νομαρχίες, στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, στα σωφρονιστικά ιδρύματα κ.ά.

Μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα της Κοινωνιολογίας δηλαδή να εργαστείς ως:

 • ειδικός σε θέματα κοινωνικών πολιτικών
 • σύμβουλος (consultant) σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς, μέσα επικοινωνίας
 • στέλεχος εκπαιδευτικών οργανισμών
 • υπεύθυνος – σχεδιαστής έρευνας, αξιολογητής έρευνας- για μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ανάπτυξη της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας
 • ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στις κρατικές υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

 Τέλος, σύμφωνα με το Ν.3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/2-3-2011), οι Κοινωνιολόγοι μπορούν να στελεχώνουν τις παρακάτω υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας:

 1. Διεύθυνση Εξαρτήσεων
 2. Τμήμα Εξαρτησιογόνων Ουσιών
 3. Τμήμα Αντιμετώπισης Καπνίσματος και Αλκοολισμού
 4. Τμήμα Ψυχικών Εξαρτήσεων Εξειδικευμένης Αντιμετώπισης
 5. Τμήμα Προστασίας Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Κατευθύνσεις

Αποτελεί έναν από τους τέσσερεις τομείς του Τμήματος. Ασχολείται κυρίως με τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα: κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία, κοινωνιολογία, κοινωνική στρωμάτωση, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας, κοινωνική έρευνα, σύγχρονη ελληνική κοινωνία, επιστημολογία, κοινωνική θεωρία, κοινωνία και διαφθορά και άλλα σχετικά.

Ασχολείται κυρίως με τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα: Στατιστική, κοινωνική θεωρία, κοινωνική ανθρωπολογία, κοινωνική έρευνα, οικονομική κοινωνιολογία, δημοσιονομική κοινωνιολογία, κοινωνιολογία του χρήματος, κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας.

Ασχολείται κυρίως με τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα: Συγκριτικές και ιστορικές μέθοδοι κοινωνιολογίας, πολιτική οικονομία, κοινωνική πολιτική, οικονομία και κοινωνία, παγκοσμιοποίηση και κοινωνική προστασία, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας, μειονότητες και μετανάστες, κοινωνιολογία του παγκόσμιου συστήματος.

Ο Τομέας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου είναι ο μόνος αμιγής Τομέας Εγκληματολογίας που υπάρχει σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος του είναι η συστηματική μελέτη του εγκληματικού φαινομένου στη χώρα μας και διεθνώς. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με όλες τις θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις του εγκληματικού φαινομένου, μέσα από τη διδασκαλία βασικών εγκληματολογικών μαθημάτων και εξειδικευμένων σεμιναρίων.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου εντάσσεσαι στον Κλάδο Π.Ε. 10 Κοινωνιολόγων, δηλαδή μπορείς να εργαστείς ως καθηγητής Κοινωνιολογίας της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως Κοινωνιολόγος. 

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν: 1)Εγκληματολογία, 2)Κοινωνιολογία, 3)Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες, 4)Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της. 

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πάντειο Πανεπιστήμιο

2705
9