επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
8940
Βάση 2022
Εισακτέοι
96
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Κοινωνιολογίας Αιγαίου θα μελετήσεις την επιστήμη της Κοινωνιολογίας και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Θα καλλιεργήσεις τις γνώσεις σου σε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών, θα εξοικειωθείς με τις μεθόδους και τεχνικές των κοινωνιολογικών ερευνών και θα μάθεις να αναλύεις και ερμηνεύεις τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα και προβλήματα. 

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

 •  Ως απόφοιτος του τμήματος μπορείς να εργαστείς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μπορείς να εργαστείς  στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής κοινωνιολογίας αλλά και συναφών μαθημάτων.
 • Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μέλος του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.  

Επίσης, σε υπηρεσίες Υπουργείων, σε κέντρα ερευνών και μελετών κ.ά. Μπορείς να εργαστείς σε Εταιρείες Ερευνών, Βιομηχανίες, μεγάλες Επιχειρήσεις, Ιδιωτικά Ινστιτούτα, στις Κεντρικές Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Περιφέρειες και στις Νομαρχίες, στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, στα σωφρονιστικά ιδρύματα κ.ά. Επιπλέον, μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα της Κοινωνιολογίας δηλαδή να εργαστείς ως:

 

 • ειδικός σε θέματα κοινωνικών πολιτικών,
 • σύμβουλος (consultant) σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς, μέσα επικοινωνίας,
 • στέλεχος εκπαιδευτικών οργανισμών,
 • υπεύθυνος – σχεδιαστής έρευνας, αξιολογητής έρευνας- για μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ανάπτυξη της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας,
 • ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στις κρατικές υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

 

 Τέλος, σύμφωνα με το Ν.3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/2-3-2011), οι Κοινωνιολόγοι μπορούν να στελεχώνουν τις παρακάτω υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας:

 1. Διεύθυνση Εξαρτήσεων
 2. Τμήμα Εξαρτησιογόνων Ουσιών
 3. Τμήμα Αντιμετώπισης Καπνίσματος και Αλκοολισμού
 4. Τμήμα Ψυχικών Εξαρτήσεων Εξειδικευμένης Αντιμετώπισης
 5. Τμήμα Προστασίας Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο

 

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Διαρθρώνεται στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα:η Ιστορική Συγκριτική Ανάλυση, η Κοινωνική Πολιτική και η Πολιτική Κοινωνιολογία, η Αστική Κοινωνιολογία, η Κοινωνιολογία του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος, η Κοινωνιολογία των Θεσμών, οι Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η Κοινωνική Ψυχολογία, η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και η Εγκληματολογία. Παράλληλα, διδάσκονται συστηματικά Μέθοδοι και Τεχνικές Ποιοτικής και Ποσοτικής Κοινωνικής Έρευνας, Στατιστική, Πληροφορική και Κοινωνική Δημογραφία, και διεξάγονται μια σειρά από εμπειρικές κοινωνικές έρευνες. Στο τμήμα λειτουργούν τα ακόλουθα εργαστήρια: α) Κοινωνιολογία της Εργασίας και επαγγελμάτων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, β)Κοινωνιολογία της νεότητας, του ελέυθερου χρόνου και του αθλητισμού, γ)Κοινωνικής και πολιτισμικής ψηφιακής τεκμηρίωσης, δ)Κοινωτικών και πολιτικών θεσμών, ε)Πληροφορικής.

Πρόγραμμα σπουδών >

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας Αιγαίου εντάσσεσαι στον Κλάδο Π.Ε. 10 Κοινωνιολόγων, δηλαδή μπορείς να εργαστείς ως καθηγητής Κοινωνιολογίας της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως Κοινωνιολογος

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν: 1. Έευνα για την τοπική κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή, 2. Ευρωπαϊκές κοινωνίες και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, 3.Πόλη και Περιβάλλον, Εφαρμοσμένη και κλινική κοινωνιολογία.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση College

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

1082
8