Ψηφιακών Συστημάτων Θεσσαλίας
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Θεσσαλίας καλύπτει τη θεωρητική θεμελίωση των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και επιπλέον δίνει έμφαση στην ένταξη αυτών σε ευρύτερα Ψηφιακά Συστήματα που λύνουν πραγματικά προβλήματα. Αυτή η “χρηστική” διάσταση της Πληροφορικής σε Ψηφιακά Συστήματα (δηλαδή σε συστήματα που διαχειρίζονται πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή) και μάλιστα προς κατευθύνσεις που είναι συνδεδεμένες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι μια πρωτοτυπία που δεν υπάρχει σε πολλά άλλα Τμήματα Πληροφορικής.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Οι απόφοιτοι του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους οποιουδήποτε Πανεπιστημιακού Τμήματος Πληροφορικής και στις επαγγελματικές τους δυνατότητες περιλαμβάνονται θέσεις εργασίας:
- στην εκπαίδευση (ως εκπαιδευτικοί Πληροφορικής),
- στην έρευνα σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο,
- στην ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών για συμβατικές, κινητές και ενσωματωμένες υπολογιστικές συσκευές,
- στην ανάπτυξη εφαρμογών στον παγκόσμιο ιστό,
- στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ακρίβειας στην πρωτογενή παραγωγή,
- στην δικτύωση κάθε είδους συσκευής στο “διαδίκτυο των πραγμάτων”,
- στην παραγωγή γνώσης με “εξόρυξη δεδομένων”,
- σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κ.α.
Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν και όλα τα εφόδια για συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό επίπεδο.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Θεσσαλίας δεν χωρίζεται σε επιμέρους κατευθύνσεις.
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος παρέχει θεωρητική θεμελίωση της βασικής επιστήμης στο γνωστικό πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και προχωρά συνδέοντας τη θεωρία με εφαρμογή της σε ανερχόμενους τομείς του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Digital Τransformation), όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή ακριβείας, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη, κ.α.
Το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο καθώς στο 3ο και 4ο έτος σπουδών προσφέρει δυνατότητες επιλογής από ένα πλήθος μαθημάτων, επιτρέποντας τη διαμόρφωση μιας εξατομικευμένης κατεύθυνσης σπουδών, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις επαγγελματικές επιδιώξεις.
Η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών. Η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Ως απόφοιτος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων έχεις πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία ορίζονται από το Π.Δ. 44/2009, ΦΕΚ ΦΕΚ 58/8-4-2009) “Επαγγελματική Κατοχύρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στα αντικείμενα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών“.
Οι απόφοιτοι του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους οποιουδήποτε Πανεπιστημιακού Τμήματος Πληροφορικής.
Μεταπτυχιακά
Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 λειτουργούν στο Τμήμα δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
1) Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών & Διαδίκτυο των Πραγμάτων
2) Μηχανική Λογισμικού για Διαδικτυακές & Φορητές Εφαρμογές