Μεσογειακών Σπουδών Αιγαίου
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Ως φοιτητής του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Αιγαίου θα έχεις τη δυνατότητα να μελετήσεις και να προάγεις τη γνώση για τη γλώσσα, την αρχαία και νεότερη ιστορία, τον αρχαίο πολιτισμό, τις οικονομικές και πολιτικές δομές των χωρών της Μεσογείου, με έμφαση στη νότια και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Βασικός στόχος μέσα από τη σχολή είναι η ανάδειξη του χώρου της Μεσογείου και ειδικά του νοτιοανατολικού άκρου της, ως αντικείμενο διεπιστημονικών προσεγγίσεων
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
1. Εάν επιλέξεις την Ειδίκευση «Αρχαιολογία»
θα μπορείς να εργαστείς σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της Αρχαιολογίας, όσο και σε τομείς που σχετίζονται με γενικές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορείς να εργαστείς ως Αρχαιολόγος στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Επιπροσθέτως, και με τη γνώση μιας από τις γλώσσες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν προοπτικές απασχόλησης σε:
- Ιδιωτικά Μουσεία και Συλλογές
- Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές (Ελλάδα και Εξωτερικό)
- Πολιτιστικά-Μορφωτικά Τμήματα και Διευθύνσεις Περιφερειών, Δήμων και Ιδιωτικών Φορέων και Οργανισμών (π.χ. Τράπεζες)
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (πολιτιστικό ρεπορτάζ)
- Αρχαιολογικά και αρχαιογνωστικά ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων της ημεδαπής και αλλοδαπής
- Οποιαδήποτε θέση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, η οποία απαιτεί πτυχίο Ανθρωπιστικών Σπουδών γενικότερα
2. Εάν επιλέξεις την Ειδίκευση «Γλωσσολογία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»,
θα μπορείς να απασχοληθείς σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με τη γλώσσα επιλογής όσο και σε τομείς που σχετίζονται με γενικές δεξιότητες:
- Έρευνα και Διδασκαλία σχετικές με τον τομέα της γλωσσολογίας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της ημεδαπής και της αλλοδαπής
- Εκδόσεις (δημιουργία λεξικών, γλωσσαρίων, παιδαγωγικών γραμματικών, διδακτικών βιβλίων και εποπτικών μέσων ξένων γλωσσών κ.τ.λ.)
- Διδασκαλία της Γλώσσας (σε συνδυασμό με εκπαίδευση της ξένης γλώσσας και φιλολογίας)
- Λογοθεραπεία (σε συνδυασμό με μετεκπαίδευση στη θεραπευτική διαταραχών του λόγου)
- Μετάφραση και Διερμηνεία (σε συνδυασμό με μετεκπαίδευση στην τεχνική της μετάφρασης)
- Πληροφορική με εφαρμογή στη γλωσσική τεχνολογία (αυτόματη μετάφραση, επεξεργαστές κειμένων, ορθογραφικοί ελεγκτές, πολυμέσα κ.τ.λ., σε συνδυασμό με γνώσεις πληροφορικής)
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπηρεσίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς
3. Εάν επιλέξεις την Ειδίκευση Διεθνών Σχέσεων & Οργανισμών,
με τη γνώση μιας από τις γλώσσες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα μπορείς να εργαστείς σε:
- Κυβερνητικές Υπηρεσίες (Υπουργεία και Δημόσιους Οργανισμούς)
- Ερευνητικά Κέντρα (ΕΛΙΑΜΕΠ, ΕΚΕΜ, ΕΕΚ, κ.ά.)
- Περιφερειακούς και Διεθνείς Οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, κ.ά.)
- Ελληνικές Εμπορικές-Τεχνικές Επιχειρήσεις
- Υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στο Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό χώρο
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
- Διπλωματικό Σώμα (Υπουργείο Εξωτερικών, Προξενεία, Πρεσβείες)
Με την κατάλληλη όπου χρειάζεται μεταπτυχιακή εκπαίδευση, σε ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων της ημεδαπής και αλλοδαπής και σε οποιαδήποτε θέση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα που απαιτεί πτυχίο Ανθρωπιστικών Σπουδών γενικότερα. Υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο.
Κατευθύνσεις
Η κατεύθυνση της αρχαιολογίας μελετά την πορεία του πολιτισμού και την ιστορία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από τα υλικά κατάλοιπα και τις γραπτές μαρτυρίες του παρελθόντος. Η διδασκαλία του αρχαίου κόσμου πλαισιώνεται από πρακτικά μαθήματα, επιτόπιες ασκήσεις και ανασκαφές που συμπληρώνουν τη θεωρητική κατάρτιση, αλλά και από μαθήματα, τα οποία άπτονται επιστημών με μεγάλη συνεισφορά στην Αρχαιολογία, όπως είναι η Αρχαιομετρία και η Περιβαλλοντική Αρχαιολογία.
Η κατεύθυνση αυτή μελετάει και ερευνά θέματα γενικής γλωσσολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στη γραμματική δομή, κατάκτηση, εκμάθηση και διδασκαλία αυτών των γλωσσών, στην ιστορία και τη χρήση τους καθώς και σε θέματα γλωσσικής πολιτικής, κοινωνιογλωσσολογίας και γραμματισμού αλλά και μελέτης της φυσικής γλώσσας με τη βοήθεια εργαλείων της υπολογιστικής γλωσσολογίας και επεξεργασίας σωμάτων κειμένων. Μέσα από τη μελέτη των βασικών επιπέδων ανάλυσης των γλωσσών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, πραγματολογία) θα αποκτήσεις βαθιά γνώση τόσο της διαχρονικής εξέλιξης όσο και της σύγχρονης μορφής τους με αποτέλεσμα να γίνεις ανταγωνιστικός στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης γλωσσολογίας.
Η κατεύθυνση αυτή μελετά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την ίδια την Ευρώπη που γεννήθηκε στη Μεσόγειο, το Μαγκρέμπ, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τον Ιουδαϊσμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ, την Αθήνα, τη Ρώμη, την Ιερουσαλήμ, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, τη Γένοβα και τη Ρόδο, την έδρα του Τ.Μ.Σ. Σου δίνετε η δυνατότητα μέσα από τα παραδείγματα της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε., να κατανοήσεις το ρόλο και τη σημασία σήμερα των διεθνών οργανισμών στη διεθνή σκηνή και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Η μελέτη της διεθνούς πολιτικής και των διεθνών σχέσεων σου επιτρέπει να προσεγγίσεις διεξοδικά τα περιφερειακά προβλήματα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επίσης, η ανάλυση των οικονομικών σχέσεων, των πολιτικών ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη Μεσόγειο σου παρέχει το πλαίσιο κατανόησης του νέου ρόλου των μεσογειακών χωρών στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Αιγαίου δεν έχει κατοχυρώσει ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα.
Μεταπτυχιακά
Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις μπορεί είτε να εξειδικεύονται στη κατεύθυνση που έχεις ήδη επιλέξει ή να ανοίγουν νέα γνωστικά αντικείμενα. Ενδεικτικά μεταπτυχιακά είναι: – Classices & αρχαία Civilizaitons: αρχαία μελέτες -Ιστορικές Σπουδές -Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης -Μεσογειακή Αρχαιολογία -Teaching of Language and Literature -Μελέτης της Μετάφρασης -Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία -Διεθνείς Σχέσεις και Διακυβέρνηση -Πολιτική και Ανάπτυξη -Νοτιοανατολική Ευρώπη στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις – Φιλολογία – Εφαρμοσμένη Πληροφορική.
Δια Βίου Μάθησηη
Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.