Μηχανικών Βιοϊατρικής ΠΑ.Δ.Α
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής, από το 2020-2021 οδηγεί σε Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master). Τα μαθήματα κατανέμονται σε 9 εξάμηνα σπουδών, ενώ το 10ο εξάμηνο διατίθεται αποκλειστικά για την εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας. Στους φοιτητές υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής εκπόνησης Πρακτικής Άσκησης, η οποία διαρκεί 3 μήνες και μπορεί να επιλεγεί αντί δύο μαθημάτων επιλογής του 9ου εξαμήνου. Οι σπουδές στο Τμήμα αποσκοπούν στην διδασκαλία των θεωρητικών και εφαρμοσμένων τεχνολογικών αρχών στους παρακάτω τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Βιοϊατρικής Μηχανικής. Επιπλέον, ο σπουδαστής εξειδικεύεται στην οργάνωση, τον ποιοτικό έλεγχο και την διασφάλιση ποιότητας Βιοϊατρικής Μηχανικής και Τεχνολογίας και στην ερευνητική μεθοδολογία, την συλλογή και ανάλυση δεδομένων, την συγγραφή μελετών και συνθετικών εργασιών και την υλοποίηση κατασκευών.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Ως απόφοιτος του Τμήματος, μπορείς να δραστηριοποιηθείς είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και τεχνολόγους στα παρακάτω αντικείμενα: σχεδίαση, μελέτη, διακίνηση, έλεγχο, κατασκευή και συντήρηση ιατροτεχνολογικών προιόντων, μηχνημάτων κια οργάνων αλλά και λογισμικού των Βιοεπιστημών και των Επιστημών υγείας σε νοσοκομεία και ιατρικά εργαστήρια.
Επίσης συμμετέχεις στο σχεδιασμό των εργαστηριακών χώρων, στην επιλογή εξοπλισμού (μηχανημάτων, οργάνων), ενώ επιβλέπεις την ορθή τακτική συντήρηση και καθαρισμό των μηχανημάτων, οργάνων, συσκευών κ.λπ. εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας που προβλέπονται.
Αναλαμβάνεις την επιλογή και εφαρμογή των πλέον καταλλήλων εργαστηριακών μεθόδων και συμμετέχεις στις επιτροπές προμηθειών αναλώσιμου υλικού, στον ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων, στην τήρηση αρχείων, στις εργασίες και ερευνητικές μελέτες που εκπονούνται στα εργαστήρια. Τέλος, όσον αφορά την εκπαίδευση εντάσσεσαι στον κλάδο ΠΕ. 84 Ηλεκτρονικών.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Στο τμήμα θα ασχοληθείς με τους ακόλουθους τομείς: Τεχνολογικές εφαρμογές και θεωρητικές αρχές λειτουργίας της in vivo και της in vitro Διαγνωστικής, όπου περιλαμβάνονται οι συσκευές απαγωγής βιοηλεκτρικών και μη ηλεκτρικών βιοσημάτων, οι διατάξεις ιατρικής απεικόνισης και οι αναλυτές δειγμάτων. Τεχνολογία της Εντατικής Ιατρικής και του Χειρουργείου, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα μηχανήματα υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών. Τεχνολογικές εφαρμογές και θεωρητικές αρχές λειτουργίας Θεραπευτικών Διατάξεων, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι διατάξεις ακτινοθεραπείας και ηλεκτροθεραπευτικές διατάξεις. Τεχνολογία Αποκατάστασης, δηλ. τεχνολογικές εφαρμογές και θεωρητικές αρχές λειτουργίας Διατάξεων Αποκατάστασης Φυσικών Λειτουργιών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την χρήση της τεχνολογίας για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής ατόμων με ειδικά προβλήματα καθώς και για τη δημιουργία τεχνητών μελών και οργάνων. Εμβιομηχανική, όπου περιλαμβάνονται θεωρίες της μηχανικής εφαρμοσμένες σε συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Κλινική Μηχανική όπου περιέχεται η τεχνολογία και οι τεχνικές υποστήριξης λήψης ιατρικής απόφασης και διαχείρισης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συστημάτων παροχής υγείας.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Για τους πτυχιούχους του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής ΠΑ.Δ.Α υπάρχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από την περίοδο λειτουργίας του Τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων (ΠΔ 345 ‘Αρθρο 3, ΦΕΚ 158/14- 6-1989) καθώς και θεσμοθετημένες θέσεις σε δημόσια Νοσοκομεία.
Μεταπτυχιακά
Στο τμήμα λειτουργούν τα ακόλουθα μεταπτυχιακά: Προηγμένα συστήματα και Μέθοδοι στην Βιοϊατρική Τεχνολογία, Βιοϊατρική Μηχανική και Τεχνολογία.