Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

Κωδικός Μηχανογραφικού: 817
επιστημονικό πεδίο
2ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
8375
Βάση 2022
Εισακτέοι
416
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος θα εκπαιδευτείς στη ναυτιλιακή θεωρία και θα αποκτήσεις τα απαραίτητα εφόδια για να εξελιχθείς σε Αξιωματικός της Εμπορικής Ναυτιλίας.
Οι σχολές Πλοιάρχων λειτουργούν σε 9 μέρη της Ελλάδας, στον Ασπρόπυργο, στην Κεφαλονιά, στην Κύμη, στην Κάλυμνο, στη Νέα Μηχανιώνα, στις Οινούσσες,στην Πρέβεζα,στη Σύρο,στην Ύδρα και στα Χανιά. Στο μηχανογραφικό όλα τα τμήματα έχουν τον ίδιο κωδικό και η κατανομή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή καθορίζεται με βάση τη δήλωση προτίμησης που καταθέτει ο ενδιαφερόμενος στο Υπουργείο Ναυτιλίας εφόσον έχει επιτύχει στις Πανελλαδικές. Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής για τους σπουδαστές στις περισσότερες ΑΕΝ εκτός των σχολών στον Ασπρόπυργο,στην Κάλυμνο και στη Μηχανιώνα ενώ για τις σπουδάστριες δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής διαμονής στις ΑΕΝ Κρήτης, Ηπείρου, Κύμης και Οινουσσών. Οι πρωτοετοίς σπουδαστές υποβάλλουν αίτηση διαμονής κατά την αίτηση εγγραφής τους στη σχολή. Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:
1. Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2.Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή
Κοινότητας.
3.Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η
Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01.01.1993 και μεταγενέστερα).
4.Να είναι κατά γνωμοδότηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το
ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.
5.Να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του/της δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για
κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή
λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα
αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού
επαγγέλματος. Για να είναι αποδεκτή η δήλωση της σχολής στο μηχανογραφικό, απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις που γίνονται στη λιμενική αρχή της περιοχής σου και είναι απαραίτητο να γίνουν πριν καταθέσεις το μηχανογραφικό.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος η σταδιοδρομία σου στη Ναυτιλία δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία. Γύρω απ’ αυτή δραστηριοποιούνται και πολλοί άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως :

  • ναυτιλιακές επιχειρήσεις
  • ναυπηγήσεις
  • επισκευές
  • εφοδιασμοί
  • πρακτορεύσεις
  • νηογνώμονες
  • ασφαλίσεις
  • παρεμφερείς Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί κ.ά.

8 εξάμηνα
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Οι σπουδές στις Α.Ε.Ν. περιλαμβάνουν 6 εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης και 2 εξάμηνα θαλάσσιας πρακτικής εκπαίδευσης και προσφέρουν σύγχρονες και εξειδικευμένες γνώσεις, υψηλής ποιοτικής στάθμης με το σύστημα της Εναλλασσόμενης Εκπαίδευσης (Sandwich Courses) σύμφωνα με το οποίο η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σχολής και πλοίου. Τα αναγκαία εκπαιδευτικά ταξίδια πραγματοποιούνται ως εξής: μετά το Α’ Εξάμηνο το πρώτο και έχει κατώτατη διάρκεια τους 4 μήνες και μετά το Γ’ εξάμηνο με κατώτατη διάρκεια 9 μήνες κι 10 μέρες. Η συνολική διάρκεια των δύο εκπαιδευτικών ταξιδιών δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 12 μηνών. Τα γενικά μαθήματα της σχολής είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, τα Αγγλικά, η Πληροφορική και η Μετεωρολογία ενώ τα μαθήματα ειδικότητας είναι η Ναυτιλία, οι Διεθνείς Κανονισμοί, η Οικονομική Εκμετάλλευση Πλοίου, οι Επικοινωνίες, το Ναυτικό Δίκαιο, η Ηγεσία και οι Διοικητικές Δεξιότητες, η Διαχείριση Κρίσεων κ.α.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος της σχολής αποκτάς δίπλωμα Αξιωματικού Πλοιάρχου Γ΄ τάξης και έχεις το δικαίωμα να ανεβείς βαθμίδα και να εξελιχθείς σε Β’ Πλοίαρχος και Α’ Πλοίαρχος λαμβάνοντας την κατάλληλη επιμόρφωση και αποκτώντας την απαραίτητη θαλάσσια προϋπηρεσία.
Αναλυτικότερα τα επαγγελματικά δικαιώματα παρουσιάζονται στο Π.Δ. 243, ΦΕΚ 181 Α΄, Π.Δ. 295, ΦΕΚ 266 Α΄ και Π.Δ. 19, ΦΕΚ 14 Α’.

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις μπορεί να σχετίζονται με οποιαδήποτε επιστήμη έχοντας ως κοινό παρανομαστή τη χρήση τους στο αντικείμενο της Ναυτιλίας. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά: -Διεθνές Εμπόριο και Ναυτιλιακή Διοίκηση -International Shipping and Finance -Ναυτιλιακό Δίκαιο -Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις και στο Management -Shipbroking and Chartering Practice -Ship Operations & Management -Maritime Economics. Στις Α.Ε.Ν. δεν υλοποιείται κάποιο Μ.Π.Σ. Οι απόφοιτοι όμως επειδή αποκτούν τίτλο σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να παρακολουθήσουν Μεταπτυχιακά Προγράμματα άλλων Α.Ε.Ι.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)