Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας ΣΤΥΑ
Επιστημονικό Πεδίο
Πρώτη φορά στο Μηχανογραφικό
Τι αφορά η σχολή;
Αποστολή της Σχολής, είναι η εκπαίδευση Τεχνικών Υπαξιωματικών άρτια καταρτισμένων, ώστε να είναι ικανοί να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις και στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν μέσα σε ένα υψηλό τεχνολογικά φορέα που είναι η Πολεμική Αεροπορία.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Ως απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας αναλαμβάνεις καθήκοντα ανάλογα της ειδικότητας που είχες επιλέξει κατά τη διάρκεια της φοίτησης σου. Πιο συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες οι οποίες αντιστοιχούν στην κάθε μία από τις εννέα ειδικότητες έχουν ως εξής:
- Ως Μηχανοσυνθέτης ασχολείσαι με την συντήρηση και εξυπηρέτηση των πτητικών μέσων. Γίνεσαι μέλος πληρώματος σε αεροσκάφη & ελικόπτερα (ως Μηχανικός Πτήσεων).
- Ως Μηχανικός Μεταφορικών Μέσων και Μηχανημάτων ασχολείσαι με την συντήρηση των επίγειων μεταφορικών μέσων και των μηχανημάτων εξυπηρέτησης πτητικών μέσων.
- Ως Ηλεκτρολόγος ασχολείσαι με τη συντήρηση των ηλεκτρικών συστημάτων των πτητικών μέσων, οχημάτων, επιγείων μέσων και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των Μονάδων.
- Ως Γενικός Οπλουργός ασχολείσαι με τη συντήρηση και εξυπηρέτηση των οπλικών συστημάτων των πτητικών μέσων, του φορητού οπλισμού, των αντιαεροπορικών όπλων, καθώς και τη συντήρηση, αποθήκευση και τη μεταφορά πυρομαχικών.
- Ως Συντηρητής Αεροπορικών Εγκαταστάσεων ασχοείσαι με τη συντήρηση και εξυπηρέτηση των οπλικών συστημάτων των πτητικών μέσων, του φορητού οπλισμού, των αντιαεροπορικών όπλων, καθώς και τη συντήρηση, αποθήκευση και τη μεταφορά πυρομαχικών.
- Ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικός ασχολείσαι με την συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων των συστημάτων των τηλεπικοινωνιών εδάφους και πτητικών μέσων, των συστημάτων ναυτιλίας, καθώς επίσης και των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών συσκευών της ΠΑ.
- Ως Ελεγκτής Αναχαίτισης ασχολείσαι με την επιτήρηση του Εναερίου Χώρου, το χειρισμό συστημάτων Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) εδάφους – αέρος και τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) στρατιωτικών αεροδρομίων.
- Ως Γενικός Υλικονόμος ασχολείσαι με την εφοδιαστική υποστήριξη. Δηλαδή, την εξασφάλιση, αποθήκευση & διάθεση όλων των μέσων που απαιτούνται για την διεξαγωγή και υποστήριξη των επιχειρήσεων.
- Ως απόφοιτος ειδικότητας Πληροφορικής ασχολείσαι με τη σχεδίαση, ανάπτυξη και διαχείριση συστημάτων και εφαρμογών πληροφορικής καθώς και με την υποστήριξη υπολογιστικών τεχνολογιών (λογισμικά, δίκτυα κ.α.).
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών παρέχει τρία διαφορετικά είδη εκπαίδευσης:
- Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση: η οποία έχει σκοπό την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων στον τομέα της ειδικότητάς σου. Παράλληλα στοχεύει στην καλλιέργεια δημιουργικής επιστημονικής σκέψης και στην εξοικείωση με την έρευνα, ώστε ως μελλοντικό στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας να είσαι σε θέση να αφομοιώσεις γρήγορα και θετικά τις εξελίξεις του αεροπορικού όπλου. Οι ειδικότητες τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις και προσαρμόζουν ανάλογα το Ακαδημαϊκό πρόγραμμα είναι οι εξής: -Μηχανοσυνθέτης: -Μηχανικός Μεταφορικών Μέσων & Μηχανημάτων -Ηλεκτρολόγος -Οπλουργός -Συντηρητής Αεροπορικών Εγκαταστάσεων -Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικός -Ελεγκτής Αναχαίτισης -Γενικός Υλικονόμος -Πληροφορικής.
- Στρατιωτική Εκπαίδευση: η οποία έχει σκοπό να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στην στρατιωτική ζωή, να καλλιεργήσει την ενσυνείδητη πειθαρχεία, την αφοσίωση στο καθήκον, το αίσθημα ευθύνης, το πνεύμα ομάδας και το αεροπορικό πνεύμα και τέλος να αναπτύξει τις έμφυτες και επίκτητες αρετές του ατόμου που θα ονομασθεί Μόνιμος Υπαξιωματικός. Συνεπώς με την κατάταξη σου στη Σχολή ως Δόκιμος αρχίζει η Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Αποσκοπεί στην ομαλή μετάβαση από την ιδιωτική ζωή στο στρατιωτικό περιβάλλον και το πνεύμα της Π.Α. Συνεχίζεται με διαρκείς ενημερωτικές διαλέξεις διαφόρων θεμάτων (π.χ. υγιεινή – πρώτες βοήθειες), βολές ελαφρών όπλων, χειμερινές – θερινές διαβιώσεις – πορείες, πεζικές ασκήσεις, ολιγοήμερα ή πολυήμερα εκπαιδευτικά ταξίδια.
- Αθλητική Εκπαίδευση: Στην οποία περιλαμβάνονται τα μαθήματα Φυσική Αγωγή, Στίβος, Γυμναστήριο, Κολύμβηση, Χορός, Προετοιμασία Αντιπροσωπευτικών Ομάδων, Εσωτερικά Πρωταθλήματα.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Ως απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας αποκτάς τον βαθμό του Σμηνία. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κάθε βαθμό που χρειάζεσαι για την προαγωγή σου και εφόσον συντρέχουν οι λοιπές νομοθεσίες είναι :
- Στο βαθμό του Σμηνία, 3 χρόνια
- Στο βαθμό του Επισμηνία, 3 χρόνια
- Στο βαθμό του Αρχισμηνία, 3 χρόνια
- Στο βαθμό του Ανθυπασπιστή, 4 χρόνια ή 15 χρόνια συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξη σου στη Σ.Τ.Υ.Α. , εκ των οποίων 2 χρόνια στο βαθμό του Ανθυπασπιστή.