Θεολογίας Α.Π.Θ

Κωδικός Μηχανογραφικού: 103
επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
9100
Βάση 2022
Εισακτέοι
34
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Θεολογία (Α.Π.Θ) προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο της Θεολογίας, δίνοντας έμφαση στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, καθώς και στη μελέτη της θρησκείας και του πολιτισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και με γνώμονα τη διεπιστημονικότητα.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος θα έχεις το δικαίωμα να εργαστείς στην εκκλησιαστική διακονία και στη δημόσια εκπαίδευση.

Θα μπορείς να εργαστείς ως :

  • ιερέας
  • θεολόγος – ιεροκήρυκας
  • καθηγητής

Με άλλα λόγια θα μπορείς να εργαστείς στον εφημεριακό κλήρο και να γίνεις στέλεχος σε διάφορες υπηρεσίες εκκλησιαστικής κοινωνικής διακονίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης θα μπορείς να ασκήσεις το διδακτικό λειτούργημα στη Μέση εκπαίδευση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν εννοείται και άλλες προοπτικές για να ακολουθήσεις ως απόφοιτος αυτού του τμήματος.

8 εξάμηνα
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Ωστόσο, διαθέτει μαθήματα που αφορούν τέσσερις διαφορετικούς τομείς:

– Τομέας Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας. Καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Παλαιάς Διαθήκης, της Καινής Διαθήκης, της Θρησκειολογίας και των Κλασικών Γλωσσών (Αρχαίων Ελληνικών, Εβραϊκών κ.λπ.).

-Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης. Καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ελλάδος, της Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών, της Εκκλησιαστικής Γραμματείας και της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

– Τομέας Δογματικής Θεολογίας. Καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Δογματικής, της Συμβολικής, της Ιστορίας των Δογμάτων, της Οικουμενικής Κίνησης και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας.

– Τομέας Λατρείας, Χριστιανικής Αγωγής και Εκκλησιαστικής Διοίκησης. Καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Λειτουργικής, της Ομιλητικής, της Εκκλησιαστικής Μουσικής, της Κατηχητικής, των Παιδαγωγικών, του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου και της Εισαγωγής στη Θεολογία. – Τομέας Ηθικής και Κοινωνιολογίας. Καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Ηθικής, της Γενικής Κοινωνιολογίας, της Εισαγωγής στην Κοινωνιολογία της Θρησκείας, της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Ποιμαντικής.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι του τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ υπάγονται κλάδο Π.Ε. 01, καθηγητών Θεολογίας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Θεολόγου ως εκπαιδευτικού προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/ τ.Α/1985),αλλά και από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.

Μεταπτυχιακά

Στο τμήμα προσφέρονται τα ακόλουθα μεταπτυχιακά :

– Θεολογία και πολιτισμός,

– Θρησκεία, Γεωπολιτική και Διεθνής Ασφάλεια,

– Σπουδές στον Σλαβικό κόσμο : Ιστορία, Γραμματεία, Πολιτισμός και Διαχρονικές Σχέσεις με τον Ελληνισμό.

Ενδεικτικά, μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν αφορούν τις παρακάτω ειδικεύσεις : α) Αγίας Γραφής, β) Πατερικής Γραμματείας και Αγιολογίας, γ) Θρησκειολογίας, δ) Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ε) Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, στ) Ελληνισμού και Ορθοδοξίας ζ) Λειτουργικής, η) Βυζαντινής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης, θ) Βυζαντινής Μουσικολογίας – Υμνολογίας, ι) Κανονικού Δικαίου, ια) Ποιμαντικής και Ποιμαντικής Ψυχολογίας, ιβ) Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής, ιγ) Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

262
4