Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας Θεσσαλίας
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Η Δημόσια Υγεία είναι η επιστήμη και η τέχνη της πρόληψης της ασθένειας, της αύξησης της διάρκειας ζωής και της προαγωγής της υγείας μέσω οργανωμένων ενεργειών της κοινωνίας, ενώ η Ενιαία Υγεία αναφέρεται στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, συμπεριλαμβανομένων του υγιούς περιβάλλοντος και της ασφάλειας των τροφίμων. Σκοπός του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας είναι η έρευνα και η εκπαίδευση στην εκτίμηση των αναγκών υγείας, στην εφαρμογή βασισμένων στην τεκμηρίωση μέτρων για την βελτίωση της υγείας και για την προστασία του περιβάλλοντος, στην αξιοποίηση των υπηρεσιών υγείας στο έργο αυτό και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων. Η διεπιστημονική και ολοκληρωμένη θεώρηση της υγείας ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος αποτελεί καινοτόμο προσέγγιση που κατατάσσει το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην πρωτοπορία της επιστήμης διεθνώς.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας έχουν δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας ως επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, Υπουργεία, Εποπτευόμενους Φορείς, κ.ά., σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, που υπηρετούν το πεδίο της ενιαίας υγείας. Επιπλέον, οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως ερευνητές και αναλυτές πολιτικής σε γνωστικά αντικείμενα που υπάγονται στον ευρύτερο τομέα των επιστημών υγείας και διεξάγονται σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με ενασχόληση σε επιμέρους πεδία που άπτονται των αντικειμένων που θεραπεύει η δημόσια και ενιαία υγεία (όπως στην εκπόνηση μελετών ανάλυσης δεδομένων, αναπαράσταση γνώσης, μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) και τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογές στις επιστήμες υγείας, στη στατιστική ανάλυση, στις επιδημιολογικές μελέτες, στην εύρεση παραγόντων επικινδυνότητας για τη διασπορά νοσημάτων, στην εκπόνηση κοινωνικοοικονομικών αξιολογήσεων και λήψης αποφάσεων, στο σχεδιασμός εφαρμοσμένων μέτρων πολιτικής, κ.λπ.).
Ειδικότερα, δύνανται να απασχοληθούν στο δημόσιο τομέα στα εξής αντικείμενα:
α. Μπορούν να διδάξουν σε συγγενή γνωστικά αντικείμενα σε Τμήματα Επιστημών Υγείας.
β. Μπορούν να διδάξουν σε συγγενή γνωστικά αντικείμενα στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ.).
γ. Μπορούν να απορροφηθούν ως εκπαιδευτικοί ή εκπαιδευτές Αγωγής Υγείας σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ο κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «ΠΕ87.10 Δημόσιας Υγιεινής» (Ν. 4521/2018, ΦΕΚ 38/Α/2-3-2018). Παράλληλα, η ανωτέρω ειδικότητα μπορεί να διδάξει συγγενή στο αντικείμενο της μαθήματα, στον Τομέα «Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας» των ΕΠΑΛ.
δ. Δύνανται να διδάξουν σε κύκλους μαθημάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμορφωτικών σεμιναρίων, με στόχο να εξοικειώσουν εργαζόμενους με επαγγελματική ενασχόληση σε σχετικά αντικείμενα ή νέα άτομα τα οποία πρόκειται να απασχοληθούν στο μέλλον στον ευρύτερο επαγγελματικό χώρο που χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνικές.
ε. Μπορούν να απασχοληθούν σε σχολικές μονάδες ως Υπεύθυνοι αγωγής υγείας και σχολικής υγιεινής.
στ. Δύνανται να απασχοληθούν σε Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους, Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας – Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, Ελληνική Στατιστική Αρχή, Εθνικά Κέντρα Αναφοράς όπως Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, κ.λπ.) καθώς και στους εποπτευόμενους φορείς αυτών (π.χ. Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών).
ζ. Δύνανται να απασχοληθούν στο Υπουργείο Υγείας (ως εντεταλμένοι επόπτες Δημόσιας Υγείας και Βιοασφάλειας σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Ιδιωτικά Διαγνωστικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια, Ιδιωτικά Γηροκομεία, Κτηνιατρικές Κλινικές, Εκτροφεία Ζώων Συντροφιάς, κ.ά.).
η. Δύνανται να απασχοληθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ενδεικτικά σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Τμήματα Προστασίας Άγριας Πανίδας (Ζωολογικοί Κήποι ή ιδιωτικά πάρκα Ζώων), Τμήματα Διαχείρισης Αστικών και Βιομηχανικών Αποβλήτων, Τμήματα Περιβαλλοντικής Υγείας).
θ. Δύνανται να απασχοληθούν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, Διαχείριση Απορριμμάτων, Δημοτικά Κυνοκομεία, Δημοτικοί Οργανισμοί Ύδρευσης, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Δημοτικές Επιχειρήσεις Θεραπευτικών Λουτρών και Ιαματικών Πηγών, κ.ά.).
ι. Δύνανται να απασχοληθούν στον τομέα της Διασφάλισης Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας, σε Πύλες Εισόδου Ανθρώπων ή/και Προϊόντων (αεροδρόμια, λιμένες, τελωνειακοί σταθμοί, κ.ά.).
ια. Δύνανται να απασχοληθούν σε δημόσιες μονάδες υγείας (όπως κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τοπικές μονάδες υγείας – ΤΟΜΥ, μονάδες αποκατάστασης, μονάδες ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ.).
ιβ. Δύνανται να απασχοληθούν σε μονάδες υγειονομικής κάλυψης προσφύγων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).
ιγ. Δύνανται να απασχοληθούν σε Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
ιδ. Δύνανται να απασχοληθούν σε Υγειονομεία λιμένων – Αεροϋγειονομεία. ιε. Δύνανται να απασχοληθούν σε Υπηρεσίες υγιεινής της εργασίας.
ιστ. Δύνανται να απασχοληθούν στη Δημοτική Αστυνομία.
ιζ. Δύνανται να απασχοληθούν σε Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και σε κέντρα ψυχικής και σωματικής υγείας και ενσωμάτωσης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (όπως ενδεικτικά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, κ.λπ.).
ιη. Δύνανται να απασχοληθούν ως Επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε Διεθνείς και Διακρατικούς Οργανισμούς που υπηρετούν το πεδίο της Δημόσιας ή/και ενιαίας υγείας (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, κ.λπ.).
ιθ. Δύνανται να απασχοληθούν ως ερευνητές και αναλυτές πολιτικές σε Ερευνητικά Κέντρα Δημόσιας Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στο Δημόκριτος – Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στην Ακαδημία Αθηνών, στον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, στο European Agency for Safety and Health at Work, στην World Bank, στο United Nations Children’s Fund, κ.ά.
κ. Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες ερευνών και δημοσκοπήσεων, δεδομένης της σφαιρικής και ολοκληρωμένης επιστημονικής κατάρτισης τους στην εκπόνηση στατιστικών μελετών, στο σχεδιασμό και εκπόνηση πολιτικών επικοινωνίας και διαχείρισης ζητημάτων των μέσων επικοινωνίας, κ.ό.κ.).
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, δύνανται να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ως:
α. Επιστημονικά, διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε ιδιωτικές μονάδες υγείας (όπως μονάδες αποκατάστασης, μονάδες ψυχικής υγείας, κλινικές, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ.).
β. Επιστημονικά, διοικητικά και οικονομικά στελέχη καθώς και ως στελέχη ποιοτικού ελέγχου σε φαρμακευτικές εταιρείες (ανθρωπίνων και κτηνιατρικών φαρμακευτικών και ανοσολογικών προϊόντων).
γ. Σύμβουλοι σε ασφαλιστικές εταιρείες.
δ. Στελέχη στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς φορείς που καλύπτουν θέματα δημόσιας ή/και ενιαίας υγείας.
ε. Στελέχη σε εταιρείες ανάλυσης δεδομένων, επιδημιολογικών μελετών, κλινικών μελετών.
στ. Επιστημονικά, διοικητικά και οικονομικά στελέχη καθώς και ως στελέχη ποιοτικού ελέγχου σε χώρους παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, όπως κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, επιχειρήσεις επεξεργασίας ζωικών προϊόντων και τροφίμων, επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας τροφίμων (π.χ. super market).
ζ. Σύμβουλοι, εκπαιδευτές ή/και επόπτες σε φορείς Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας για την ανάπτυξη, επεξεργασία, συσκευασία ή/και διακίνηση τροφίμων, ποτών ή/και ζωοτροφών,
η. Επιστημονικά, διοικητικά και οικονομικά στελέχη καθώς και ως στελέχη ποιοτικού ελέγχου σε εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών, λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών φαρμάκων.
θ. Στελέχη (με δικαίωμα υπογραφής) σε ιδιωτικές εταιρείες απολυμάνσεων, τρωκτικοκτονίας, διαχείρισης απορριμμάτων και επικίνδυνων για την υγεία υλικών (οικιακές κ βιομηχανικές μπαταρίες, ζωικά υποπροϊόντα, απόβλητα βιομηχανικής επεξεργασίας, κ.ά).
ι. Σύμβουλοι σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους φιλοξενίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις Θεραπευτικών Λουτρών και Ιαματικών Πηγών, κ.ά.
ια. Σύμβουλοι σε εταιρείες προστασίας περιβάλλοντος.
ιβ. Ελεύθεροι επαγγελματίες στην κατάρτιση σχεδίων και στην ανάλυση μέτρων σε όλο το φάσμα των αντικειμένων που άπτονται της δημόσιας ή/και ενιαίας υγείας και ως σύμβουλοι υγιεινής, στα γνωστικά αντικείμενα που αναφέρονται παραπάνω.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Οι σπουδές στο Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας διαρκούν τέσσερα ακαδημαϊκά έτη (οκτώ εξάμηνα). Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Για την αποφοίτηση, απαιτούνται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση σε 46 μαθήματα (39 υποχρεωτικά, 7 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά) με τη πρακτική άσκηση και τη πτυχιακή εργασία. Η διδασκαλία των μαθημάτων περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία/διαλέξεις, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων (1) Πληροφορική της Υγείας, Α’ Εξαμήνου, (2) Βιοστατιστική, Β’ Εξαμήνου, (3) Κοινωνία της Πληροφορίας, Β’ Εξαμήνου, (4) Μεθοδολογία Έρευνας, Δ’ Εξαμήνου, (5) Αυτοματισμοί και τεχνητή νοημοσύνη, Ε’ Εξαμήνου, (6) Μπεϋζιανή Βιοστατιστική, ΣΤ’ Εξαμήνου, και (7) Μεγαδεδομένα, Ζ’ Εξαμήνου, ο φοιτητής έχει αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες και του χορηγείται σχετική Βεβαίωση.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας δύνανται να ασχοληθούν με αντικείμενα εργασίας σύμφωνα με τις ακόλουθες κανονιστικές διατάξεις:
1. Προσόντα διορισμού στο στενό Δημόσιο Τομέα ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (αρμοδιότητας ΑΣΕΠ) στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού ή/και Οικονομικού σύμφωνα με τα Π.Δ. 347/2003 (ΦΕΚ 315/A’/31-12-2003) που τροποποίησε διατάξεις του Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39/Α/5-3-2001), εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά στην εκάστοτε προκήρυξη.
2. Προσόντα διορισμού στον Κλάδο «ΠΕ 87.10 – Δημόσιας Υγιεινής», Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 38/Α/2-3-2018, Ν. 4521/2018).
Μεταπτυχιακά
Προς το παρόν, στο Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας Θεσσαλίας δεν λειτουργούν οργανωμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.