Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Θεσσαλίας
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Θεσσαλίας καλύπτει αφενός το γνωστικό αντικείμενο της τεχνολογίας παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης, ποιοτικού ελέγχου, σχεδιασμού και βελτίωσης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, αφετέρου το αντικείμενο της διατροφής του ανθρώπου, της ανάπτυξης βιολειτουργικών τροφίμων και της επίδρασης της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν, σε δραστηριότητες όπως διερεύνηση, εντοπισμός, κατανόηση, μελέτη, ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση στους επιστημονικούς τομείς, όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
• Έρευνα, ανάπτυξη και διερεύνηση επιστημονικών αρχών σχετικών με την παραγωγή τροφίμων και προϊόντων διατροφής.
• Ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής και βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ήδη υπαρχόντων.
• Βελτίωση, διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας των τροφίμων και των προϊόντων διατροφής.
• Επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση, διαχείριση, διανομή και εμπορία νωπών ή αποθηκευμένων ή συντηρημένων αγροδιατροφικών προϊόντων και υποπροϊόντων αυτών.
• Τεχνικές πωλήσεων και υποστήριξης της βιομηχανίας τροφίμων σε θέματα πρώτων υλών, συστατικών και τεχνολογίας για την παρασκευή συγκεκριμένων προϊόντων.
• Ανάλυση των συστατικών των προϊόντων διατροφής και διασφάλιση της ποιότητας αυτών.
• Διασφάλιση της συμμόρφωσης του τελικού προϊόντος με τα πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας και έλεγχος της εφαρμογής τους από τους διαφόρους παραγωγικούς τομείς της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.
• Ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.
• Παροχή συμβουλών διατροφής. Οργάνωση προγραμμάτων διατροφικής αγωγής στην κοινότητα.
• Βασική έρευνα και εκπαίδευση στις Επιστήμες Τροφίμων και Διατροφής.
• Διοίκηση Μάρκετινγκ σε ότι αφορά τα τρόφιμα και τα προϊόντα διατροφής, γενικότερα.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Οι Προπτυχιακές Σπουδές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Θεσσαλίας περιλαμβάνουν πενταετή κύκλο (10 εξάμηνα). Η εκπαιδευτική διαδικασία συμπληρώνεται από Πρακτική Άσκηση και ολοκληρώνεται με την υποχρεωτική εκπόνηση Προπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών δεν περιλαμβάνει κατευθύνσεις αλλά αποτελείται από 49 μαθήματα, από τα οποία τα 12 είναι μαθήματα κατ’ επιλογής υποχρεωτικά (από σύνολο 23 προσφερόμενων) όπου τα επιλέγει ο φοιτητής στο 1ο, 2ο 4ο και 5ο έτος.
Παρέχεται κατάρτιση θεωρητική και εφαρμοσμένη σε επιστημονικά πεδία της επιστήμης τροφίμων και διατροφής, όπως χημεία και βιοχημεία τροφίμων, μικροβιολογία και υγιεινή τροφίμων, μηχανική και επεξεργασία τροφίμων, ανάλυση και έλεγχος ποιότητας τροφίμων, διατροφή και διατροφική πολιτική, καθώς και σε προηγμένα αντικείμενα της σύγχρονης επιστήμης τροφίμων και διατροφής όπως η βιοτεχνολογία και μοριακή βιολογία, διατροφή και μεταβολισμός του ανθρώπου και τα λειτουργικά τρόφιμα. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών παρέχει βασικές γνώσεις γεωπονικής επιστήμης που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων. Απόρροια των παραπάνω είναι η σφαιρική προσέγγιση στην παραγωγή τροφίμων και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα διατροφής.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών
Επαγγελματικά δικαιώματα
Ο νόμος 4235/2014 (ΦΕΚ Α32/11- 02-2014) περιγράφει τη δυνατότητα επαγγελματικών δρατηριοτήτων των αποφοίτων. Τέλος, με βάση το νόμο 1697/1987 (ΦΕΚ57/Α/28-04-1987) οι απόφοιτοι του ΤΕΤΔ δικαιούνται υπό προϋποθέσεις τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος οινολόγου.
Μεταπτυχιακά
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Θεσσαλίας δεν έχει προκηρύξει ακόμη την υλοποίηση κάποιου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
Υλοποιείται το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Τεχνολογία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης» του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.