Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Δ.Π.Θ

Κωδικός Μηχανογραφικού: 186
επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
9020
Βάση 2022
Εισακτέοι
20
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Δ.Π.Θ θα ασχοληθείς με τη γλώσσα, τη γλωσσολογία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό των λαών των Παρευξείνιων Χωρών, ειδικά των ελληνικής καταγωγής. Θα αποκτήσεις γνώσεις πάνω στη διδακτική, στην έρευνα, στη μελέτη, στη λογοτεχνία, στον πολιτισμό των λαών όπως Ελλήνων, Ρώσων, Τούρκων κλπ.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος θα έχεις το δικαίωμα να εργαστείς ως:

  • καθηγητής ξένων γλωσσών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • μεταφραστής/διερμηνέας
  • στέλεχος σε κρατικές ελληνικές υπηρεσίες, προξενικά γραφεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • ελεύθερος επαγγελματίας
  • εμπειρογνώμων
  • σύμβουλος διπλωματικών αποστολών
  • ειδικός επιστήμονας σε ερευνητικά ιδρύματα.

8 εξάμηνα
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Κάθε φοιτητής/τρια του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Δ.Π.Θ., ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία φοιτά, οφείλει να εξεταστεί με επιτυχία σε τριάντα τρία (33) (βουλγαρική, ρουμανική, ρωσική κατεύθυνση) ή σε τριάντα δύο (32) (τουρκική κατεύθυνση) υποχρεωτικά μαθήματα για να μπορέσει να ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Σπουδών. Αποτελούν τον κορμό των βασικών μαθημάτων γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας και πολιτισμού για την κάθε κατεύθυνση (βουλγαρική, ρουμανική, ρωσική, τουρκική). Τα υποχρεωτικά μαθήματα διδάσκονται σε τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και αντιστοιχούν σε επτά (7) πιστωτικές μονάδες (ECTS) για κάθε γλώσσα και σε πέντε (5) για κάθε ένα από τα υπόλοιπα υποχρεωτικά μαθήματα. Επισημαίνεται ότι η παρακολούθηση και αξιολόγηση των γλωσσών ακολουθεί γραμμική αλληλουχία. Επίσης, κάθε φοιτητής/τρια του Τ.Γ.Φ.Π.Π.Χ. στο σύνολο των σπουδών του επιλέγει δεκαπέντε (15) (βουλγαρική, ρουμανική, ρωσική κατεύθυνση) ή δεκαέξι (16) (τουρκική κατεύθυνση) μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά, τα οποία προσφέρουν εμβάθυνση σε επιμέρους ζητήματα που πραγματεύονται τα υποχρεωτικά μαθήματα και καλλιεργούν το ερευνητικό πνεύμα, την πρακτική άσκηση και την επαφή με την γλώσσα και τον πολιτισμό της κατεύθυνσης σπουδών. Διδάσκονται σε τρίωρες, εβδομαδιαίες συναντήσεις και αντιστοιχούν σε τέσσερις (4) πιστωτικές μονάδες (ECTS) έκαστο.  Το τμήμα προσφέρει στους φοιτητές/τριές του μαθήματα ελεύθερης επιλογής τα οποία αν και δεν αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες (ECTS), η επιλογή και η εξέταση στα μαθήματα ελεύθερης επιλογής αναγράφονται στην Αναλυτική Βαθμολογία του/της φοιτητή/τριας. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται μαθήματα πληροφορικής και εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου. 

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα σου προβλέπονται από: ΦΕΚ Τεύχος Α 95/22-06-2009.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν: 1)Μεταπτυχιακές σπουδές στον Παρευξείνιο χώρο,2) Συγκριτική φιλολογία στον Παρευξείνιο χώρο, 3) Παρευξείνιος χώρος και Ελληνισμός, κ.α. 

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

1080
13