επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο, 4ο, 5ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
14448
Βάση 2017
Εισακτέοι
63
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος θα ασχοληθείς με τη θεατρολογία και τη διδακτική του θεάτρου.  Θα έρθεις σε επαφή με τη θεατρική τέχνη τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά. Επίσης θα λάβεις γνώσεις διδακτικής.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος θα μπορείς να εργαστείς σε διάφορους τομείς όπως στην επιστημονική έρευνα και στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Θα μπορείς να εργαστείς ως:

 • ηθοποιός
 • σκηνογράφος
 • ενδυματολόγος
 • σκηνοθέτης
 • παραγωγός
 • τεχνικός σκηνής
 • φωτιστής

Επίσης, θα μπορείς να συνεργαστείς με διάφορους οργανισμούς ως:

 • δραματολόγος
 • επιμελητής εντύπων προγραμμάτων
 • οργανωτικό στέλεχος
 • υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Θα έχεις τα προσόντα να εργαστείς ως εμψυχωτής(animateur) θεατρικών δραστηριοτήτων. Και ανάλογα τις εξελίξεις θα σου ανοιχτούν διάφορες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Κατευθύνσεις

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε φοιτητές με θεωρητικά κυρίως ενδιαφέροντα, προσανατολισμένα στην ανάλυση του δραματικού κειμένου και της θεατρικής παράστασης. Εξοπλίζει τους φοιτητές προκειμένου να ασχοληθούν με τη θεατρολογική έρευνα και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ή να εργαστούν σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι και επιμελητές εντύπων προγραμμάτων, ή να συνεργαστούν με εφημερίδες και περιοδικά ως θεατρικοί συντάκτες και κριτικοί, ενώ παράλληλα προσφέρει θεωρητική υποστήριξη σε όσους έχουν σκηνοθετικά ενδιαφέροντα.

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον σκηνογραφικό σχεδιασμό και την ενδυματολογία, και γενικότερα για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κλίση για τις σκηνογραφικές κατασκευές και για την τεχνολογία της σκηνής.

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την υποκριτική τέχνη και το επάγγελμα του ηθοποιού.

Aπευθύνεται στους φοιτητές που δεν ακολουθούν μία από τις παραπάνω κατευθύνσεις, είτε επειδή δεν πέρασαν το αντίστοιχο προαπαιτούμενο μάθημα είτε επειδή προτιμούν μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πτυχίο του Τμήματος Θεάτρου είναι ενιαίο και έχει ως βάση έναν πλήρη κύκλο μαθημάτων θεατρολογίας και διδακτικής του θεάτρου ωστόσο μπορείς να ειδικευτείς σε έναν τομέα της θεατρικής δραστηριότητας, ακολουθώντας μία από τις παρακάτω κατευθύνσεις:

 1. Δραματολογία-Παραστασιολογία
 2. Σκηνογραφία-Ενδυματολογία
 3. Υποκριτική
 4. ή μπορείς να μην ειδικευτείς και να ακολουθήσεις τη Γενική κατεύθυνση.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος τα επαγγελματικα σου δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄) και την Υπουργική Απόφαση Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β΄) αν θέλεις να τα δεις αναλυτικά.

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να διοριστείς στη μέση εκπαίδευση. Για να διοριστείς χρειάζεται να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό  Α.Σ.Ε.Π. που προκηρύσσεται και αν επιτύχεις αποκτάς το Π.Ε 32, Θεατρικών Σπουδών που που σου δίνει το δικαίωμα να ασχοληθείς με τη συστηματική διδασκαλία μαθημάτων  θεατρικής παιδείας.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά ένα απο τα μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι “H θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική”.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

237
1