επιστημονικό πεδίο
1ο, 2ο, 3ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
12400
Βάση 2022
Εισακτέοι
62
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ θα ασχοληθείς με τη θεατρολογία και τη διδακτική του θεάτρου.  Θα έρθεις σε επαφή με τη θεατρική τέχνη τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά. Επίσης θα λάβεις γνώσεις διδακτικής.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος θα μπορείς να εργαστείς σε διάφορους τομείς όπως στην επιστημονική έρευνα και στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Θα μπορείς να εργαστείς ως:

 • ηθοποιός
 • σκηνογράφος
 • ενδυματολόγος
 • σκηνοθέτης
 • παραγωγός
 • τεχνικός σκηνής
 • φωτιστής

Επίσης, θα μπορείς να συνεργαστείς με διάφορους οργανισμούς ως:

 • δραματολόγος
 • επιμελητής εντύπων προγραμμάτων
 • οργανωτικό στέλεχος
 • υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Θα έχεις τα προσόντα να εργαστείς ως εμψυχωτής(animateur) θεατρικών δραστηριοτήτων. Και ανάλογα τις εξελίξεις θα σου ανοιχτούν διάφορες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Κατευθύνσεις

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε φοιτητές με θεωρητικά κυρίως ενδιαφέροντα, προσανατολισμένα στην ανάλυση του δραματικού κειμένου και της θεατρικής παράστασης. Εξοπλίζει τους φοιτητές προκειμένου να ασχοληθούν με τη θεατρολογική έρευνα και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ή να εργαστούν σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι και επιμελητές εντύπων προγραμμάτων, ή να συνεργαστούν με εφημερίδες και περιοδικά ως θεατρικοί συντάκτες και κριτικοί, ενώ παράλληλα προσφέρει θεωρητική υποστήριξη σε όσους έχουν σκηνοθετικά ενδιαφέροντα.

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον σκηνογραφικό σχεδιασμό και την ενδυματολογία, και γενικότερα για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κλίση για τις σκηνογραφικές κατασκευές και για την τεχνολογία της σκηνής.

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την υποκριτική τέχνη και το επάγγελμα του ηθοποιού.

Aπευθύνεται στους φοιτητές που δεν ακολουθούν μία από τις παραπάνω κατευθύνσεις, είτε επειδή δεν πέρασαν το αντίστοιχο προαπαιτούμενο μάθημα είτε επειδή προτιμούν μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πτυχίο του Τμήματος Θεάτρου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιόδων, προσεγγίσεων και αντικειμένων: από την υποκριτική και τη σκηνογραφία μέχρι τη σκηνοθεσία και τη θεατρική αρχιτεκτονική και από το θέατρο της αρχαιότητας και την πρόσληψή του μέχρι το θέατρο του 19ου και του 20ού αιώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη και τη θεωρία της λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα του τμήματος είναι ενιαίο και έχει ως βάση έναν πλήρη κύκλο μαθημάτων θεατρολογίας και διδακτικής του θεάτρου ωστόσο μπορείς να ειδικευτείς σε έναν τομέα της θεατρικής δραστηριότητας, ακολουθώντας μία από τις παρακάτω κατευθύνσεις: 1. Δραματολογία-Παραστασιολογία 2. Υποκριτική 3. Σκηνογραφία-Ενδυματολογία 4. Σκηνοθεσία .Το ΠΠΣ του Τμήματος Θεάτρου αρθρώνεται με βάση: Ένα σύνολο 30 υποχρεωτικών μαθημάτων γενικής θεατρολογικής κατεύθυνσης (μαθήματα κορμού) Επιμέρους σύνολα 24 μαθημάτων επιλογής για κάθε μία από τις κατευθύνσεις του ΠΠΣ Ένα σύνολο 4 μαθημάτων ελεύθερης επιλογής Τη Διπλωματική Εξέταση (α. Διπλωματική Εργασία θεωρητικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα και β. Διάλεξη). Παράλληλα, στο πλαίσιο του ενιαίου πτυχίου,το ΠΠΣ εξασφαλίζει την Παιδαγωγική Επάρκεια για όλους τους αποφοίτους του, μέσω σχετικών μαθημάτων που είναι υποχρεωτικά για την απόκτηση του πτυχίου.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ τα επαγγελματικά σου δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄) και την Υπουργική Απόφαση Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β΄) . Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να απορροφηθείς στη μέση εκπαίδευση. Για να διοριστείς χρειάζεται να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ και εντάσσεσαι στον κλάδο ΠΕ.91.01 Θεατρικών Σπουδών για τη συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας.

Μεταπτυχιακά

Το τμήμα προσφέρει μεταπτυχιακή εξειδίκευση με τίτλο: H θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση College

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

262
4