Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Κωδικός Μηχανογραφικού: 233
επιστημονικό πεδίο
2ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
18478
Βάση 2017
Εισακτέοι
94
Θέσεις εισακτέων
Ελεύθερο Σχέδιο Γραμμικό Σχέδιο

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος θα έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς με την αρχιτεκτονική παιδεία. Θα μελετήσεις ένα ευρύ φάσμα κλιμάκων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, θα εφοδιαστείς με τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να μπορείς να διαχειριστείς με επάρκεια ζητήματα σχετικά με τη δόμηση και την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων, τη συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων χώρων και το σχεδιασμό του τοπίου. Επίσης, οι σπουδές στο Τμήμα θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τις λογικές και τις στρατηγικές για την ανάπτυξη της πόλης και της περιφέρειας.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος μπορείς να εργαστείς ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Μπορείς να απασχοληθείς στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε:

 • υπηρεσίες, σε υπουργεία, σε οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες.
 • τεχνικές εταιρείες, στη βιομηχανία κλπ.
 • δικό τους τεχνικό γραφείο μελετών ως ελεύθερος επαγγελματίας.
 • δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής (μετά τη φοίτηση στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή- Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης).

Για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια, που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων περιλαμβάνει μαθήματα υποχρεωτικά και επιλογής. Διασφαλίζει μια ευρεία και γενική αρχιτεκτονική παιδεία, που καλύπτει τον Αρχιτεκτονικό και Αστικό Σχεδιασμό, το Σχεδιασμό Τοπίου, τον Πολεοδομικό, Χωροταξικό και Χωρικό Σχεδιασμό, την Αποκατάσταση Κτιρίων και Συνόλων και το Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων και Αντικειμένων.

Σου δίνει τη δυνατότητα να εκπονείς αρχιτεκτονικές μελέτες, σου παρέχει μαθήματα χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης, σου διδάσκει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του τοπίου και ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων αναστύλωσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών σου περιέχει μαθήματα ιστορίας της αρχιτεκτονικής, ιστορίας της τέχνης και θεωρίας της αρχιτεκτονικής, βασικών
ανθρωπογνωστικών επιστημών, καλών τεχνών κ.α.

Ενδεικτικά, μερικά μαθήματα είναι : σχεδιασμός, Πολυκατοικία στην Θεσσαλονίκη, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και ψηφιακές τεχνολογίες , Ακαδημία γραμμάτων και πολιτισμού, Διαδρομές και στάσεις, σχεδιασμός στο όριο στεριάς με θάλασσα , Φιλοσοφία της τεχνολογίας, Ιστορικά δομικά συστήματα, Στέγαστρο αναψυχής στην αυλή και Χωρικές διερευνήσεις.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος τα επαγγελματικά σου δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄) και την Υπουργική Απόφαση Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β΄) αν θέλεις να τα δεις αναλυτικά. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να διοριστείς δε μέση εκπαίδευση. Για να διοριστείς χρειάζεται να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. που προκηρύσσεται και αν επιτύχεις αποκτάς το Π.Ε 32, Θεατρικών Σπουδών που που σου δίνει το δικαίωμα να ασχοληθείς με τη συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας.

Μεταπτυχιακά

Το τμήμα σου προσφέρει τα ακόλουθα μεταπτυχιακά:

 • Μεταπτυχιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου
 • Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού
 • Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην “Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση
 • μνημείων πολιτισμού”.
 • Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
 • Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και διεπιστημονικότητα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.


Ενδεικτικά, μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι:

 • Architecture
 • MA Architectural Visualisation
 • MA Landscape Architecture

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

237
1