Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών

Κωδικός Μηχανογραφικού: 213
επιστημονικό πεδίο
2ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
17068
Βάση 2017
Εισακτέοι
135
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος θα έχεις τη δυνατότητα να εκπαιδευτείς στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο του Μηχανολόγου και του Αεροναυπηγού Μηχανικού. Ουσιαστικά, θα εμβαθύνεις τις γνώσεις σου στο επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος και θα εξοικειωθείς με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνολογικές τάσεις. Συγκεκριμένα, θα λάβεις γνώσεις για διαφόρων επιστημονικών πεδίων και τεχνολογίας για την επίλυση των τεχνολογικών και επιστημονικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσεις και θα αποκτήσεις την ικανότητα στην ανάπτυξη καινοτομίας και δυνατότητα σχεδιασμού νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Αεροναυπηγών Μηχανικών θα μπορείς να μελετάς, ελέγχεις και επιβλέπεις την εγκατάσταση και ασφαλή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού σε κτίρια, οικοδομές ή βιομηχανίες. Συγκεκριμένα, θα μπορείς να εργαστείς:

 • Σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και υλικού, ως κατασκευαστές μηχανολόγοι μηχανικοί.
 • Σε τεχνικά γραφεία μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μελετών.
 • Ως ελεύθερος επαγγελματίας (ιδρύοντας τεχνικό γραφείο.
 • Σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις (διυλιστήρια, χημικές, τροφίμων, μετάλλων κ.ά.), ως μηχανικός παραγωγής με στόχο τη βελτιστοποίηση των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και διοίκησης.
 • Σε δημόσιους (π.χ. νομαρχίες, περιφέρειες, υπουργεία) και ιδιωτικούς οργανισμούς ή φορείς, ως μηχανολόγοι μέσων μεταφορών.

Ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, έχεις δικαίωμα υπογραφής εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, εκτέλεσης και λειτουργίας, καθώς και πραγματογνωμοσύνης και εκτίμησης όλων των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Σου παρέχει γνώσεις τόσο βασικών επιστημών όσο και της επιστήμης του μηχανολόγου μηχανικού. Συγκεκριμένα, τα μαθήματα χωρίζονται σε :

 • Τομέας Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής (Μηχανική του απαραμόρφωτου και παραμορφωσίμου σώματος (στατική και δυναμική ανάλυση), θεωρία ελαστικότητας, μηχανική συμπεριφορά υλικών, ανάλυση αστοχιών, θραυστομηχανική, επιστήμη και τεχνολογία και αντοχή υλικών)
 1. Τομέας Διοίκησης και Οργάνωσης (Θεωρία μηχανών και μηχανισμών, στοιχεία μηχανών, μηχανολογικός σχεδιασμός, θεωρία και τεχνικές σχεδιασμού με Η/Υ, ευφυή συστήματα στο σχεδιασμό και την παραγωγή, σχεδιασμός και προγραμματισμός συστημάτων παραγωγής, ταχεία προτυποποίηση)
 2. Τομέας Ενέργειας, Αεροναυτικής και Περιβάλλοντος (Ο Τομέας αυτός έχει σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα σχετικά με την μελέτη, σχεδιασμό, αξιολόγηση, εφαρμογή και λειτουργία συστημάτων παραγωγής και μετατροπής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές, συστημάτων πτήσης, και τεχνολογιών ελέγχου και διαχείρισης του περιβάλλοντος.)
 3. Τομέας Κατασκευαστικός (Οργάνωση παραγωγής και διοίκηση βιομηχανικών μονάδων, διοίκηση ολικής ποιότητας, διοίκηση τεχνολογίας και καινοτομίας, πληροφορικά συστήματα διοίκησης, δίκαιο εργασίας, βιομηχανίας και τεχνικών έργων)

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του Τμήματος εντάσσεσαι στον Κλάδο Π.Ε. 12.04 Μηχανολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης – Ναυπηγών. Αποκτάς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έπειτα από εξετάσεις. Επίσης, μπορείς να εγγραφείς στο Μητρώο Μελετητών και στο Μητρώο Κατασκευαστών (κατηγορίες Η/Μ, βιομηχανικών, ενεργειακών, υδραυλικών έργων) τέσσερα και τρία χρόνια αντίστοιχα μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, αφού υποβάλεις τα αναγκαία δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά σου δικαιώματα θα βρεις διαβάζοντας τον νόμο 6422/1934. 

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά, μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

 • MSc in Systems Engineering (Mechanical) & Engineering Management
 • MSc in Systems Engineering (Mechanical) & Engineering Management (Dual Award)
 • MSc Advanced Mechanical Engineering Master of Science Mechanical Engineering

Πανεπιστήμιο Πατρών

570
5