Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πατρών
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης& Κοινωνικής Εργασίας Πατρών στοχεύει στον συνδυασμό της ατομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης και τον συντονισμό ατομικού και κοινωνικού καλού. Μέσα από την ακαδημαϊκή διαδικασία (διδασκαλία, μάθηση, έρευνα, συμμετοχή) επιδιώκει να διαμορφώσει τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς καλά καταρτισμένων επαγγελματιών της δημοτικής εκπαίδευσης και επαγγελματιών της Κοινωνικής Εργασίας που να στοχεύουν στην ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας και στην ευημερία των αυριανών τους μαθητών και μελλοντικών πολιτών.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορούν να εργαστούν:
Ως εκπαιδευτικοί στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (κλάδος ΠΕ-70).
Ως εκπαιδευτικοί στην ιδιωτική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ως επιστημονικό προσωπικό σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που ασχολούνται με συναφείς θεματικές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα Ιδρύματα Παιδικής Πρόνοιας, οι παιδικές κατασκηνώσεις, οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα παιδικά μουσεία κ.ά.
Ως ερευνητές σε εκπαιδευτικά κέντρα και οργανισμούς.
Ως συγγραφείς εκπαιδευτικών βιβλίων.
Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας μπορούν να απασχοληθούν στους εξής τομείς:
α) Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας: Προγράμματα παιδικής προστασίας, υπερηλίκων, αναπήρων και γενικά ατόμων και οικογενειών με κοινωνικές ανάγκες. Προώθηση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.
β) Τομέας Υγείας. Παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών προς τον ασθενή και τους οικείους του, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αναρρωτήρια, θεραπευτικούς ξενώνες, ιατροκοινωνικά κέντρα, μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού κ.λπ.
γ) Τομέας Ψυχικής Υγείας: Παροχή υπηρεσιών διαγνωστικού συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες τα οποία θεραπεύονται σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Παιδοψυχιατρικές Κλινικές, Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Θεραπευτήρια Ψυχικών Παθήσεων, Συμβουλευτικούς Σταθμούς κ.λπ.
δ) Τομέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα σε ασφαλισμένα άτομα ή και στις οικογένειες τους, μέσα από τους αρμόδιους φορείς.
ε) Τομέας επαγγελματικού προσανατολισμού εργασίας. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των φορέων επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής εκπαίδευσης και απασχόλησης, όπως Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σχολές Μαθητείας, Κέντρα Εργαζομένης Νεότητας, βιομηχανικές μονάδες, επιχειρήσεις κ.λπ.
στ) Τομέας εκπαίδευσης. Παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
z) Τομέας πρόληψης και καταστολής της ροπής προς παραβάσεις ανηλίκων και εγκληματικότητας. Παροχή ειδικών υπηρεσιών ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα, μέσα από κρατικούς ή άλλους φορείς όπως Εισαγγελικές Αρχές, Δικαστήρια Ανηλίκων, Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Φυλακές, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, Εταιρεία Προστασίας Αποφυλακιζόμενων, ιδρύματα και υπηρεσίες για άτομα με παρεκκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά.
η) Τομέας Κοινωνικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την υποβοήθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λαϊκής Επιμόρφωσης, Κέντρων Νεότητας, Πολιτιστικών Κέντρων κ.λπ.
θ) Τομέας Κοινωνικών Υπηρεσιών για τις ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης καθώς και συμβολή στο Γραφείο Ενδοοοικογενειακής Βίας στο Υπουργείο. Προστασίας του Πολίτη.
Κατευθύνσεις
Η κατεύθυνση των Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει ως στόχο την εκπαίδευση σύγχρονων εκπαιδευτικών δημοτικής εκπαίδευσης. Θα παρακολουθήσεις μαθήματα όπως: Σχολική Συμβουλευτική, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Σχολική Ψυχολογία, Εισαγωγή στα Μαθηματικά, Μετανάστευση, Διαπολιτισμικότητα & Ένταξη κ.α.
Η κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας στοχεύει στην επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση των αυριανών κοινωνικών λειτουργών. Θα παρακολουθήσεις μαθήματα όπως: Συνέντευξη και Επικοινωνία, Δίκτυα Κοινωνικής Πολιτικής, Δεοντολογία – Τομείς και Υπηρεσίες Εφαρμογής της Κοινωνικής Εργασίας, Βασικές Αρχές Αστικού, Οικογενειακού και Ποινικού Δικαίου, Συμβουλευτική Οικογένειας στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχοπαθολογία του Παιδιού και του Εφήβου κ.α.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πατρών αποτελείται από 2 κατευθύνσεις: α) Κατεύθυνση Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και β) Κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας. Το πρώτο έτος είναι κοινό και για τις δύο κατευθύνσεις με μαθήματα όπως: Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Κοινωνιολογία – Κοινωνιολογική Θεωρία, Μεθοδολογία Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες, Εισαγωγή στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, Εισαγωγή στη Συμβουλευτική κ.α. Στο δεύτερο έτος ο φοιτητής επιλέγει κατεύθυνση. Οι φοιτητές και των δύο κατευθύνσεων πραγματοποιούν συστηματική Πρακτική Άσκηση. Οι φοιτητές της Α’ κατεύθυνσης σε Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι φοιτητές της Β’ κατεύθυνσης σε Κοινωνικές Υπηρεσίες.
Οι Τομείς του Τμήματος είναι οι ακόλουθοι τρεις:
• Τομέας Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής και Κοινωνικών Υπηρεσιών
• Τομέας Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Θεωρίας και Ανάλυσης
• Τομέας Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών και η Διδακτική τους Σκοπός του Τομέα Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής και Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι η εξοικείωση των φοιτητών αφενός με την επιστημονική μελέτη της νόησης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς του ατόμου αφετέρου δε με την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς το άτομο και ιδιαίτερα στο νεαρό άτομο στο πλαίσιο της πρόκλησης να προσαρμοστεί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολύπλοκο κοινωνικό περιβάλλον. Ειδικότερα, ο Τομέας Ψ.Σ.Κ.Υ., εστιάζει στα εξής γνωστικά αντικείμενα:
Α. της Ψυχολογίας που αφορούν στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία, τη Σχολική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία, την Κοινωνική/Διαπολιτισμική Ψυχολογία και τη Γνωσιακή Νευροεπιστήμη.
Β. τη Συμβουλευτική στη Σχολική Κοινότητα, τη Συμβουλευτική Ομάδας και Οικογένειας και τη Συμβουλευτική κατά των Εξαρτήσεων.
Γ. της Κοινωνικής Εργασίας που αφορούν στην πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας του ατόμου στην οικογένεια και την κοινότητα, καθώς και στη διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων.
O σκοπός του Τομέα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Θεωρίας και Ανάλυσης είναι να εξυπηρετήσει τις μαθησιακές ανάγκες των φοιτητών των δύο κατευθύνσεων στο επίπεδο της έρευνας, σε γνωστικά αντικείμενα όπως: Η Κοινωνιολογία, η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και η Κοινωνική Εργασία από την πλευρά των μάκρο προσεγγίσεων, Η Εκπαιδευτική Πολιτική, η Οικονομία της Εκπαίδευσης και η Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων, καθώς επίσης οι Πολιτικές που αφορούν την Κοινωνική Εργασία , Τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής που εστιάζουν στην Εκπαίδευση (π.χ. απασχόληση, ένταξη, κ.λπ.) και την Κοινωνική Εργασία.
Ο Τομέας Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών και Διδακτικής έχει ως επιστημονικό και διδακτικό αντικείμενο τη διδασκαλία μαθημάτων των Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών (ενδεικτικά: της Γεωγραφίας, της Γλώσσας, της Νεοελληνικής και της Παιδικής Λογοτεχνίας, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τεχνολογίας, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, των Μαθηματικών, της Πολιτικής Θεωρίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, της Φυσικής, της Χημείας, κ.ά.) και της διδακτικής τους.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Ως απόφοιτος της κατεύθυνσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης εντάσσεσαι στον Κλάδο Π.Ε. 70 Δασκάλων, δηλαδή μπορείς να εργαστείς ως δάσκαλος, στη δημόσια Πρωτοβάθμια ή ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα, ως απόφοιτος του Τμήματος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή μπορείς να ενταχθείς στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής ως εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.). Ως απόφοιτος της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας αποκτάς επαγγελματικά δικαιώματα κοινωνικού λειτουργού. Μπορείς να εργαστείς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (ΠΕ 30) σε θέματα κοινωνικής εργασίας ενώ μπορείς να εργαστείς και ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής ( ΠΕ.87.06). Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των αναφερομένων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μεταπτυχιακά
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πατρών παρέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης – Master in Education (ΦΕΚ 2916/τ. Β´/19-7-2018).