Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Κωδικός Μηχανογραφικού: 234
επιστημονικό πεδίο
2ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
13126
Βάση 2017
Εισακτέοι
99
Θέσεις εισακτέων
Ελεύθερο Σχέδιο Γραμμικό Σχέδιο

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος θα ασχοληθείς με το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής παιδείας. Συγκεκριμένα, θα μάθεις για τον αστικό σχεδιασμό (πολεοδομία-χωροταξία), το σχεδιασμό μεμονωμένων κτιρίων ή κτιριακών συγκροτημάτων και τις σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής και συμπεριφοράς υλικών.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος μπορείς να εργαστείς ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Μπορείς να απασχοληθείς στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε:

 • υπηρεσίες, σε υπουργεία, σε οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες.
 • τεχνικές εταιρείες, στη βιομηχανία κλπ.
 • δικό τους τεχνικό γραφείο μελετών ως ελεύθερος επαγγελματίας.
 • δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής (μετά τη φοίτηση στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή- Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης).

Για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια, που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων περιλαμβάνει μαθήματα υποχρεωτικά και επιλογής. Τα μαθήματα χωρίζονται σε τομείς ανάλογα με το αντικείμενο που μελετούν. Οι τομείς του Τμήματος είναι:

 1. Δομικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Δομική Στατική, Οπλισμένο Σκυρόδεμα – Αντισεισμικός Σχεδιασμός, Μεταλλικές και Ξύλινες Κατασκευές – Δίκτυα στο Χώρο, Τεχνολογία Δομήσιμων Υλικών)
 2. Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών ( Γενική Ιστορία της Τέχνης, Ζωγραφική, Πλαστική, Σχεδιασμός με Υπολογιστή, Οπτικοακουστικές Τέχνες, Η Φύση του Επαγγέλματος – Το Δίκαιο και η Τεχνική Νομοθεσία)
 3. Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών ( Βασικές Αρχές και Έννοιες της Αρχιτεκτονικής, Ιστορία Αρχιτεκτονικής, Μοφολογία‐Ρυθμολογία: Θεωρία των Αρχιτεκτονικών Μορφών και Ρυθμών, Οικοδομική Σχεδιασμός, Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Αρχιτεκτονική Ακουστική, Τεχνολογία του Περιβαλλοντικού Ελέγχου, Ενεργειακός Σχεδιασμός )
 4. Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού (Πολεοδομία, Αστικός Σχεδιασμός , Σύγχρονες Αστικές Ταυτότητες, Χωροταξία, Δημόσιοι Χώροι της Πόλης, Αρχιτεκτονική Τοπίου)

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος τα επαγγελματικά σου δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄) και την Υπουργική Απόφαση Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β΄) αν θέλεις να τα δεις αναλυτικά. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να διοριστείς δε μέση εκπαίδευση. Για να διοριστείς χρειάζεται να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. που προκηρύσσεται και αν επιτύχεις αποκτάς το Π.Ε 32, Θεατρικών Σπουδών που που σου δίνει το δικαίωμα να ασχοληθείς με τη συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά, μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι:

 • Master of Interior Architecture
 • Architecture-Architectural Design
 • Master of Arts in Architecture

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

956
9