Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ε.Κ.Π.Α

Κωδικός Μηχανογραφικού: 401
επιστημονικό πεδίο
1ο, 2ο, 3ο, 4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
16816
Βάση 2022
Εισακτέοι
111
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ε.Κ.Π.Α θα ασχοληθείς με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, θα αποκτήσεις τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή σου για την επιστημονική και επαγγελματική σου σταδιοδρομία, θα μάθεις να καλλιεργείς και να διαδίδεις την δική σου αθλητική ιδέα και θα μπορέσεις και εσύ να συμβάλλεις στη συνειδητοποίηση από τους πολίτες της σημασίας της Φυσικής Αγωγής ως βασικού παράγοντα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.Θα αποκτήσεις το απαραίτητο θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο σε όλα τα πεδία της άθλησης. Θα ασχοληθείς με αθλήματα όπως ο κλασσικός αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση, η πετοσφαίριση, η χειροσφαίριση κ.α και θα μάθεις πώς να τα διδάσκεις.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτο του τμήματος μπορείς να ασχοληθείς με

 • τη διδασκαλία της Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης, στα αθλητικά σωµατεία και στους χώρους εργασίας και κοινωνικής δραστηριότητας γενικά
 • ως Διευθυντής, Διδάσκοντας, Εκπαιδευτής, Γυµναστής, Προπονητής σε Ιδιωτικά Γυµναστήρια και σε ∆.Π.Θ.
 • Τ.Ε.Φ.Α.Α.
 • ως Γυµναστής σε Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης: δίδεται η δυνατότητα πρόσληψής για την υλοποίηση προγραµµάτων Μαζικού Αθλητισµού.
 • στο δημόσιο μέσω διορισμού σε οργανική θέση του ΟΤΑ.
 • ως Γυµναστής σε κατασκηνώσεις
 • ως Γυµναστής ατόµων µε αναπηρία: αλλά και σε Κέντρα ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών µε Αναπηρία (Κ∆ΑΠ – ΜΕΑ) από τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Τέλος, οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. εντάσσονται σε κοινή κατηγορία προσωπικού (Κατηγορία Α΄) που απασχολείται στα Ιδρύµατα Ειδικής Αγωγής, µαζί µε τους Ψυχολόγους, Λογοθεραπευτές, ∆ραµατοθεραπευτές Μουσικοχοροθεραπευτές και Θεραπευτές µέσω των Εικαστικών Τεχνών.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Κατευθύνσεις

Η Κατεύθυνση της Προπονητικής περιλαμβάνει τη τέχνη της διδασκαλίας των αθλημάτων ,της ανάπτυξης και της καθοδήγησης των αθλητών και αποτελεί φυσική συνέχεια της εκπαίδευσης των φοιτητών στα πλαίσια των αθλητικο-κινητικών δεξιοτήτων που έχουν σχέση με τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Η Κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνει την απασχόληση των παρακάτω τομέων:

 1. Τομέας Αθλητιατρικής και Βιολογίας της Άσκησης
 2. Τομέας Θεωρητικών Επιστημών
 3. Τομέας Γυμναστικής & Χορού

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Η Σχολή χορηγεί ενιαίο πτυχίο στην «Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού». Όλοι οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε ενιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Το τμήμα προσφέρει τους εξής τομείς και ειδικεύσεις: 1. Τομέας Αθλητιατρικής και Βιολογίας της Άσκησης με ειδίκευση: Ευρωστία και Υγεία 2. Τομέας Αθλοπαιδιών με τις ειδικεύσεις: α) Αντισφαίριση β) Καλαθοσφαίριση γ) Πετοσφαίριση δ) Πετοσφαίριση επί άμμου ε) Ποδοσφαίριση στ) Χειροσφαίριση 3. Τομέας Γυμναστικής και Χορού με τις ειδικεύσεις: α) Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός β) Ενόργανη Γυμναστική γ) Ορχηστική δ) Ρυθμική Γυμναστική 4. Τομέας Θεωρητικών Επιστημών με τις ειδικεύσεις: α) Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή β) Αθλητική Διοίκηση 5. Τομέας Κλασικού Αθλητισμού με τις ειδικεύσεις: α) Κλασικός Αθλητισμός- Αθλητικά Άλματα β) Κλασικός Αθλητισμός- Αθλητικές ρίψεις γ) Κλασικός Αθλητισμός- Αθλητικοί Δρόμοι δ) Άρση Βαρών ε) Ξιφασκία στ) Πάλη ζ) Πυγμαχία η) Τάε κβοντο θ) Χιονοδρομία 6. Τομέας Υγρού Στίβου με τις ειδικεύσεις: α) Θαλάσσιο Σκι β) Ιστιοπλοΐα γ) Κολύμβηση δ) Καλλιτεχνική Κολύμβηση ε) Υδατοσφαίριση

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος της σχολής αποκτάς το τίτλο του Γυμναστή. Υπάγεσαι στο κλάδο Π.Ε.11, Φυσικής Αγωγής που σημαίνει ότι μπορείς να απασχοληθείς στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως γυμναστής ή καθηγητής φυσικής αγωγής. Αναλυτικότερα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γυμναστή προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 4, παρ. 12 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και το ΠΔ 64/1993 (ΦΕΚ 28/τ. Α/1993)

Μεταπτυχιακά

Το τμήμα σου προσφέρει τα ακόλουθα μεταπτυχιακά: 1) Βιολογία της Άσκησης, 2) Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ενδεικτικά μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι: Master in Physical Education, Master in Physical Education and Sport.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση College

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

257
1