Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Κωδικός Μηχανογραφικού: 404
επιστημονικό πεδίο
4ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
15096
Βάση 2017
Εισακτέοι
288
Θέσεις εισακτέων
Σφαιροβολία 6kg. (Αγόρια) Δρόμος 400μ. (Αγόρια) Άλμα εις μήκος (Αγόρια) Κολύμβηση 50μ. Ελεύθερο (Αγόρια) Σφαιροβολία 4kg. (Κορίτσια) Δρόμος 200μ. (Κορίτσια) Άλμα εις μήκος (Κορίτσια) Κολύμβηση 50μ. Ελεύθερο (Κορίτσια)

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος ΤΕΦΑΑ θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις σε βάθος την επιστήμη του αθλητισμού αποκτώντας το απαραίτητο θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο. Θα ασχοληθείς με αθλήματα όπως του κλασσικού αθλητισμού, το ποδόσφαιρο, τη κολύμβηση, τη πετοσφαίριση, τη χειροσφαίριση κλπ. και θα μάθεις πώς να τα διδάσκεις.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος μπορείς να ασχοληθείς:

 • τη διδασκαλία της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στα αθλητικά σωματεία και στους χώρους εργασίας και κοινωνικής δραστηριότητας γενικά
 • Ως Διευθυντής, Διδάσκοντας, Εκπαιδευτής, Γυμναστής, Προπονητής σε Ιδιωτικά Γυμναστήρια και σε ∆.Π.Θ. – Τ.Ε.Φ.Α.Α.
 • Ως Γυμναστής σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης: δίδεται η δυνατότητα πρόσληψής για την υλοποίηση προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού.
 • Στο δημόσιο μέσω διορισμού σε οργανική θέση του ΟΤΑ.
 • Ως Γυμναστής σε κατασκηνώσεις
 • Ως Γυμναστής ατόµων µε αναπηρία: αλλά και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών µε Αναπηρία (Κ∆ΑΠ – ΜΕΑ) από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Τέλος, ως πτυχιούχος  Τ.Ε.Φ.Α.Α. εντάσσεσαι σε κοινή κατηγορία προσωπικού (Κατηγορία Α΄) που απασχολείται στα Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής, μαζί µε τους Ψυχολόγους, Λογοθεραπευτές, Δραματοθεραπευτές Μουσικοχοροθεραπευτές, Θεραπευτές µέσω των Εικαστικών Τεχνών, κ.λ.π.

8 εξάμηνα

Κατευθύνσεις

Στη κατεύθυνση της Προπονητικής θα μάθεις σχετικά με τη τέχνη της διδασκαλίας των αθλημάτων ,της ανάπτυξης και της καθοδήγησης των αθλητών και αποτελείται από τις εξής ειδικότητες:

 1. Κολύμβηση
 2. Καλαθοσφαίριση
 3. Κλασικός Αθλητισμός
 4. Πετοσφαίριση
 5. Ποδόσφαιρο
 6. Ταε Κβο Ντο
 7. Αντισφαίριση
 8. Ρυθμική Γυμναστική
 9. Αντιπτέριση (Μπάτμιντον)
 10. Πάλη

Στη κατεύθυνση της Αθλητικής Αναψυχής και του Χορού θα σου δοθεί η δυνατότητα να αποκομίσεις γνώσεις σχετικά με το ρόλο του δασκάλου χορού, τις μεθόδους διδασκαλίας και έρευνας, την οργάνωση χορευτικών εκδηλώσεων και τον τρόπο λειτουργίας των πολιτιστικών φορέων, τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ιστορική εξέλιξη του χορού, την σχέση μουσικής και χορού, τις χορευτικές παραστάσεις, την μη λεκτική επικοινωνία, την αισθητική και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την λειτουργία προγραμμάτων εργασιακού αθλητισμού, την εφαρμογή ανιμασιόν σε ξενοδοχεία και σε εταιρίες υπαιθρίων δραστηριοτήτων. Οι ειδικότητες είναι οι εξής:

 1. Αθλητικός τουρισμός και αναψυχή
 2. Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί 

Στην κατεύθυνση της Άσκησης σε Ειδικούς Πληθυσμούς θα αποκτήσεις γνώσεις σχετικά με παθήσεις του καρδιαγγειακού, μεταβολικού, αναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος. Συγκεκριμένα θα μάθεις τις τεχνικές και μεθόδους πρόληψης και αποκατάστασης, αξιολόγησης της κινητικής ικανότητας και παραμέτρων φυσικής κατάστασης σε διάφορες κατηγορίες ειδικών πληθυσμών. Οι ειδικότητες είναι οι εξής:

 1. Προπόνηση αποκατάστασης σε μυοσκελετικές κακώσεις και παθήσεις
 2. Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή – Δραστηριότητα
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

 • Ως απόφοιτος της σχολής αποκτάς το τίτλο του Γυμναστή.
 • Αναλυτικότερα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γυμναστή προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 4, παρ. 12 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και το ΠΔ 64/1993 (ΦΕΚ 28/τ. Α/1993)
 • Τέλος, μπορείς να ενταχθείς στο κλάδο Π.Ε.11, Φυσικής Αγωγής που σημαίνει ότι μπορείς να απασχοληθείς στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως γυμναστής ή καθηγητής φυσικής αγωγής.

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά του τμήματος περιλαμβάνουν κυρίως περαιτέρω εξείδικευση πάνω στους επιστημονικούς κλάδους και τις ειδικότητες της σχολής. Ενδεικτικά μεταπτυχιακά που μπορείς να παρακολουθήσεις είναι τα εξής:

 • Άσκηση και Ποιότητα Ζωής
 • Βιολογία της Άσκησης
 • Κλινική Εργοσπιρομετρία, άσκηση και αποκατάσταση –
 • Οργάνωση/Διαχείριση του Αθλητισμού για άτομα με αναπηρίες -Διοίκηση και οργάνωση εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων
 • Αθλήματα επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης προσφορές
 • Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

956
9