Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ

Κωδικός Μηχανογραφικού: 211
επιστημονικό πεδίο
2ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
17175
Βάση 2022
Εισακτέοι
91
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ θα ασχοληθείς με την μηχανολογία. Θα ασχοληθείς κυρίως με την ενέργεια, τις κατασκευές , την παραγωγή και τον μηχανολογικό σχεδιασμό. Θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις παράλληλα να εφαρμόζεις γνώση και να παράγεις νέα γνώση.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών θα μπορείς να μελετάς, ελέγχεις και επιβλέπεις την εγκατάσταση και ασφαλή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού σε κτίρια, οικοδομές ή βιομηχανίες. Συγκεκριμένα, θα μπορείς να εργαστείς:

  • Σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και υλικού, ως κατασκευαστές μηχανολόγοι μηχανικοί.
  • Σε τεχνικά γραφεία μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μελετών.
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας (ιδρύοντας τεχνικό γραφείο.
  • Σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις (διυλιστήρια, χημικές, τροφίμων, μετάλλων κ.ά.), ως μηχανικός παραγωγής με στόχο τη βελτιστοποίηση των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και διοίκησης.
  • Σε δημόσιους (π.χ. νομαρχίες, περιφέρειες, υπουργεία) και ιδιωτικούς οργανισμούς ή φορείς, ως μηχανολόγοι μέσων μεταφορών.

 Ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, έχεις δικαίωμα υπογραφής εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, εκτέλεσης και λειτουργίας, καθώς και πραγματογνωμοσύνης και εκτίμησης όλων των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. “

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Κατευθύνσεις

Ο Κατασκευαστικός Τομέας έχει τα εξής γνωστικά αντικείμενα: Μηχανολογικό Σχέδιο, Εργαλειομηχανές και Μηχανουργικές Κατεργασίες, Μετροτεχνία, Έλεγχος Ποιότητας, Συστηματοποίηση και Αυτοματοποίηση Μηχανουργικών Διεργασιών, Συστήματα Μηχανουργικών Διεργασιών κ.α. 

Κύριο αντικείμενο του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης είναι η εκπαίδευση των αυριανών μηχανικών και η έρευνα σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης παραγωγικών συστημάτων. Έχει τα εξής γνωστικά αντικείμενα: Οργάνωση Παραγωγής, Προγραμματισμός και Έλεγχος Παραγωγής, Διαχείριση Αποθεμάτων, Οργάνωση και Διοίκηση Εργοστασίων, Εφαρμοσμένη Στατιστική, Επιχειρησιακή Έρευνα, Διασφάλιση Ποιότητας, Συντήρηση και Αξιοπιστία, Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εφοδιαστικές Αλυσίδες Κλειστού Βρόγχου, Θαλάσσιες Μεταφορές/Διαχείριση Λιμένων κ.α.

Ο Ενεργειακός Τομέας έχει τα εξής γνωστικά αντικείμενα: Θερμοδυναμική και Θερμικές Μηχανές, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Μετάδοση Θερμότητας και Μάζας, Ρευστομηχανική, Αεροδυναμική, Στροβιλομηχανές, Υπολογιστικές Μέθοδοι Μοντελοποίησης, Υδροδυναμικές Μηχανές κ.α.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος   χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Διαχωρίζει τα μαθήματα ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο μελετούν. Οι 3 τομείς είναι: Ο Κατασκευαστικός Τομέας, ο Ενεργειακός Τομέας , ο Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης. 

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ εντάσσεσαι στον Κλάδο Π.Ε. 12.04 Μηχανολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης – Ναυπηγών. Αποκτάς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έπειτα από εξετάσεις. Επίσης, μπορείς να εγγραφείς στο Μητρώο Μελετητών και στο Μητρώο Κατασκευαστών (κατηγορίες Η/Μ, βιομηχανικών, ενεργειακών, υδραυλικών έργων) τέσσερα και τρία χρόνια αντίστοιχα μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, αφού υποβάλεις τα αναγκαία δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά σου δικαιώματα θα βρεις διαβάζοντας τον νόμο 6422/1934.

Μεταπτυχιακά

Η Σχολή σου προσφέρει τα ακόλουθα μεταπτυχιακά σπουδών:  

          Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού

          Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων

          Διεργασίες και Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών

          Βιοιατρική Μηχανική.

Ενδεικτικά μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν -Master in Mechanical Engineering -M.Sc. Computer Aided Conception and Production in Mechanical Engineering -MSc in Advanced Mechanical Engineering.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση College

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

262
4