Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ

Κωδικός Μηχανογραφικού: 133
επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
11985
Βάση 2022
Εισακτέοι
7
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ θα ασχοληθείς με την γαλλική γλώσσα, φιλολογία και λογοτεχνία. Μέσα από μια σειρά ποικίλων μαθημάτων θα αποκτήσεις τα κατάλληλα εφόδια για να γίνεις ένας σωστός εκπαιδευτικός, μεταφραστής και ερευνητής της γλώσσας και λογοτεχνίας. 

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος θα έχεις το δικαίωμα να εργαστείς ως καθηγητής γαλλικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε σχολεία, φροντιστήρια κλπ.

Θα μπορείς να εργαστείς ως μεταφραστής/διερμηνέας σε:

  • μεταφραστικά γραφεία
  • σε εκδοτικές επιχειρήσεις
  • σε τράπεζες
  • σε διεθνής και μη οργανισμούς
  • σε ερευνητικά κέντρα
  • σε επιχειρήσεις
  • σε διοικητικές υπηρεσίες

καθώς επίσης και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Τέλος, θα έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς στη δημόσια διοίκηση όπως για παράδειγμα διπλωματικό σώμα, υπουργεία, νομαρχίες και στους δημόσιους οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.), στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. σε τράπεζες (ελληνικές και ξένες), στον τουρισμό, στη δημοσιογραφία και στις διάφορες υπηρεσίες της ΕE, στον μεταφραστικό κυρίως τομέα.

8 εξάμηνα

Κατευθύνσεις

Στην κατεύθυνση της Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Γλώσσας θα ασχοληθείς με την επιστημονική μελέτη της γαλλικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, θα αποκτήσεις τα εφόδια για θεωρητική και εμπειρική γλωσσολογική έρευνα, για την ολοκλήρωση σου ως επαγγελματίας γλωσσολόγος, όπως επίσης και ως καθηγητής/τρια της γαλλικής γλώσσας.

Στην κατεύθυνση της Λογοτεχνίας θα αποκτήσεις ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων σε τομείς όπως γαλλική και γαλλόφωνη λογοτεχνία, θεωρία της λογοτεχνίας, λογοτεχνία του θεάτρου και της θεατρολογίας, γαλλικός και ευρωπαϊκός  πολιτισμός, συγκριτική γραμματολογία. Θα καλλιεργήσεις το πνεύμα σου, την κριτική σκέψη και θα διαμορφώσεις ευρωπαϊκή συνείδηση.

Στην κατεύθυνση της Μετάφρασης θα ασχοληθείς με τη θεωρία και την πρακτική της μετάφρασης και της τεχνολογίας της.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ υπάγονται κλάδο Π.Ε. 05, Γαλλικής Γλώσσας. Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ιδρύθηκε με τον νόμο 1268/82.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά, κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν: 1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό χώρο με τρεις ειδικεύσεις: – στη Γαλλική Λογοτεχνία και Διαπολιτισμικότητα – στη Διδακτική των Γλωσσών και Νέες Τεχνολογίες στη Γλωσσική επικοινωνία – στη Μεταφρασεολογία- Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, 2.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις κατευθύνσεις: – Διερμηνεία – Μετάφραση , 3. Διδάξτε τη γαλλική γλώσσα σε μη φυσικούς ομιλητές, 4.MA στη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό, 5.ΜΑ στα γαλλικά και συγκριτική λογοτεχνία, 6.MA in French and Comparative Literature.

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

262
4