Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Θεσσαλίας
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2018/19 και ο κύριος σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή γνώσης και έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής. Oι φοιτητές του Τμήματος αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και την λειτουργία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής προβλέπεται ότι θα είναι εξοπλισμένοι με όλα εκείνα τα απαιτούμενα εφόδια προκειμένου να μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα ως:
- στελέχη λογιστηρίου ή/και οικονομικών διευθύνσεων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
- αυτοαπασχολούμενοι λογιστές ή συνεργάτες σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία
- εσωτερικοί ή εξωτερικοί ελεγκτές επιχειρήσεων
- στελέχη επιχειρήσεων με ειδίκευση στην κοστολόγηση αγορών, προμηθειών ή υπηρεσιών
- τραπεζικοί υπάλληλοι ή στελέχη τραπεζών
- χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι σε επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα (χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης κ.α.)
- ασφαλιστικοί σύμβουλοι/ διαμεσολαβητές κτλ.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Θεσσαλίας δεν χωρίζεται σε επιμέρους κατευθύνσεις. Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών διακρίνονται σε υποχρεωτικά μαθήματα και σε μαθήματα επιλογής. Τα δύο πρώτα έτη του προγράμματος σπουδών περιλαμβάνουν 5 υποχρεωτικά μαθήματα λογιστικής και χρηματοοικονομικής ανά εξάμηνο. Τα δύο τελευταία έτη του προγράμματος περιλαμβάνουν ένα μίγμα από 3 υποχρεωτικά μαθήματα και 2 μαθήματα επιλογής ανά εξάμηνο.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα περιλαμβάνουν γνωστικά αντικείμενα όπως: λογιστική και χρηματοοικονομική υποβάθρου, δίκαιο, οικονομικά, στατιστική και οικονομετρία, οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων, οικονομικά μαθηματικά, πληροφοριακά συστήματα, κ.ά., και θέτουν την θεωρητική και πρακτική βάση για την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων. Τα μαθήματα επιλογής συνδέουν την θεωρία με την πράξη και προσφέρουν την δυνατότητα εμβάθυνσης σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα της λογιστικής και της χρηματοοικονομικής.
Για τη λήψη του πτυχίου στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής απαιτείται επιτυχής εξέταση σε 40 μαθήματα συνολικά, από τα οποία τα 32 είναι υποχρεωτικά και τα 8 είναι επιλογής. Η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Oι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως μέλη, και λαμβάνουν την άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως αυτό ορίζεται στο Π.Δ. 475/91 «περί Οικονομολογικού Επαγγέλματος και της Άδειας Ασκήσεώς του».
Επίσης, οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την εγγραφή τους ως μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια λογιστή – φοροτεχνικού όπως προβλέπεται στο Ν. 2515/1997 (ΦΕΚ 154 /τ. Α’ /1997) και το Π.Δ. 340/1998 (ΦΕΚ 228 /τ. Α’ /1998), τροποποιημένο με το Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 /τ. Α’/9-5-2013) (Άρθρο 1, Παράγραφος Η, Υποπαράγραφος Η2).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου, η άδεια λογιστή– φοροτεχνικού διακρίνεται σε επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ και Β’ τάξης. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Β’ τάξης, και κατά συνέπεια να διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες επιτηδευματιών τηρούντων απλογραφικά βιβλία. Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή φοροτεχνικού Β’ τάξης μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματική ταυτότητα Α’ τάξης σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Επιπρόσθετα, στο δημόσιο τομέα οι πτυχιούχοι του Τμήματος γίνονται δεκτοί στις θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.
Επίσης, οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς εντάσσονται στον εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ80 Οικονομίας (παλιός κλάδος: ΠΕ09 Οικονομολόγων), σύμφωνα με το αρ. 29 του ν. 4521 (ΦΕΚ 38 Α’/2-3-2018). Ωστόσο, προκειμένου να έχουν εφαρμογή τα ανωτέρω και για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό το διορισμό τους στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 3848/2010, ΦΕΚ 71/Α/2010 (όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 36, παρ. 22, του Ν.4186/2013 και από το αρ. 111 του Ν. 4547/2018), πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
Μεταπτυχιακά
Το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσφέρει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη: «Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση (Sustainable Accounting, Finance and Governance)».
Τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανακοινώνουν την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: “Λογιστική Ελεγκτική“.