Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Κωδικός Μηχανογραφικού: 223
επιστημονικό πεδίο
2ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
15551
Βάση 2017
Εισακτέοι
202
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις όλο το φάσμα των επιστημών της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας. Επιπλέον, μέσα από τις σπουδές σου στο Τμήμα θα αποκτήσεις όλες τις γνώσεις ώστε μελλοντικά να έχεις την δυνατότητα να αναζητείς, αναλύεις και να συνθέτεις δεδομένα και πληροφορίες.

Μέσω της χρήση των νέων τεχνολογιών θα μπορείς να προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις και να σχεδιάζεις και να διαχειρίζεσαι διαφόρων μεγεθών και πολυπλοκότητας έργα. Τέλος, το τμήμα σου δίνει περαιτέρω ευκαιρίες εξειδίκευσης ώστε να επιλέξεις εσύ αυτή που ταιριάζει περισσότερο με τα ενδιαφέροντά σου. 

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχεις την δυνατότητα να απασχοληθείς σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο. Ενδεικτικά μπορείς να εργαστείς:

 • Σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες ή σε δημόσιους φορείς (π.χ. υπουργεία, Ο.Τ.Ε. κτλ) ως μηχανικός Η/Υ, διαχειριστής δικτύων, αναλυτής προγραμματιστικών συστημάτων και ως σύμβουλος πληροφορικής 
 • Στον χώρο των κατασκευών ως ηλεκτρολόγος μηχανικός
 • Ως ελεύθερος επαγγελματίας
 • Στην βιομηχανία σε τομείς όπως παραγωγή, χρήση, διανομή και εξοικονόμηση ενέργειας, υγιεινή, ασφάλεια και έλεγχος ποιότητας 
 • Τέλος, στα μητρώα του Τ.Ε.Ε. μπορείς να βρεις όλες τις επαγγελματικές εξειδικεύσεις του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: Μηχανικός αυτοματοποίησης σιδηροδρόμων, μηχανικός αυτομάτου ελέγχου και μηχανικός ηλεκτρικής τεχνολογίας

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική

Κατευθύνσεις

Στην κατεύθυνση του Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού θα έχεις την ευκαιρία να εμβαθύνεις περαιτέρω σε επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με την Ενέργεια. Θα σου δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσεις εξειδικευμένες γνώσεις σε ότι αφορά τις ηλεκτρικές μηχανές, την πυρηνική τεχνολογία, τους αυτοματισμούς ενεργειακών συστημάτων κ.α. 

Στην κατεύθυνση του Ηλεκτρονικού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών θα έχεις την ευκαιρία να εμβαθύνεις περαιτέρω στον κόσμο της επιστήμης των υπολογιστών. Θα αποκτήσεις γνώσεις πάνω στα δίκτυα των υπολογιστών, στους μικροεπεξεργαστές, στα ψηφιακά τηλεπικοινωνιακά συστήματα κ.α. Τέλος σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις και άλλα εξειδικευμένα ζητήματα όπως η Βιοπληροφορική, τα Λειτουργικά Συστήματα, η Υπολογιστική Νοημοσύνη κ.α. 

Στην κατεύθυνση του Τηλεπικοινωνιακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού θα έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις εξειδικευμένες γνώσεις στην επιστήμη των Τηλεπικοινωνιών. Θα αποκτήσεις γνώσεις πάνω σε θέματα όπως τα δίκτυα υπολογιστών, οι κεραίες, η διάδοση των ραδιοκυμάτων, τα μικροκύματα κ.α. Επιπλέον θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και άλλα εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα όπως οι Δορυφορικές, Οπτικές και Κινητές επικοινωνίες, η Ανίχνευση και Εκτίμηση Σημάτων, η Βιοϊατρική Τεχνολογία κ.α. 

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

 • Ως απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών εγγράφεσαι στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος(Τ.Ε.Ε.). Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ ( www.tee.gr )
 • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηλεκτρολόγων μηχανικών καθορίζονται με τον Ν.6422/1934( ΦΕΚ.412 Α) καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα.
 • Επιπλέον σύμφωνα με το Π.Δ. 195/1997 ως διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός έχεις το δικαίωμα να εκπονείς πραγματογνωμοσύνες, να εκπονείς και να επιβλέπεις την εκτέλεση μελετών και να είσαι υπεύθυνος για την τεχνική επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης οποιασδήποτε απλής χημικής εγκατάστασης.
 • Τέλος μπορείς να ενταχθείς στον κλάδο Π.Ε. 12.05 Ηλεκτρολόγων και στον κλάδο Π.Ε. 19 Πληροφορικής Α.Ε.Ι.

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ κλάδο της Ηλεκτρολογίας και των Υπολογιστών. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι τα εξής:

 • MSc in Computing Security
 • Master in Business Information Systems Management
 • Master in Robotics
 • Master in Engineering Management
 • Sc in Mobile Technologies and Smart Cities

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

956
9