επιστημονικό πεδίο
1ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
8420
Βάση 2022
Εισακτέοι
15
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Ιστορίας Ιονίου θα ασχοληθείς κυρίως με την ιστορία, την ιστορική έρευνα και την επιστημονική ανάλυση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων από την αρχαία εποχή έως και σήμερα, καθώς θα αναπτύξεις και την κριτική σκέψη σου. Σημαντικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος είναι η διεπιστημονική προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος. Θα λάβεις τα κατάλληλα εφόδια για επιστημονική κατάρτιση και περαιτέρω εξειδίκευση.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

 1. Ως απόφοιτος με εξειδίκευση στην Ιστορία μπορείς να απασχοληθείς ως καθηγητής στη ιδιωτική ή δημόσια εκπαίδευση (σχολεία ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές του ΟΑΕΔ κ.α.) με εξειδίκευση στη διδασκαλία της ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών.
 2. Ως απόφοιτος με εξειδίκευση στην Αρχαιολογία μπορείς να απασχοληθείς ως αρχαιολόγος σε :
 • Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και σε εφορείες Αρχαιοτήτων
 • Ταμεία Αρχαιολογικών Πόρων
 • Εταιρείες Αναστήλωσης Μνημείων
 • Συντήρησης και στο Υπουργείο Πολιτισμού

     Ως Ιστορικός και ως Αρχαιολόγος μπορείς να εργαστείς σε:

 • εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς
 • μουσεία (οργάνωση και διοίκηση μουσείων, επιμέλεια μουσειακών εκθέσεων)
 • πινακοθήκες και ως ερευνητής σε διάφορα ιδρύματα Ιστορίας και Γραμμάτων Πολιτισμού.

      3. Ως απόφοιτος με εξειδίκευση στην Κοινωνική Ανθρωπολογία μπορείς να απασχοληθείς ως: 

 • καθηγητής κοινωνιολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε μουσεία
 • σύμβουλος στη τοπική αυτοδιοίκηση και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς κοινωνικής παρέμβασης 
 • διοικητικός υπάλληλός στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ή ως κοινωνικός λειτουργός, με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ανθρώπινων αναγκών και κοινωνικών αναγκών
 • εργαζόμενος στα ΜΜΕ.

 

 

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις ωστόσο διαθέτει μαθήματα που αφορούν τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα: η ιστορία του ελληνικού χώρου κατά την αρχαιότητα, την ελληνιστική, την ρωμαϊκή περίοδο, τη βυζαντινή, την περίοδο των δυτικών κυριαρχιών, την οθωμανική, τη νεότερη και σύγχρονη εποχή, η ιστορία του δυτικού, μεσαιωνικού, νεότερου και σύγχρονου, ευρωπαϊκού κόσμου, η ιστορία του οθωμανικού και αραβικού κόσμου, η διδασκαλία της ιστορίας του σινοϊαπωνικού χώρου και της αμερικανικής ηπείρου, η πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία, η ναυτιλιακή ιστορία και επιπλέον η ιστορία του τοπίου, η ιστορική γεωγραφία και η δημογραφία, φιλολογικά μαθήματα, τουρκική, διδακτική,ς μαθήματα αρχαιολογίας, εθνολογίας, φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας και ιστορίας της τέχνης. Τέλος, διδάσκονται συστηματικά τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), ενώ λειτουργεί ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής για την άμεση και επαρκή εξοικείωση των φοιτητών με το σύγχρονο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας Ιονίου εντάσσεσαι στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων. Επιπλέον, μπορείς να εργαστείς στους επαγγελματικούς χώρους ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, τα ερευνητικά ιδρύματα, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα μουσεία, τις πινακοθήκες και γενικότερα τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την τέχνη.

Μεταπτυχιακά

Ενδεικτικά μερικά μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν: 1) Ιστορική Δημογραφία, 2) Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών, 3) MA History of Art and Archaeology of East Asia, 4) Masters Programme in Science and Technology for the Conservation of Cultural Heritage, 5) Ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες, 6) Ιστορία και Τεκμηρίωση. Στο τμήμα Ιστορίας λειτουργούν τέσσερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Ιστορία και Τεκμηρίωση Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών και Αρχειακών Πηγών Ιστορική Δημογραφία Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες (σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής).

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

2401
22