Λογοθεραπείας Πατρών
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Το Τμήμα Λογοθεραπείας Ιωαννίνων παρέχει εκπαίδευση σε θέματα παθολογίας λόγου, ομιλίας και φωνής. Το Τμήμα Λογοθεραπείας επιδιώκει την εκπαίδευση των φοιτητών επί της εφαρμογής των βιολογικών και φυσικών επιστημών για την αξιολόγηση της ανθρώπινης επικοινωνίας – φωνής, ομιλίας και λόγου – και την πρόσληψη, αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και επιστημονική έρευνα των διαταραχών, που συνδέονται με αυτή, την παροχή υπηρεσιών διάγνωσης και αντιμετώπισης τραυλισμού στο κοινό στην κλινική του Τμήματος και την έρευνα επί θεμάτων που αφορούν διαταραγμένο και φυσιολογικό λόγο, φωνή, ομιλία με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα. Προϋπόθεση για την εγγραφή / εισαγωγή στο Τμήμα είναι η συνέντευξη. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι φοιτητές, στο βαθμό που απαιτείται, ώστε να έχουν ικανότητα πλήρους συμμετοχής σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και δυνατότητα παροχής όλων των υπηρεσιών του επαγγέλματός τους, πρέπει να μην πάσχουν από διαταραχές της φωνής, της ομιλίας, της αντήχησης, του λόγου και της ακοής, να έχουν λειτουργική όραση, να έχουν φυσιολογική νοημοσύνη, να μην έχουν σημαντική απόκλιση από το φυσιολογικό στη συμμετρική κατασκευή και λειτουργία του προσώπου, της στοματικής κοιλότητας, της κεφαλής και του τραχήλου, να μην έχουν σημαντική απόκλιση από το φυσιολογικό στη κατασκευή και λειτουργία των άνω άκρων και να μην έχουν κινητικές αναπηρίες στα άνω άκρα, να μην πάσχουν από εστιακές εγκεφαλικές βλάβες (αφασία, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κλπ.), να μην πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις (συγγενείς ή μη, αναπτυξιακού ή μη τύπου όπως σύνδρομο Down, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, νόσο Alzheimer, νόσο Parkinson, κλπ.), να μην πάσχουν από σοβαρού βαθμού εκφυλιστικές, ταχέως εξελισσόμενες νευρολογικές νόσους (εγκεφαλοπάθεια, νευρολοιμώξεις, απομυελινωτικές παθήσεις, κλπ), να μην πάσχουν από μη ιάσιμα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα (φυματίωση, ηπατίτιδες, κλπ.), να μην έχουν ιστορικό αλκοολισμού, χρήσης ναρκωτικών, βίαιης, επιθετικής ή αντικοινωνικής εν γένει συμπεριφοράς, να μην πάσχουν από ψυχολογικές, ψυχιατρικές ή άλλες διαταραχές της συμπεριφοράς σε βαθμό που να επιβαρύνουν ή να καθιστούν αδύνατη την εκπαιδευτική, διαγνωστική ή θεραπευτική διαδικασία.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο “Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου” και απασχολούνται αυτοδύναμα ή σε συνεργασία στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας, δηλαδή της επιστήμης που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία-Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), Μη λεκτική επικοινωνία – και τις διαταραχές αυτής καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας έχουν δικαίωμα απασχόλησης:
α. Στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας, κ.α.) και εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Επίσης μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
β. Στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε Κέντρα Λογοθεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Έχουν επίσης δικαίωμα παροχής κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενείς.
γ. Μπορούν ακόμη να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Λογοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης με υποχρεωτική απασχόληση των αρμόδιων επαγγελματιών, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των αναφερομένων επαγγελματικών δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Λογοθεραπείας Πατρών δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Στο Τμήμα λειτουργούν δύο ερευνητικά εργαστήρια:
1) Θεωρητικής και Πειραματικής Γλωσσολογίας: τυπική ανάπτυξη και διαταραχές,
2) Τεχνολογίας Ομιλίας, Φωνής και Επαυξητικής Εναλλακτικής Επικοινωνίας. Οι φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας, στα πλαίσια των σπουδών τους, υποχρεούνται να διενεργήσουν Πρακτική Άσκηση κατά το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών τους. Ως φοιτητής θα έρθεις σε επαφή με τα εξής γνωστικά αντικείμενα: Φωνητική, Εξελικτική Ψυχολογία, Ανατομία-Φυσιολογία Ακοής, Ομιλίας, Λόγου, Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, Εισαγωγή στην Στατιστική και Πληροφορική, Εισαγωγή στη Λογοπαθολογία, Ιατρικές Επιστήμες στη Λογοθεραπεία, Γνωστική Ψυχολογία, Ψυχοφυσιολογία Ακοής, Ομιλίας, Λόγου, Γλωσσική Ανάπτυξη– Κατάκτηση Γλώσσας, Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές, Δεοντολογία του Επαγγέλματος, Συντακτική Δομή και Διαταραχές του Λόγου, Μαθησιακές δυσκολίες στις Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας, Διαταραχές της Κατάποσης – Δυσφαγία, Διαταραχές της Φώνησης, Διαγνωστικά Θέματα Λογοπαθολογίας Ψυχολογία της Γλώσσας και Νευρογλωσσολογία, Διαταραχές Ροής -Τραυλισμός κα.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Ως απόφοιτος του Τμήματος Λογοθεραπείας τα επαγγελματικά σου δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί βάση του ΦΕΚ Α279/2014 και ΦΕΚ Α 80/2016.
Μεταπτυχιακά
Το Τμήμα Λογοθεραπείας Πατρών δεν προσφέρει ακόμη κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.