Αισθητικής και Κοσμητολογίας

Κωδικός Μηχανογραφικού: 639
επιστημονικό πεδίο
3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
14125
Βάση 2017
Εισακτέοι
87
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας θα ασχοληθείς με την πρόληψη και την αποκατάσταση δερματικών προβλημάτων και τη συμπτωματική αποκατάσταση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, με τη χρήση των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση θεραπευτικών μέσων. Επίσης, θα αποκτήσεις γνώσεις σχετικά με την βελτίωση και την κάλυψη αισθητικών βλαβών, με εξειδικευμένες τεχνικές επικάλυψης.
Το Τμήμα Αισθητικής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της Αισθητικής, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορείς να δραστηριοποιηθείς ως Αισθητικός-Κοσμητολόγος, απασχολούμενος στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, είτε αυτοδύναμα προσφέροντας υπηρεσίες σε υγιή σωματικά άτομα που ενδιαφέρονται για την αισθητική του σώματος και του προσώπου.
Ειδικότερα έχεις το δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στέλεχος μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενος στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

 1. ως πτυχιούχος του τμήματος μπορείς να ιδρύσεις και να λειτουργήσεις με βάση την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, εργαστήρια αισθητικής ως ελεύθερος επαγγελματίας ασχολούμενος με την αισθητική προσώπου και σώματος, την ηλεκτρική αποτρίχωση, την ενόργανη και ανόργανη γυμναστική
 2. απασχολούμενος σε μονάδες με δερματολογική ή ενδοκρινολογική ή νευρολογική κλινική, σε καθήκοντα συνεργασίας με τους γιατρούς στον τομέα της ειδικότητάς σου, όπως καθαρισμός προσώπου, ηλεκτρική αποτρίχωση, απίσχνανση, κτλ.
 3. μπορείς να συμμετέχεις ενεργά στο χώρο του θεάματος εφαρμόζοντας τις αρχές και τις μεθόδους και των προσθετικών υλικών και συγκεκριμένα στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση
 4. στις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν καλλυντικά συμμετέχοντας στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων καλλυντικών προϊόντων, καθώς και στην ποιοτική απόδοση από αισθητικής πλευράς
 5. στις επιχειρήσεις που πωλούν καλλυντικά (φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών), ως υπεύθυνο στέλεχος
 6. σε κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται με εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς σου
 7. τέλος μπορείς να απασχοληθείς στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας διακρίνεται σε μαθήματα Γενικής Υποδομής (π.χ. Ανατομία, Φυσιολογία), σε μαθήματα Ειδικής Υποδομής (π.χ. Δερματολογία), σε μαθήματα Ειδικότητας (π.χ. Αισθητική Προσώπου, Αισθητική Σώματος, Αποτρίχωση) και σε μαθήματα Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών (π.χ. Οργάνωση Εργαστηρίου Αισθητικής).
Οι βασικοί πυλώνες – τομείς των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών περιγράφονται παρακάτω:

 1. Τομέας Αισθητικής και Κοσμητολογίας: Ο Τομέας Αισθητικής και Κοσμητολογίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Αισθητικής Προσώπου, Αισθητικής Σώματος, Αποτρίχωσης, Εφαρμογών Laser, Ψιμυθίωσης (Μακιγιάζ), Αισθητικής Γυμναστικής και Κοσμητολογίας.
 2. Τομέας Γενικής-Ειδικής Υποδομής: Ο Τομέας Γενικής-Ειδικής Υποδομής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Ανατομίας, Φυσιολογίας, Χημείας (Ανόργανης-Οργανικής), Φυσικής, Βιολογίας (Κυτταρικής-Αναπτυξιακής), Νοσολογίας, Υγιεινής-Μικροβιολογίας, Α΄ Βοηθειών, Δερματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Κινησιολογίας, Αισθητικής Χειρουργικής, Διαιτολογίας, Διατροφής, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Δεοντολογίας Επαγγέλματος, Οργάνωσης Εργαστηρίου, Ξένης Ορολογίας και του Δικαίου της υγείας.

Επίσης, καθ΄ όλη την διάρκεια των σπουδών σου περιλαμβάνεται θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, εκπόνηση εργασιών, ασκήσεων πράξης και μελέτες περιπτώσεων, είτε αυτοδύναμα, είτε στα πλαίσια συμμετοχικής εργασίας, σεμινάρια, καθώς και εκπόνηση ατομικών ή ομαδικών εργασιών.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ως απόφοιτος του Τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας τα επαγγελματικά σου δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται από το Π.Δ. 83/1989 (Φ.Ε.Κ. 37 τ.Α΄/07.02.1989).

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα λειτουργεί και παρέχει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με τίτλο «Οργάνωση, Διοίκηση και Θεραπευτικές Πρακτικές Μονάδων Ευεξίας και SPA» με δύο κατευθύνσεις:

 1. Θεραπευτής SPA (SPA Therapist)
 2. Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Ευεξίας και SPA (SPA Μanagement).

Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

2752
24