επιστημονικό πεδίο
2ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
11730
Βάση 2022
Εισακτέοι
144
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών είναι το σύνολο των γνώσεων που αποτελούν σήμερα την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού, οι τεχνολογίες που προκύπτουν από αυτήν, καθώς και τα πεδία εφαρμογής της, είτε μονοθεματικά είτε διαθεματικά. Συνοπτικά, το Πρόγραμμα Σπουδών καλύπτει τη μελέτη και την κατασκευή συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση της ενέργειας και της πληροφορίας. Στόχος του Προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους αποφοίτους με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που καλύπτουν το εύρος της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού, και το αντίστοιχο επάγγελμα, όπως αυτά ορίζονται στην ελληνική νομοθεσία (Ν.4254/ΦΕΚ 85/Α/2014, υποπαρ. ΙΓ.12, παρ. 1 και 2, όπως αντικαταστάθηκαν από το Ν.4439/ΦΕΚ 222/Α/30-11-2016, άρθρο 29, καθώς και το εκεί προβλεπόμενο ΠΔ.99/ΦΕΚ 87/Α/5-11- 2018).

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχεις την δυνατότητα να απασχοληθείς σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο. Ενδεικτικά μπορείς να εργαστείς: • Σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες ή σε δημόσιους φορείς (π.χ. υπουργεία, Ο.Τ.Ε. κτλ) ως μηχανικός Η/Υ, διαχειριστής δικτύων, αναλυτής προγραμματιστικών συστημάτων, σύμβουλος πληροφορικής κ.α. • Στον χώρο των κατασκευών ως ηλεκτρολόγος μηχανικός • Ως ελεύθερος επαγγελματίας • Στην βιομηχανία σε τομείς όπως παραγωγή, χρήση, διανομή και εξοικονόμηση ενέργειας, υγιεινή και ασφάλεια, έλεγχος ποιότητας κ.α. • Τέλος, στα μητρώα του Τ.Ε.Ε. μπορείς να βρεις όλες τις επαγγελματικές εξειδικεύσεις του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: Μηχανικός αυτοματοποίησης σιδηροδρόμων, μηχανικός αυτομάτου ελέγχου, μηχανικός ηλεκτρικής τεχνολογίας κ.α.

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Κατευθύνσεις

Εστιάζει σε θέματα Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Υψηλών Τάσεων, Παραγωγής/Μεταφοράς/Διανομής Ενέργειας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρικής Κίνησης, και Προστασίας Ενεργειακών Συστημάτων

Εστιάζει σε θέματα Επικοινωνιών (Ενσύρματων, Ασύρματων, Οπτικών, Κινητών), Μικροκυμάτων, Κεραιών, Ραδιοζεύξεων, Ραντάρ, Δικτύων και Διαδικτύων Δεδομένων και Πραγμάτων, Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων (ήχος, εικόνα, πολυμέσα), Εκπομπής/Μετάδοσης Σημάτων, και Ανάπτυξης (Δια-)Δικτυακών Εφαρμογών

Εστιάζει σε θέματα Υλικού Υπολογιστικών Συστημάτων, Σχεδιασμού και Προγραμματι-σμού Μικροελεγκτών και Ενσωματωμένων Συστημάτων, Λειτουργικών Συστημάτων, Νεφοϋπολογιστικής και Διαδικτύου των Πραγμάτων, Υπολογιστικής Νοημοσύνης, Ρομποτικής και Ευφυούς Ελέγχου, 4 Μηχατρονικής, Μικρο- και Νανο-ηλεκτρονικής, Φωτονικής και Σχεδίασης Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων VLSI.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Στόχοι των διδασκόμενων αντικειμένων είναι ο απόφοιτος του τμήματος να :Γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να εφαρμόσει τις γνώσεις του σε αντικείμενα που αποτελούν το Γενικό Υπόβαθρο των σπουδών, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Προγραμματισμός Η/Υ, Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Μετρήσεις, Υλικά, Σχεδιασμός με χρήση Η/Υ (Computer-Aided Design), Διοίκηση Ποιότητας και Διαχείριση Τεχνικών Έργων. Χρησιμοποιεί τις γνώσεις αυτές ως βάση για να οικοδομήσει νέες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες σε αντικείμενα που αποτελούν το Ειδικό Υπόβαθρο των σπουδών, όπως Θεωρία (γραμμικών) Συστημάτων, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, Στοιχεία και συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναλογικά και Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, (Μικρο-)Υπολογιστικά Συστήματα, Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων, Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα Δεδομένων, Ηλεκτρονικά Ισχύος και Αυτόματος Έλεγχος. Τέλος, προχωρώντας στα αντικείμενα Εμβάθυνσης και Εμπέδωσης των Γνώσεων της Ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού, ο/η απόφοιτος πραγματοποιεί τη σύνδεση και κριτική αφομοίωση των επιμέρους γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθημάτων Γενικού και Ειδικού Υποβάθρου σε ένα συνεκτικό σώμα, προσανατολισμένο στην αιχμή της επιστήμης του. Αποκτά κριτική επίγνωση των ζητημάτων γνώσης στο πεδίο του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού μηχανικού και στη διασύνδεσή του με άλλα πεδία.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Στόχος του Προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους αποφοίτους με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που καλύπτουν το εύρος της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού, και το αντίστοιχο επάγγελμα, όπως αυτά ορίζονται στην ελληνική νομοθεσία (Ν.4254/ΦΕΚ 85/Α/2014, υποπαρ. ΙΓ.12, παρ. 1 και 2, όπως αντικαταστάθηκαν από το Ν.4439/ΦΕΚ 222/Α/30-11-2016, άρθρο 29, καθώς και το εκεί προβλεπόμενο ΠΔ.99/ΦΕΚ 87/Α/5-11- 2018). Όμως δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ που να επιτρέπει την ένταξη των αποφοίτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που λειτουργούν στη σχολή είναι : Διαχείριση και Βελτιστοποίηση Ενεργειακών Συστημάτων, Διαδίκτυο των πραγμάτων και Ευφυή Περιβάλλοντα, Επικοινωνίες και Δίκτυα Δεδομένων, Τεχνητή νοημοσύνη και Βαθιά μάθηση, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την εκπαίδευση, Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές επιστήμες μέσω έρευνας, Τεχνολογίες βίντεο, ήχου και μετάδοσης,

Δια Βίου Μάθησηη

Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά)

2149
19