Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Συγχωνεύτηκε με Ε.Κ.Π.Α)
Τι αφορά η σχολή;
Ως φοιτητής του Τμήματος θα αποκτήσεις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και θα αναπτύξεις τις απαραίτητες δεξιότητες για την άσκηση των επαγγελμάτων του Λογιστή και του Χρηματοοικονομικού Αναλυτή. Σκοπός είναι η αρτιότερη δυνατή κατάρτιση σου σε τεχνικά θέματα, που αφορούν την οργάνωση, την δομή και την λειτουργία της λογιστικής και χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Ως απόφοιτος της σχολής μπορείς να απασχοληθείς είτε ως στέλεχος λογιστηρίου επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος. Αναλυτικότερα μπορείς να εργαστείς:
- Εμπορικές, Επενδυτικές Τράπεζες και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ως σύμβουλος, λογιστής ή οικονομικός αναλυτής
- Δημόσιους φορείς-οργανισμούς ή Ιδιωτικές Επιχειρήσεις σε κάθε τομέα σχετικό με τα οικονομικά
- Σε Χρηματιστηριακές εταιρείες
- Σε Εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την χρηματοοικονομική και λογιστική διαχείριση
- Εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας
- Ασφαλιστικές εταιρείες
- Ναυτιλιακές εταιρείες
- Εταιρείες Ελεγκτών
- Αυτοαπασχολούμενος λογιστής λειτουργώντας το δικό σου γραφείο
- Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Περιλαμβάνει υποχρεωτικά και κατ επιλογήν μαθήματα τα οποία στελεχώνουν τους εξής δύο τομείς:
- Τομέας Λογιστικών και Εργαστηριακών Μαθημάτων, με μαθήματα όπως: Γενική Λογιστική, Λογιστική Εταιρειών, Λογιστική Κόστους, Ελεγκτική, Τραπεζική Λογιστική κ.α.
- Τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Μαθημάτων, του οποίου το περιεχόμενο συνθέτεται ενδεικτικά από: Αρχές Οικονομικής, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γενικές Αρχές Μάρκετινγκ, Στοιχεία Επιχειρησιακών Επικοινωνιών κ.α.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Ως απόφοιτος της σχολής έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις ειδική άδεια που αποκτάται από τη Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. ή την αρμόδια Τοπική Αυτοδιοίκηση για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού. Επιπλέον θα έχεις το δικαίωμα:
- Να ανοίξεις και να λειτουργήσεις Λογιστικό Γραφείο
- Παρακολουθείς βιβλία των κατηγοριών Α. Β και Γ του Κώδικα Φορολογικών στοιχείων.
- Να ελέγχεις και να θεωρείς τις υποβαλλόμενες από τoυς υπόχρεους τήρησης Α. Β και Γ κατηγορίας βιβλίων του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων δηλώσεις προς τις αρμόδιες Οικονομικές Εφορίες όπως δηλώσεις εισοδήματος. Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κ.λπ.
- Να διορίζεσαι στην εκπαίδευση καθώς αποκτάς ΠΕ 09, Οικονομολόγων, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία (Φ.Ε.Κ. 159, Π.Δ. 349, ΣΕΛ. 3877-3882).
Αναλυτικά για τα επαγγελματικά δικαιώματα μπορείς να διαβάσεις στο Ν.2515/1997 “Άσκηση επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού” (ΦΕΚ 154/τ. Α΄/1997) και Π.Δ. 340/1998 “Περί του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του” (ΦΕΚ 228/τ.Α’/1998), όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.2771/1999 (ΦΕΚ 280/τ.Α’ /1999) και με το άρθρο 17 του Ν. 3470/2006 «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 132/τ. Α΄/ 28.6.2006).
Μεταπτυχιακά
Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις εκτείνονται κυρίως στα γνωστικά αντικείμενα της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής χωρίς να είναι μοναδικές επιλογές. Ενδεικτικά μεταπτυχιακά είναι:
- Χρηματοδότηση και στις Επενδύσεις
- Διοίκηση και Οικονομική Διαχείριση
- Διεθνή Οικονομία
- Τραπεζικός τομέας, Χρηματοπιστωτικές Αγορές και Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων
- Επαγγελματική Λογιστική
- Accounting and Finance: Business Administration.