Διατροφής και Διαιτολογίας

ΤΕΙ Κρήτης Σητεία
Κωδικός Μηχανογραφικού: 628
επιστημονικό πεδίο
3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
13747
Βάση 2017
Εισακτέοι
94
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις σχετικά με την επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή της. Η επιστήµη αυτή εστιάζεται: Α). Στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου, σε όλα τα στάδια της ζωής (βρεφική, παιδική, εφηβική, νεανική, µέση, τρίτη ηλικία) και στις ιδιαίτερες ανάγκες του (εγκυµοσύνη, θηλασµός, άθληση, στράτευση κ.λπ). Β). Στην προφύλαξη της υγείας του ανθρώπου από τις νόσους της φθοράς. Γ). Στην αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου µέσω της διαιτητικής υποστήριξης και θεραπείας των ασθενών.Αποστολή του τμήματος είναι η ανάπτυξη και η µετάδοση των καταλλήλων γνώσεων στο πεδίο της επιστήµης και της τεχνολογίας, κατά την εκπαίδευση των σπουδαστών, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να χρησιµοποιούν και προάγουν σύγχρονες µεθόδους στους τοµείς της ∆ιατροφής και ∆ιαιτολογίας του ανθρώπου

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής μπορείς να εργαστείς τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά μπορείς να απασχοληθείς με τα παρακάτω αντικείμενα:

 • Εξέταση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων
 • Κατάρτιση ετικέτας με πληροφορίες για τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά και την κάλυψη των ημερησίων αναγκών από αυτά
 • Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων
 • Κατάρτιση Γενικών και Ειδικών Διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους.
 • Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης στους παρακάτω φορείς και στα αντίστοιχα αντικείμενα εργασίας:

 1. Νοσοκομεία – Ιδιωτικές κλινικές: Κατάρτιση διαιτολογίου και επίβλεψη παρασκευής γευμάτων για τους ασθενείς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.
 2. Κέντρα Υγείας: Σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.
 3. Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων: Έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες.
 4. Κέντρα αδυνατίσματος: Καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους
 5. Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων: Σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λ.π.
 6. Ξενοδοχειακές μονάδες – Κρουαζιερόπλοια – Αλυσίδες εστιατορίων: Υπεύθυνοι προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου
 7. Γηροκομεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερησίου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.
 8. Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου, παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
 9. Φοιτητικές Λέσχες και Μαθητικές Εστίες: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου
 10. Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου
 11. Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα
 12. Οικοτροφεία
 13. Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα σπουδών δεν αποτελείται από κατευθύνσεις παρά μόνο από υποχρεωτικά και κατ’επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία διακρίνονται σε μαθήματα γενικής υποδομής, ειδικής υποδομής, ειδικότητας και μαθήματα διοίκησης, οικονομίας, νομοθεσίας και ανθρωπιστικών σπουδών. Τα μαθήματα γενικής υποδομής αποτελούνται από επιστήμες, οι οποίες αποτελούν την βάση για την κατανόηση της επιστήμης της Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, όπως τα Βιομαθηματικά, οι Αρχές Φυσικής, η Γενική και Ανόργανη Χημεία κ.α. Επιπλέον, τα μαθήματα ειδικής υποδομής αποτελούνται από ειδικότερα επιστημονικά πεδία η Σύσταση Σώματος, η Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία του Μεταβολισμού, η Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων κ.α. ενώ τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται από εξειδικευμένα μαθήματα όπως η Διατροφή και ο Μεταβολισμός, το Ισοζύγιο Ενέργειας και Έλεγχος Βάρους, η Εκτίμηση της Θρεπτικής Κατάστασης Ανθρώπου κ.α. Τέλος, στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται μαθήματα που σχετίζονται με την οικονομία και την διοίκηση. 

Επαγγελματικά δικαιώματα

 • Ως απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας μπορείς να εργαστείς ως διαιτολόγος με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις σου και να ασχοληθείς είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Διατροφής και Διαιτολογίας.

 • Οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος καθορίζονται από το Π.Δ. 133/2014 .
 • Για να ασκήσεις το επάγγελμα του διαιτολόγου και να ανοίξεις το δικό σου γραφείο πρέπει να έχεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
 • Τέλος, εντάσσεσαι στον κλάδο ΠΕ 18 Πτυχιούχων λοιπών τμημάτων ΤΕΙ (Κωδικός ΠΕ 18.38 Τεχνολόγων Τροφίμων- Διατροφής- Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών)

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ κλάδο της Διατροφής και Διαιτολογίας. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι τα εξής:

 • Master of Science in Food Technology and Human Nutrition
 • Master in Italian Cuisine
 • MSc Food Quality Management
 • Master in Nutrition and Health
 • Specialty Food Safety Management

ΤΕΙ Κρήτης

1655
16